Kategoriat
Talous

Demokratia halpenee – onko tyrannian aika?

(HELSINKI) Demokratian arvo New Yorkin pörssissä on laskenut entisestään. Demokratian lippulaivan eli Yhdysvaltojen entisten ja erityisesti nykyisen päämiehen toimet ovat aiheuttaneet sen, että pörssivälittäjien usko demokratiaan on laskenut huimasti.
Myös Helsingissä pörssi sukelsi jälleen kerran isompien mukana.
Demokratian markkina-arvon romahtaessa listoille on kiipeämässä muun muassa oligarkia. Vaikean määreen vanavedessä pörssimarkkinoille on noussut myös kuin varkain sekä orkidea että orgia.
Pörssitutkija Ari S. Totel kertoo, että kyse on pörssin muodostamista sykleistä. Yksi hallitusmuoto on kerrallaan pop, mutta lopulta mikään ei tyydytä alati vaihtelevia tarpeita.
Totel huomauttaa, että demokratia on kestänyt pörssin paineita yllättävän hyvin, vaikka kyse onkin lähinnä utopiasta. Hänen mukaansa kansanvalta on toiminut pitkään ilman suuria hasardeja, vaikka aineksia on ollut paljoon.
”Jos nyt oikein ajattelee, niin haluatko sinä, että esimerkiksi tuo vieressäsi istuva, takamustaan kaivava paviaani demokratian nimissä valitaan johtajaksi”, Totel osoittaa demokratian huonoja puolia. ”Nimittäin kun aivoton massa pääsee valitsemaan, niin yleensä tyhmin nostetaan esille.”
Totel arvioikin, että pörssikärkeen nousee lähivuosina tyrannia. Voimakkaimman valta on toiminut niin kivikaudella kuin muinakin historiallisina aikoina, joten miksei siis nytkin. Toimivuudesta on osoituksia jopa nykypäiviltä.
Darwinismin kannattajat ovatkin huhujen mukaan jo ryhtyneet satsaamaan oman alansa osakkeisiin.
Nahkaiseen s/m-pukuun sonnustautunut Totel huomauttaa, että kohta on aika ottaa piiskat kaapista ja suunnistaa kohti niitä vanhoja hyviä aikoja, jolloin orjat olivat kuin valuuttaa.
”Jos nyt rehellisiä ollaan, niin suurin osa ihmisistä on ihan käsittämättömiä pässejä. Sellaiset sopivat orjiksi, sillä orjilta puuttuu froneesis eli käytännöllinen järki kokonaan”, Totel sanoo. ”Yhdysvaltalainen whitetrash olisi materiaalina oivaa. Orjat tarvitsevat isäntää, joka ikään kuin on heidän ulkoinen käytännöllinen järkensä. Isäntä taas tarvitsee terillä varustettu ruoskaa.”

Read previous post:
Halonen: Kansanäänestys eduskunnasta ei tarpeen

(NAANTALI) Poliittinen kädenvääntö kansanäänestyksen tarpeellisuudesta uuden eduskunnan valinnasta on kirvoittanut lukuisia mielipiteitä puolesta ja vastaan kesän aikana. Viikonloppuna keskusteluun osallistui...

Close