Kategoriat
Kotimaa

Bulbaaba-tauti tekee lihasta mureampaa

Häränkasvattajat: ”Tämä oli meille oikea lottovoitto!”
(YLÄ-PYHTÄÄ) Suomessa havaittiin tiistaina ensimmäinen bulbaaba-tapaus. Bulbaaba on yleinen härkiin tarttuva tauti, joka vaikuttaa härän lihaksistoon. Tutkimusten mukaan tauti kiinteyttää härän lihaksia ja tekee niistä maistuvampia.
Häränkasvattajat ottivat tyytyväisinä vastaan tiedon, jonka mukaan Bulbaaba-tauti on viimein saapunut myös Suomeen. ”Kyllä tämä tekee mahdottoman hyvää häränlihan menekille”, kertoo härkätilallinen Mauri Sorkka.
Sorkan mukaan odotettavissa onkin uusi häränlihan valtakausi. Toistaiseksi Suomen suosituimpia lihatyyppjä ovat olleet sian- ja naudanliha. Lisäksi kana ja lammas ovat olleet härän edellä. ”Mutta eivät ole kauaa”, Sorkka sanoo. ”Jahka tauti iskee noihin meidänkin elukoihin, niin johan pääsee kirves viuhomaan.”

Odotettavissa myös
sitkeitä paikkoja

Bulbaaba on vanha härkien keskuudessa levinnyt tauti, jonka juurien tiedetään olevan jo antiikin ajoissa. Tauti leviää härkien keskuudessa vain oraalisesti.
”Mikäli härät jakavat puhdistamattoman nenärenkaan keskenään, on taudin leviäminen hyvin mahdollista”, kertoo läänin johtava härkälääkäri Hans Gatoo. Gatoo kuitenkin huomauttaa, että tauti ei kaikissa tapauksissa kiinteytä eläimen lihaksia.
Jotkut härät ovat geneettisiltä ominaisuuksiltaan poikkeavia, jolloin bulbaaba-tauti aiheuttaa lihaksissa outoa sitkeyttä. Lisäksi tauti lisää lihaksiin ikävän sivumaun. ”Sitä voisi kuvailla parhaiten kai anjovikseksi. Ja sehän ei lihan kanssa passaa sitten mitenkään”, Gatoo kertoo.
Tästä huolimatta härkätilalliset ovat onnellisia taudista. ”Riittävästi marinadia ja sinappia, niin kyllä se sitkeäkin juttu menee kurkusta alas”, Mauri Sorkka muistuttaa. ”Kyllä tämä on meille kuin lottovoitto.”

Read previous post:
Panimojätti: Budweiser-nimi saattaa harhauttaa hyvän oluen pariin

(BUDEJOVICKY) Yhdysvaltalainen panimojätti Anheuser-Busch käy yhä kovaa sotaa tshekkiläistä kilpailijaansa Budejovicky Budvaria vastaan. Yhtiö haluaa kieltää tshekkejä käyttämästä Budweiser-nimeä, koska...

Close