Kategoriat
Kotimaa

Helsingin yliopistoon festarimatematiikan professuuri

(HELSINKI) Helsingin yliopisto on saamassa Suomen ensimmäisen festarimatematiikan professuurin. Asiasta tiedotti yliopiston hallinto maanantaina. Professuurin myötä festarimatematiikan tutkimuksen odotetaan saavan uutta puhtia.
Festarimatematiikkaa käytetään soveltavan kvanttifysiikan kysymysten ratkaisemiseen. Sen avulla voidaan mm. määrittää yksittäinen kohde, useimmiten ihminen kolmeksi eri ihmiseksi, mikäli laskenta tapahtuu eri ajanhetkinä. Tavallisimpina määreinä käytetään yhtä vuorokautta, tai alan käsitteistöllä ilmaistuna ”festaripäivää”.
Tämän mullistavan laskutavan takia festarimatematiikan arvellaan auttavan ratkaisevasti nk. kvanttitietokoneiden kehittämisessä.
Eräs festarimatematiikan alahaara on nk. ”kukas mun kaljat joi” -problematiikka. Se perustuu paradoksaaliseen tilaan, jossa henkilön alunperin ostamien kaljojen määrällä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, paljonko niitä on nyt, paljonko niitä oli välittömästi ostohetken jälkeen ja paljonko niitä on sen jälkeen, kun tuntematon määrä muita henkilöitä, joiden määrä voi olla myös nolla, on niitä juonut.

Read previous post:
Halme: Jumala rankaisee — minä en!

(JAKOMÄKI) Kansanedustaja Tony Halme julkaisee heinäkuussa ensimmäisen kirjansa uskoontulonsa jälkeen. Jumala rankaisee -- minä en on lyyrinen, herkillä väreillä tunnelmoiva...

Close