Kategoriat
Kotimaa

Nuoret tarvitsisivat enemmän tietoa päihteiden käytöstä

(HAUHO) Suomalaiset nuoret tarvitsisivat kipeästi lisää tietoa päihteiden väärinkäytöstä, ilmenee kansanterveyslaitoksen teettämästä tutkimuksesta. Lähes puolet nuorista tietää vähän tai todella vähän päihteistä ja niiden oikeasta käytöstä.
”Esimerkiksi ihan kunnon viinaa monet tarjoaa kaverille”, selvittää ongelmallista tilannetta kansanterveyslaitoksen nuorisotyöryhmän johtaja Arvid Raju. ”Kyllä tällaisia aivan vääriä käyttöjä viinalle tuntuu aina vain löytyvän. Hyvin nuorella iällä on sitten myös tyypillistä toisinaan kaataa viinaa ihan kavereilta salaa maahankin, ihan että koetetaan näyttää kovalta jätkältä, että toipa vetää viinaa vauhdilla. Tämä on ilman muuta huolestuttava suuntaus.”
Kansanterveyslaitoksessa onkin jo järjestetty rahoitus yläasteikäisille suunnattua kampanjaa varten. ”Suun kautta mahaan — alkoholin oikea käyttö”-kampanjan tarkoituksena on saada nuoret ymmärtämään viinan väärinkäytön vaarat.
”Kyllä se voi kesken loppua. Ja sitten alkaa meinaan vituttaan. Ei ehkä siinä heti, mutta pari vuotta myöhemmin, kun ymmärtää että miten paljon sitä viinaa on vaikka tarjottuna ”väärään kurkkuun” mennyt”, kuvailee Raju.

Viina ei ainoa ongelma

Kansanterveyslaitos aikoo samaan aikaan käynnistää muitankin valistuskampanjoita. Erityisen huolen aiheena ovat nuorison suosimissa poskisavuissa hukkaan menevä nikotiini. Myös varttuneemman nuorison taipumus käyttää kannabispäihteitä ollessaan jo valmiiksi humalassa on Rajun mukaan epäterve piirre yhteiskunnassa.
”Kyllähän se vanha viisaus paikkansa pitää, että viinan juominen yhdessä pilven polttamisen kanssa on niinkuin tuuleen kusisi. Että eiköhän nuoret vedetä viina viinana ja tötsyt tötsyinä.”

Read previous post:
Barroso pestasi Wolverinen ja Teräsmiehen komissioonsa

(ROTTERDAM/KRYPTON) EU-komisision johtoon valittu Portugalin Jose Manuel Durao Barroso osoitti heti kättelyssä ottavansa uuden huippupestinsä tosissaan. Loppuviikolla antamassaan haastattelussa Barroso...

Close