Kategoriat
Ulkomaat

Dutroux — kansallinen kriisi

(BRYSSEL) Belgian kuuluisin mies on eittämättä tällä hetkellä Marc Dutroux, josta on tullut julkisuuden henkilö lapsia raiskaamalla ja murhaamalla. Vaikka kohuttu oikeudenkäynti on päättynyt jo useita päiviä sitten, belgialaiset eivät vieläkään puhu muusta kuin tapauksesta Marc Dutroux. Selitykseksi hirmuteoille on tarjottu kaikenlaista, mutta enemmistö on ehdottomasti sitä mieltä, että kaiken takana on julkisuus.
”Mikä muu nyky-yhteiskunnassa voisi olla kaiken tämän arvoista kuin julkisuus ?” satunnainen vastaantulija kommentoi.
Tutkimusten mukaan Marc Dutroux -sivustot ovat pitkään olleet lehtien luetuimpia osastoja. Silti Dutrouxin tekoja pidetään halveksittavina ja tuomittavina. ”On häpeällistä, että sivistysvaltiossa tapahtuu jotain tällaista”, Julie (32) tuhahtaa. ”Jaksan vielä juuri ja juuri sulattaa nämä haluatko pop-tähdeksi -kilpailut sun muut, mutta joku raja pitäisi julkisuuden tavoittelullakin olla.”
Jotkut kansalaiset ovat Dutroux-vastustuksessaan vieläkin kriittisempiä. ”On harmi ettemme elä enää keskiaikaa. Muuten nämä rikolliset taustavaikuttajineen olisi voitu tuoda torille kaiken kansan eteen kidutettavaksi, kunnes ovat tunnustaneet kaikki puistattavat tekonsa”, vaahtoaa Henry (55).
”Nyt nämäkin rikolliset saivat asianajajat ja muuta, mistä seurasi vain paljon puhetta mutta vähän tekoja. Olen menettänyt uskoni oikeuslaitokseen”, Henry lisää.
Julkinen kidutus oli myös muutaman kaupallisen tv-kanavan suunnitelmissa, mutta heidän aloitteensa kaatui oikeuden päätökseen pitäytyä nykyaikaisessa oikeusdraamassa.

Syyt ja seuraukset

Selvää on, että Belgian kansa on kiihdyksissään. Vanhemmat pelkäävät päästää lapsiaan yksin korttelin päähän kotoaan, lapset taas pelkäävät entistä enemmän vieraita ihmisiä ja tulevat sulkeutuneiksi.
”Tällaiset teot eivät synny tyhjiössä”, asiantuntijat selittävät. ”Jos Dutroux ei olisi kokenut niin paljon syrjintää ja vastainkäymisiä elämänsä aikana, hän tuskin olisi ryhtynyt näihin epätoivoisiin tekoihin.”
Asiantuntijoiden mukaan syy on etupäässä Dutrouxin, mutta osin myös yhteiskunnan. Välinpitämättömyys onkin tutkimusten mukaan ollut Belgiassa kasvussa jo viimeisten 200 vuoden ajan.
”Asioiden täytyy muuttua”, asiantuntijat vetoavat kansaan. ”Yksi tapaus Dutroux on jo liikaa, mutta jos jatkamme näin, emme tiedä millaisiin kauheuksiin vielä törmäämme tulevaisuudessa.”
Kansa ei vaikuta kuitenkaan kovin innokkaalta muuttamaan elintottumuksiaan. He vetoavat yksilönvapauteen ja kapitalismin ihannoimaan itsekkyyteen. Henryn mielestä paras ennaltaehkäisy vastaaviin rikoksiin olisi tv-kisailujen lisääminen, jolloin jokaiselle kansalaiselle voitaisiin taata oma 15 minuuttiaan julkisuudessa.
”Minusta tämä olisi oikeaa demokratiaa”, Henry julistaa. ”Ja sitten jos se ei tepsi, niin sen verran kovat rangaistukset käyttöön, ettei kukaan uskalla kotoaan liikahtaa.”

Read previous post:
Nokialta uusi strategia markkinaosuuden kasvattamiseksi

(ULAN BATOR) Matkapuhelinjätti Nokia tiedotti maanantaina uudesta strategiasta, jonka turvin se aikoo nopeassa tahdissa kasvattaa nikottelevaa markkinaosuuttaan maailman kännykkämyynnistä. Nokian...

Close