Kategoriat
Ulkomaat

Piratismi halutaan kuriin Karibianmerellä

(TORTUGA) Espanjan, Englannin ja Ranskan kauppalaivastot aikovat yhteisvoimin ryhtyä toden teolla kitkemään piratismia Karibian alueelta. Piratismin määrä alueella on lisääntynyt vuosi vuodelta ja saavuttanut jo sellaiset mittasuhteet, että se alkaa näkyä laivastojen katteessa. Ongelmana piratismin vastaisessa taistelussa on kuitenkin se, ettei piratismia vieläkään oikein mielletä rikokseksi.
Kyllä tätä kauppalaivojen ryöstelyä yhä pidetään enemmän sellaisena huvina kuin minään rikollisena toimintana. Tyypillinen piraattihan on tuollainen reilu parikymppinen mieshenkilö, jolla ei ole minkäänlaista rikosrekisteriä. Silmälappu ja puujalka kuitenkin usein löytyy”, kertoo Englannin kauppalaivaston komentaja, kommodori James Drake.
Piratismi on maailmalaajuinen ongelma, mutta karibianmeren alue on erityisen paha. Syyksi tähän arvellaan laajoja ”harmaita alueita” merikartalla. Näitä alueita ei valvo virallisesti oikeastaan kukaan, joten piratismi pääsee helposti pesiytymään tänne. Nyt olisi kuitenkin tarkoitus järjestää jatkuva partiointi myös ei-kenenkään-alueelle ja taata näin laivojen sujuva ja riskitön liikkuvuus.

”Mittavia toimia tarvittaisiin”

”Kyllä nämä toimet ovat tarpeen ehdottomasti”, toteaa Drake, ”mutta tarvittaisiin myös yhtenäisempi kansainvälinen lainsäädäntö. Piraatit toimivat vaivatta ympäri maailmaa, mutta virkavalta on sidottu toimimaan oman maansa sisällä. Näin ei voi jatkua”, hän muistuttaa.
Myös erilaisia valistuskampanjoita Drake suosii. Hänen mukaansa aivan liian usein piraatti ei edes tiedä olevansa piraatti tai kuvittelee tekevänsa rikoksen, jolla ei ole lainkaan uhria. Drake puistelee päätään tällaiselle ajatukselle: rikoksella on aina uhri.
”Kyllä esimerkiksi kun laiva poltetaan, upotetaan ja kaikki matkustajat ja miehistö tapetaan tai myydään orjiksi, niin vaikka se voi vaikuttaa ensi silmäyksellä siltä, että ei siinä kukaan suoranaisesti kärsi, niin kyllä se ajan kanssa alkaa näkyä ensinnäkin suuryhtiöiden katteessa ja sittemmin ihan suoraan hinnoissa. Että kyllä pitkällä tähtäimellä piratismista kärsivät kaikki”, muistuttaa Drake vielä lopuksi.

Read previous post:
Alkoholitestit tulossa työpaikoille

(OULUNSALO) Lisääntynyt suomalaisten alkoholinkulutus on johtamassa entistä tiukempaan lainsäädäntöön väärinkäytön ehkäisemiseksi. Uusimpana keinona työmarkkinajärjestöt aikovat esittää pakollisia alkoholitestejä työpaikoille. "Niin,...

Close