30.4.2010 21:49 | Yleinen

Kansalaisjournalismi, toukokuu 2010

Lehti on tavalliseen tapaansa trendien aallonharjalla. Siksi julkistammekin nyt Lehden suuren kansalaisjournalismikokeilun, jossa kuka tahansa – aivan kuka tahansa – voi päästä tuottamaan ilmaiseksi sisältöä konsernillemme.
Tarkoituksenamme on moniäänisyyden tukeminen, työntekijöiden riistäminen sekä mainostulojen lisääminen. Lisää päivänpolttava kansalaisjournalistinen tuotoksesi tälle sivulle, ja saatat saada mainetta ja kunniaa (mutta et rahaa).
Lukijat saavat itse vaikuttaa interaktiivisen prosessin kautta dynaamis-proaktiivisesti siihen, mitkä merkinnät he haluaisivat nostettaviksi etusivuille. Tämä tapahtuu klikkaamalla peukaloikonia. Mikäli jaksamme, nostamme parhaita tuotoksia silloin tällöin näkyville etusivullemme. Sen suurempaa kunniaa et varmaan voisi kuvitella, ethän?
Ja siis tulihan selväksi, että rahaa tästä ei tipu senttiäkään?

Ohjeita
kansalaisjournalistille

Onnea! Olet nyt valmis kansalaisjournalisti.
Arkistosta löytyvät kaikki julkaistut kansalaisjournalistiset jutut sekä vanhemmat kansalaisjournalismiehdotukset.

14 vastausta aiheeseen “Kansalaisjournalismi, toukokuu 2010”

Kannabiksen käyttäjillä vakavia puutteita mielikuvituksessa
(HELSINKI) Tuore Tokoinrannassa ja Alppipuistossa Helsingissä toteutettu tutkimus osoittaa vakavia
puutteita kannabiksen kaupunkilaisen käyttäjistön mielikuvituksessa. Yli puolet puistoissa kauniina kevätpäivänä tavatuista pilvenpolttajista totesi ”kaiken olevan kuitenkin tylsää” ja ”ootko sä joku kyttä”.
”Onhan sitä yritetty vähän maalailla taulua ja jotain helistimiäkin soitella. Nyt on kuitenkin inspiraatioton kausi menossa. Oisko sulla muuten hatsit tarjota”, kommentoi lehmuspuun alla istuskeleva hippi Mikko Ala-Talo.
Inspiraation aiheita on haettu muun muassa Jaken kämpillä jatkuvasti päällä olevasta televisiosta ja mistä tahansa musiikista, missä on toistuva rytmi.
Osaltaan mielikuvituspulaa ilmentää myös vuosittain toistuva keskustelu kannabiksen laillistamisesta.
”Siis onhan alkoholi paljon hamppua vaarallisempi päihde”, toteaa Ala-Talo avatessaan sixpackinsa viimeistä kaljatölkkiä. ”Hollannissakin kannabis on laillista. Niin oliko sulla muuten sitä pilveä?”

Hallitus antoi esityksen Kreikalle
Valtioneuvosto on esitellyt presidentille vuoden toisen lisätalousarvion. Se sisältää Tiernapojat -esityksen Kreikalle.
”Kyllähän tällainen hauska esitys aina vähän piristää talouskriisin keskellä, myös kreikkalaisia”, perustellaan Valtioneuvostosta.
SDP, vasemmistoliitto ja perussuomalaiset ovat jo ilmoittaneet suhtautuvansa esitykseen kriittisesti, sillä heidän mielestään Kreikalle oltaisiin voitu ennemmin esittää ”vaikka joku siisti sirkusesitys, jossa ois kaikkee tulennielentää ja semmosta”.
Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (röyh.) katsoo kuitenkin Tiernapoikia sen verran mielellään, ettei asiasta keskustella.

