Kategoriat
Ulkomaat

Guantanamosta vapautettu kiittelee leirin oloja

”Ihan kuin kesäleirillä, naisia ja viinaa riitti, eikä maksanut mitään”, ihastelee fundamentalisti.
(GUANTANAMO) Vankileirin ei tarvitsekaan olla itkua ja hammasten kiristystä, sanoo Guantanamosta äskettäin vapautettu afganistanilainen Hassan i Sabbah. Sabbahin oma oleskelu Kuubassa sijaitsevassa rangaistuslaitoksessa oli hänen omien sanojensa mukaan ”lokoisaa oleilua, ihan kuin kesäleirillä”. Hänet vapautettiin leiriltä perjantaina liki kahden vuoden jälkeen, väkipakolla, sillä mies ei olisi millään halunnut lähteä.
Sabbah kiistää jyrkästi ihmisoikeusjärjestöjen väitteet, joiden mukaan leirillä vangit olisivat joutuneet kidutetuiksi tai hakatuiksi.
”Hitto, kivaahan siellä oli! Tapasin monia uusia mielenkiintoisia ihmisiä, ja vartijat, tai ’puput’, kuten me heitä kutsuimme, olivat leppoisaa sakkia. Korttia pelattiin ja väännettiin kättä, peuhattiin eläinten kanssa. Mukavia muistoja tästä jäi, enkä olisi millään halunnut lähteä”, Sabbah kommentoi Lehdelle antamassaan erikoishaastattelussa.
”Sovimme kyllä muiden kanssa, että olemme jatkossa kirjeenvaihtokavereita, mutta eihän se tietenkään ole sama asia”, sanoo pettynyt Sabbah, jolla on nyt edessään kotiinpaluu sodan runtelemaan köyhään kotimaahansa.

”Viinaa ja naisia”

Sabbahin mukaan olot Guantanamossa olivat ”ihan toista” kuin kotona.
”Hitto, talebaneissa piti vaan maata polvillaan ja rukoilla, ja kaikki kiva oli kiellettyä, mitä nyt joskus sain ampua jonkun vääräuskoisen. Mutta Guantanamo, voi pojat! Viinaa ja naisia suorastaan tyrkytettiin, ja mikäs siinä, kyllähän se meikäpojalle sopi, kun sitä puolta oli Afganistanissa aika hintsusti tarjolla”, Sabbah ylistää.
”Afganistan on nyt semmoinen persläpi, että eihän siellä erkkikään halua asua. Guantanamoon olisin jäänyt, jos vain olisin voinut. Rasittava perheenikään ei ollut jatkuvasti kitisemässä”, sanoo Sabbah, joka aikoo valittaa vapauttamisestaan Kansainväliseen rikostuomioistuimeen ICC:hen.
Sabbah korostaa lisäksi, että leirillä soitettiin hyvää musiikkia, usein jopa yöt läpeensä. Nykyään Sabbah onkin vannoutunut Metallica-fani, ja risuparta sekä turbaani ovat väistyneet pitkän heviletin ja Kill ’em all -lippiksen tieltä.
”Ulrich rules, ok?” kajauttaa Sabbah sormet perinteiseen heviasentoon jännitettyinä.

Read previous post:
Meriläinen syytteeseen huumeista

"Kun muuten on niin saatanan hiljaista näin kesäaikaan", toteaa Helsingin kihlakunnansyyttäjä Nikolas Torquemada. Vihreiden kansanedustaja Rosa Meriläinen joutuu oikeuteen kannabiksen...

Close