Kategoriat
Kotimaa

Kylmästä vedestä kivuliaita tulehduksia

(KUOPIO) Alkukesän aikana monet lapset ovat sairastuneet kivuliaisiin virtsatietulehduksiin. Syyksi on selvinnyt kunnissa järjestettävä uimaopetus, jota on pidetty liian kylmissä vesissä. ”Seuraukset ovat selvästi nähtävillä”, kertoo kaupungin lapsilääkäri ja psykologi Satu Turisija. ”Meille on tullut alkukesän aikana satoja tapauksia enemmän kuin normaalisti tähän aikaan vuodesta.”
Turisijan mukaan kyse on huolestuttavasta trendistä. Lapset alkavat tulehduspelon seurauksena pelätä vettä sen kaikissa muodoissa. Tämä voi vaikuttaa tulevaisuudessa aikuisiksi kasvavien lasten hygieeniaan.
”Jos vedestä jää kovat traumat, niin ei siinä edes suihkuun ole asiaa. Asiaa pitää käsitellä sitten terapialla ja erilaisilla mielentilaan vaikuttavilla vaaleanpunaisilla lääkkeillä.” Turisijan mukaan hoito tulisi aloittaa vakavimmissa tapauksissa mahdollisimman pian.

Uimaliitto ei ota vastuuta

Myös osa uimaopettajista on saanut alkukesän aikana tulehduksia. Uimaopettajat ovat kuitenkin kollektiivisesti vaienneet tästä ongelmasta. Huhujen mukaan taustalla on pelko siitä, että uimaopettaja voi menettää vesilisenssinsä, mikäli puhuu asiasta julkisesti.
Yleisesti noin kolmen uimaopettajan tiedetään vahingoittuneen pysyvästi tulehdusten johdosta.
Suomen uimaopetuksesta vastaavan Pysytään pinnalla ry:n puheenjohtaja Armas Pulp ei kuitenkaan häpeä päätöstään, jonka mukaan uimaopetusta on annettu kylmistä säistä huolimatta. Pulp toteaa yksikantaan, että tärkeämpää on uimataito kuin aristava rakko.
”Kyllä sen pienen nipistelyn kestää, kun samalla saa halvan henkivakuutuksen. Ei se kylmä tapa, eli veteen vaan”, Pulp sanoo. ”Ja uimaopettajat kyllä tiesivät riskin alalle alkaessaan. Voimia heille. Me uimataidon saaneet tervehdimme teitä sankareina.”

Read previous post:
Paavi pysyy lisääntymislinjassaan

Katolisen kirkon uuden kampanjan sloganina "Siitä vaan, siitä huolimatta: siitä viis!" (ROOMA) Katolinen kirkko on ilmoittanut lanseeraavansa uuden kampanjan, jolla...

Close