Kategoriat
Kulttuuri

Suomeen lisätään kirjaimia

Suomen kielen puutteellista kirjainvalikoimaa täydennetään. Tänään hyväksytyn lain mukaan kieleemme lisätään kaksi uutta kirjainta, ’mmm’ ja ’pnög’. Uudistus nostaa aakkosten määrän 32:een.
”Päätös on pitkään odotettu ja se vastaa todelliseen tarpeeseen”, kommentoi Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen paranormaalin sektion johtaja Jarmo Mmm-Pnög.
Mmm–Pnögin mukaan eräs maamme pitkään vaietuista ongelmista on se, että harvinaisen kesä-urdun murteen puhujia on sorrettu pakottamalla heidät turvautumaan translitteraatioon, joka tekee suurta vääryyttä kielen esteettis-moraaliselle rakenteelle. ”Vuosikymmeniin en ole voinut kirjoittaa isäni, isoisäni, isoisoisäni, isoisoisoisoisoisäni tai isoisoisoisoisoisoisoisoisoisäni nimeä alkuperäisessä muodossa”, Mmm-Pnög tihrustaa itkua.

Uudet ISO-normitetut kirjaimet 'mmm' ja 'pnög'
Uudet ISO-normitetut kirjaimet ’mmm’ ja ’pnög’

”Aivan turha päätös”

Kaikki muut reilut viisi miljoonaa suomalaista pitävät päätöstä oikeutetusti täysin höyrypäisenä. ”Vähemmistöjen paapominen menee älyttömyyksiin”, kommentoi nimettömänä pysyvä helsinkiläismies. ”Minusta kaikkia uusia kirjaimia nimissään käyttäviä pitäisi verottaa kovalla kädellä”, jatkoi hänen vieressään seissut knallipäinen ministeri. ”Uskomatonta, että sivistysvaltiossa voidaan vielä sortua tällaisiin päätöksiin”, sanoi lomittaja Naima Teline Karstulasta.
”Kaikki nämä ihmiset ovat väärässä, ja siksi heidät pitäisi kastroida”, vastaa Mmm-Pnög. Kansanedustajat ovat kummissaan lain läpimenosta, sillä eduskunta on parhaillaan kesälomalla. Lehden saamien tietojen mukaan kyseessä onkin Kotusin Mmm-Pnögin nousuhumalassa masinoima varjoäänestys, jolla ei todellisuudessa ole minkäänlaista lainvoimaa. ”Ei! Eiiiii!” kommentoi hiuksiaan repivä Mmm-Pnög.
Lisäksi tiedemiesten mukaan on erittäin todennäköistä, että dinosaurukset hävisivät maapallolta siksi, että niiden aakkosjärjestelmän kirjainten määrä kohosi yli 30:n.

Read previous post:
Ateenan olympialaisten rakennustyöt edelleen jäljessä

(ATEENA) Tulevan kesän olympiakisojen järjestelyt ovat edelleen hunningolla Kreikassa. Rakennustöistä vastaavan Apollon mukaan viivytyksiä aiheuttavat etenkin jumalolentojen väliset skismat. "No...

Close