RUOKAA, EI ANEITA
(Tuomiokapituli, Helsinki) Koht’ ikään ruokapulan riivaama Suomi joutunee lakkauttamaan
ruokajononsa köyhille. Myös Veikka Wurstin soppajono on kokemassa leikkauksia, yleisen
leipäkriisin johdosta.
Suomen lutterilaiset -lahko on kuitenkin ottanut makkarat omiin kätösiinsä ja ehdottavat kirkollisveron
nostamista hyvävaraisten osalta, jotta saadaan köyhille soppaa suuhun ja sämpylää kainaloon.
Tavoitimme Tuomiokapitulista Arkkipiispatar Marjanpoimijan-Sisko Aallon, joka valaisi
asiaa tarkemmin: ”…Kristilliseen oppiin sisältyy toisten auttaminen, mutta koska rahalla
ei ole tässä asiassa niin paljon merkitystä, kuin sillä että saisimme ruokaa sitä tarvitseville. Ehdotamme että kaikki ruokaa omistavat henkilöt voisivat tuoda ylimääräiset lehmänsä tahi karitsansa teuraalle, jotta voisimme jakaa niitä nälkäisille köyhille..”
Kävimme myös kriisin lähteillä, eli HK:n makkaratehtaalla, Lohjalla, selvittämässä asiaa.
HK:n toimtusjohtaja Alvi Knakkorv kuvannoi tilannetta seuraavasti: ”kait se on tää ylleine trendi, ett ku porukka miettii ett lisää rahaa pitäis työstää saaha, eikä vähempi.. Ja sit ku kerra Suomi pärjää par kuukautta iliman DNA:n asiakaspalveluja, busseja tahi rahteja, nii ett kait ne ilman ruokaaki pärjäis. Mut siin ne on nii vääräs ku voi olla, kaikkiha meist syö..”
Yleisen kriisin johdosta odotetaankin uusien tuotteiden suurta syöksyä lähikauppojen hyllylle.
Sinisen lenkin tilalle on kaavailtu saksalaisia wurst -vaihtoehtoja, ja muutenkin lihan syöminen taitaa vaihtua Ruotsalaisiin silleihin a la Snälleröds Vin Glögg.
Suomalaiset kulinaristit ovatkin miettineet että tämä ruokapula saattaakin kääntyä suomalaisille pottua ja lihhaa mutustavalle rahvaalle hyväksi kokemukseksi.
”Sill och strömming med nöttkött”

Kreikan hallitus lujilla.
(Ateena) Kreikalle myönnetut ”lainat” ovat suututtaneet paikalliset verisesti. EU:n myöntämä 110mrd euron ”laina”potti on kansan mielestä käsittämättömän pieni ja suorastaan halventaa Kreikkalaisia.
Ammattiyhdistysliikkeen mukaan rahaa pitäisi tulla ainakin kolminkertaisesti vuosittain, että saavutetut edut saataisiin pidettyä. Muu on heidän mukaansa puhdasta eläkeläisen lyömistä eikä sellaiseen pitäisi sivistyneen Euroopan osan mennä.
Luvattoman pienen ”lainan” takia syntyneet mellakat ovat vaatineet jo ensimmäiset poliittiset uhrinsa. Hallitusta lähellä olevien tahojen mukaan Kreikan pääministeri Manipulaus on hätääntynyt mielenosoituksista ja purrut toisen jalkansa irti.

