Kategoriat
Kotimaa

Itsepetos Suomen rikoslakiin

(TYRNÄVÄ) Eduskunnan käsittelyyn syksyllä tulevan lakiesityksen mukaan itsepetos olisi jatkossa rangaistava teko. Laissa eroteltaisiin erikseen lievä itsepetos sekä törkeä itsepetos. Enimmäisrangaistuksena voisi olla sakkoja tai jopa kaksi vuotta vankeutta, aivan kuten tavallisissa petoksissa.
Esityksen tehneen kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän mukaan lisäys rikoslakiin on tarpeellinen, koska itsepetosten määrät ovat Suomessa huimassa kasvussa, eikä poliisilla ole keinoja itsensäpettäjien rankaisemiseksi. Liian monta kertaa on virkavalta joutunut nostamaan kädet pystyyn itsepetosten edessä, arvioidaan esityksessä.
Lievän ja törkeän itsepetoksen rajapyykki olisi samanlainen nykyisen rikoslain petoksen määritelmien kanssa. Lievä itsepetos on kokonaisuutena arvostellen vähäinen, esimerkkinä lakiesityksessä otetaan tavanomainen ”lähden vaan kahdelle kaljalle kaverien kanssa” ja ”tuskin minä sillä seminaarimatkalla mihinkään baariin menen”.
Törkeä itsepetos on sitten selvästi vakavampi tapaus, jossa aiheutetaan huomattavaa vahinkoa ja käytetään hyväksi itsen heikkoa asemaa. Tällaisista esityksessä mainitaan mm. ”en minä sieltä baarista ketään eukkoa iske, onhan se omakin kotona odottamassa”.
Lakiesitys tullee eduskunnan käsittelyyn syysistuntokauden alkajaisiksi.
”Huijaa muita, älä itseäsi”, neuvovat kristillisten kansanedustajat.

Read previous post:
Kansanedustajien kesälomien alku työllisti taas poliisia

(HELSINKI) Kansanedustajat kirmasivat jälleen kesälaitumille viime viikonloppuna, ja tuttuun tapaan poliisilla riitti kiirettä riehakkaiksi äityneiden juhlijoiden paimentamisessa. Kesälomien alkajaisviikonloput ovat...

Close