Kategoriat
Kolumni

Miinakieltoon liityttävä heti

KOLUMNI SODASTA Olen joutunut pyörittämään päätäni kesän jalkaväkimiinakeskustelua seuratessani jo niin paljon, että kierteet alkavat loppua. On turhauttavaa, miten kansakunnan henkisiä voimavaroja käytetään hukkaan näin mitättömässä asiassa, kun ratkaisu on kuitenkin hyvin yksinkertainen.
Ainoa järkevä toimintamalli on noudattaa presidentti Halosen linjaa ja liittyä Ottawan miinakieltosopimukseen mahdollisimman pian. Tällä tavoin pystymme kohottamaan maamme imagoa ja saamme runsaasti kaivattua julkisuutta mikä todennäköisesti näkyy myös vientiyrityksiemme tuloksessa. Omahyväinen tekohumanitaarisuus kun on maailmanpolitiikassa varma mainosvaltti. Lisäksi voimme sitten jeesustella joukolla niitä onnettomia rupisia valtioita, jotka eivät vielä ole tajunneet kieltoon liittyä.
Entä maanpuolustus, kysytte nyt? Juuri tämä on se käsittämätön sudenkuoppa, johon kaikki miinoista käyty keskustelu kaatuu. Herran tähden sentään, emmekö muka ole vielä käsittäneet sitä, että miinakieltosopimus, Geneven sopimukset, ”sodankäynnin säännöt” ja muut sellaiset ovat pelkkää paperia, joista kukaan ei välitä mitään, kun kansainväliset kovapanosammunnat alkavat. Emme mekään.
Kuulkaa, kun iso rytinä vihdoin viimein käynnistyy, sinappikaasu sihisee, dumdumluodit lentävät, miinat heittelevät jalankappaleita ilmaan ja ruttobakteerit jylläävät. Minulle on ainakaan turha tulla mussuttamaan mistään sotavankien oikeasta kohtelusta kun punainen usva laskeutuu verhoksi silmien eteen ja id ottaa vallan. Sodan säännöt, voi hyvä isä sentään, millaista pelleilyä! Kun ihmistä tapetaan, laki vaikenee ja voima puhuu.
Hyvä on muistaa sekin, että jos ja kun sota syttyy pohjan perukoilla, on erittäin todennäköistä, että Suomenkin kaupunkeihin laukaistaan muutamia kymmenen megatonnin ydinohjuksia. Sokaisevan salaman, painevaikutuksen, tulimyrskyn ja tappavan säteilyn keskellä on herttaisen yhdentekevää, onko mahdollisesti Vaalimaan kohdalla maahan asetettuna ne kolme sakaramiinaa vai ei.
August Elokuu
Kirjoittaja on Lehden ulkomaantoimituksen esimies
joka ei harjoita verkostomarkkinointia

Read previous post:
Miehellä ei sukujuhlista mitään kuvaa

(INIÖ) Harrastelijavalokuvaajana sukulaispiireissä mainetta niittänyt korppoolainen Pertti Salovaara sai kauhukseen huomata lankomiehensä 50-vuotisjuhlien jälkeen, ettei hänellä ollut koko karkeloista mitään...

Close