Rautatiekriittisyys kasvussa.
(Pasila) Suomen rautatiekriittiset ovat kampanjoineet ahkerasti kuluneen talven aikana. Aktivistitempauksiin on kuulunut mm. isojen kivien ja suurien pöllien kasailu rautateille muun pienemmän oheisaktivismin, kuten kivien heittelyn, ohella.
Rautatiekriittiset ovat yleensä 90-luvun alkupuolella syntyneitä poikia, joiden mukaan junien pitäisi antaa elää omaehtoisesti luonnossa eikä valjastaa niitä ihmisten orjiksi. Heidän mukaansa rautatiekriittisten aktivisti-iskut ovat oikeutettu vastalause junien elinoloja vastaan. ”Nyt on sillävissiin että tää on ihan täysin perusteltu ja asianmukainen tapa toimia ku ei muuten tuu mitään”, valaisee asiaa meille kriitikko ”Joni”.
Suurin osa rautatiekriittisistä on kotoisin isojen kaupunkien keskustoista ja elää kaakaolla. EU harkitsee parhaillaan rautatiekriittisten lukemista hyväntahtoiseksi aktivistiryhmäksi, jolloin heitä ei rangaistaisi teoistaan vaan pieni nuhtelu riittäisi.

Jo saa maahanmuuttokriittisyys riittää. Kukkahatuttomat tylsimykset lähettelevät persiit hiessä kotisohviltaan mauttomia ja asiattomia viestejä erinäisille foorumeilla. Nyt saa riittää. Alkaa olla jo tarpeeksi tätä lajia. Eikä mikään ole muuttunut. Samat ongelmat vain jatkuu. Tästä lähin alan paheksua kaikkia maahanmuuttokriittisennäköisiä, jotka elelee täällä mun verorahoilla. Vastakkainasettelun aika alkaa nyt. Tällainen ei ole jotain mikä meidän tulisi vain hyväksyä.Eiköhän täällä ole jo ihan tarpeeksi luku- ja kirjoitustaitoisia laajakaistan omistavia tylsimyksiä.

EU LANGETTI JÄTTISAKOT MAGNEETTISELLE MONOPOLILLE
(BRYSSEL) Euroopan unioni langetti magneettiselle monopolille noin 1149 miljardin euron sakot monopoliaseman väärinkäytöstä. Ongelma on ottanut erityisesti aivoon talouskomiissari Olli Rehniä ja sitä jotain ulkomaalaista Josèa: ”Meitä siis v**tuttaa ihan simona, luulisi että ne Micro$oftin sakot ois ollu hyvä ennakkokeissi, mut tätä vaan tulee lisää ja lisää tätä korruptioita.” Lisäksi on päätetty sakottaa Paul Diracin perikuntaa teoreettisen pohjan luomisesta monopolin perustamiselle.
Myös paavi Ratzinger XVI ja muut kansanmurhaajat ovat ottaneet kantaa asiaan. ”Tämä on jumalan kirkkoa ja kaikkea heterogeenisuutta vastaan. Jumala ei saatana hyväksy tämmöstä menoa missään nimessä”, miettii paavi iltapuhteella kortonkipakkauksia puhkoessaan.
Kreikassa on myös pidetty voimakkaita mielenosoituksia monopolia vastaan talouden tasapainon pilaamisesta.

Luvun lasku jouduttiin keskeyttämään
STT–AFP–DPA
GAZA.
Finanssi-yhtiö BP joutui keskeyttämään jättimäisen luvun laskemisen Meksikonlahteen lauantaina, kun luvun sisään muodostui jääkristallin kaltaista metaaniklatraattia. Klatraatti on huokoista jäätä, joka sulkee metaanikaasua sisäänsä.
”En sanoisi, että luvun käyttö on epäonnistunut. Mutta se, mitä yritimme tehdä, ei toiminut”, muotoili lukuhanketta vetävä EKP:n edustaja Doug Suttles.

Leijonat tekivät maalin.
(Saksa) Suomen jääkiekkomaajoukkue teki hyväksytyn maalin MM-jääkiekon avausottelussa Tanskaa vastaan. Maali syntyi ajassa 6.47 Petri Kontiolan mailasta eli joukkue pääsi maalin makuun heti pelin ensimmäisessä erässä.
Joukkueen päävalmentaja Jalonen näki maalin erittäin myönteisenä asiana. ”Ihanaa Leijonat, ihanaa!”, hän kiljahtelee selvästi helpottuneen oloisena. Ja onkin selvää, että syntynyt maali nosti joukkuehengen kattoon ja suomen leijonilla on todellinen mahdollisuus kahteen maaliin käynnissä olevissa kisoissa. Kansallinen hurmos on nyt äärimmäisen lähellä.
Tanska voitti tiukan ottelun ainoastaan 4-1 eli he saivat vain neljä pientä maalia, kun Suomi sai todella hienon ja ison maalin.

Islanti joutumassa kansainväliseen oikeuteen.
(New York) Joukko yhdysvaltalaisia kuluttajia on nostanut joukkokanteen Islantia vastaan. Kuluttajat kokevat joutuneensa kohtuuttomasti kärsimään Islannin huolimattomuudesta tulivuoriensa kanssa. Monet matkustajat ovat joutuneet lentämään useita tunteja pidempiä reittejä Eurooppaan ja takaisin tuhkapilvien takia.
”Tämä on kestämätöntä, vaadimme oikeutta”, toteaa Max Fattimus, joukkokanteen puuhahenkilö. ”Sata miljoonaa on henkilöä kohti on pieni korvaus useiden tuhansien sekuntien ylimääräisestä odottamiseta”, hän lisää. ”Ja kahvikin oli kylmää”, kommentoi avustaja.
Jos joukkokanne menee läpi, kuten luultavasti tekee, joutuu Islanti korvaamaan arviolta biljoona euroa ja mahdollisesti panttaamaan jäätikkönsä. Lopulta Islannilta viedään lopulta tuhkatkin pesästä. Työryhmä selvitteleekin parhaillaan voidaanko lainmuutoksella siirtää osa kustannuksita jääkarhuille määrittelemällä ne poikkeuslailla oikeustoimikelpoisiksi ja sitä kautta veronmaksajiksi.

Jonkun on tehtävä jotain.
(Tellus) Yhä pahemmaksi käyvä luonnonvarojen yletön tuhlailu, köyhempien kansojen kyykyttäminen ja nurkan takana väijyvä, ylettömistä elämäntavoista johtuva, talouskriisi ovat saaneet maailman päättäjiin ja kansoihin liikettä. Viimeisen vuoden aikana on pidetty satoja globaalien työryhmien kokouksia ja kaikissa on päädytty samaan ehdottomaan lopputulemaan. ”Jonkun pitäisi nyt tehdä äkkiä jotain”, tiivistää Fernando, joka ei halua sukunimeään julkisuuteen. ”Me emme voi tehdä mitään, koska se laskisi elintasoamme”, hän täydentää, ”mutta jonkun muun on ehdottomasti tehtävä jotain”.
Käytännössä kaikki kansakunnat yhtyvät näkemykseen, onhan tuhlaus saatava loppumaan ja panostettava kestävään kehitykseen. YK:n nimettömänä pysyttelevä suomalainen virkamieskin toteaa ”Totta, nyt jonkun on tehtävä jotain, mutta Suomi ei nyt pysty, kun on niin rahat vähissä”. Veronmaksajien edustaja komppaa vierestä, ”Suomalaista veronmaksajaa ei voi nyt kyykyttää, mutta jonkunhan on tehtävä jotain”.
Amerikkalaiset ovat ehdottoman samaa mieltä. He eivät tosin voi luopua city-maastureista tai laskea elintasoaan, mutta vaatimus, että jonkun on tehtävä, jotain saa ehdottoman tuen myös rapakon takaa.
Jäämme jännityksellä odottamaan tekeekö joku jotain, vai päädymmekö todella siihen ettei kukaan tee mitään.

Venäjä ulkoisti somalimerirosvojen kuljetuksen oikeuteen
(MOMBASA-MOSKOVA) Venäjän laivaston kaapatulta öljytankkerilta kiinniottamat somalilaismerirosvot päätettiin lähettää omin nokkineen Moskovaan oikeudenkäyntiin. Sota-alus jäi partioimaan alueelle ja tankkeri jatkoi matkaa varikon kautta Kiinaan, joten transporttia ei ollut luontevasti tarjolla. Venäjä halusi kuitenkin täyttää kansainväliset velvoitteensa reilun oikeudenkäynnin järjestämisestä, ja sota-aluksen kapteeni keksi tilanteeseen erikoislaatuisen ratkaisun. Merirosvoille annettiin venäjänkielinen ilmoittautumismääräys Moskovan piirioikeuteen kahden viikon päähän maanantaille, ja heidät ohjattiin pelastusveneeseen. Annoin vielä oikeustalon vieressä olevan ostoskeskuksen esitteen, alennuskuponkeja hampurilaisravintolaan ja viitoin pojille suuntimaksi kaakon, Sota-alus Kenraalimunaus Tsernobylin kapteeni Vilijonkka kommentoi. Pojat eivät olleet ketään laivalla tappaneet ja muutenkin hymyilivät kovin, niin kyllä sitä nyt pitää mieheltä toiselle sen verran luottoa löytyä että sana pitää kun se annetaan. Ja sitäpaitsi tämä on myös tällainen maittemme välisen luottamuksen ele, Venäjä haluaa osoittaa hyvää tahtoaan kaidalta tieltä eksyneille somalialaiskalastajille, Vilijonkka jatkaa.

Pienet luokkakoot parhaita opetustilanteisiin
(Parkano) Turun yliopiston teettämän tutkimuksen mukaan pienet luokkakoot parantavat merkittävästi etenkin peruskouluikäisten kouluarvosanoja ja opiskelumotivaatiota. Parhaat tulokset saatiin luokilta, joiden luokkakoko oli noin 5-10m² ja huonoimmat puolestaan luokilta joiden koko oli yli 100m². Suurissa luokkakoissa ongelmaksi muodostui erityisesti oppilaiden jääminen opettajan tavoittamattomiin.
”Olemme valmistelemassa työryhmää, joka pyrkii selvittämään kuinka paljon säästöjä voimme luokkakokoja pienentämällä tehdä. Olemme luopuneet jo tyystin yli 150m² luokista”, kommentoi opetusministeri Henna Virkkunen.
Köngänkankaan ala-aste, Sörnäisissä, on luokkakoissa edelläkävijä. Opetus on siirretty siivouskomeroihin sekä koulun saniteettitiloihin.
”Vaatihan se aluksi himan totuttelua tunkea 30 lasta liikuntasalin varustekaappiin, mutta tulokset ovat olleet lähes merkityksellisiä. Luokkatilat olemme vuokranneet paikallisille yrityksille ja yhdistyksille”, kertoi ylpeä Köngänkankaan ala-asteen rehtori Mimma Taikavuori.

Uusia tuulia vaalikampajoiden avajaisissa
SDP:n vaalikampanja avattiin yllättäen Höbelissä, jossa Eero Heinähaasia linjasi tulevaa maahanmuutto- ja ympäristönsiistimispolitiikkaa.
Tuskin oli tästä toivuttu, kun vuorossa oli Vihreät De Gröna. Puolue avasi kampanjansa näyttävästi nappasemalla joittenkin hippien puuhaamaan mielenosoituksen. Idea oli ollut vastustaa jotain voimalaitoksia, mutta Vihreä puoluehallitus sovelsi joustavaa, modernia taktiikkaa ja marssi kulkueen keulilla kohti tulevia vaalivoittoja tunnuksella ”Vihreät hallitukseen – suoraselkäydinpolitiikkaa jo vuodesta 1995!”
Jäämme odottamaan Kokoomuksen ja Vasemmiston vastausta Vihreiden luovaan ratkaisuun. Helppoa ei tule kyllä olemaan! Kepun ongelma ratkennee heränneitten kesäjuhlilla Liperissä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *