4.3.2010 17:43 | Yleinen

Kansalaisjournalismi, maaliskuu 2010

Lehti on tavalliseen tapaansa trendien aallonharjalla. Siksi julkistammekin nyt Lehden suuren kansalaisjournalismikokeilun, jossa kuka tahansa – aivan kuka tahansa – voi päästä tuottamaan ilmaiseksi sisältöä konsernillemme.
Tarkoituksenamme on moniäänisyyden tukeminen, työntekijöiden riistäminen sekä mainostulojen lisääminen. Lisää päivänpolttava kansalaisjournalistinen tuotoksesi tälle sivulle, ja saatat saada mainetta ja kunniaa (mutta et rahaa).
Lukijat saavat itse vaikuttaa interaktiivisen prosessin kautta dynaamis-proaktiivisesti siihen, mitkä merkinnät he haluaisivat nostettaviksi etusivuille. Tämä tapahtuu klikkaamalla peukaloikonia. Mikäli jaksamme, nostamme parhaita tuotoksia silloin tällöin näkyville etusivullemme. Sen suurempaa kunniaa et varmaan voisi kuvitella, ethän?
Ja siis tulihan selväksi, että rahaa tästä ei tipu senttiäkään?

Ohjeita
kansalaisjournalistille

Onnea! Olet nyt valmis kansalaisjournalisti.
Arkistosta löytyvät kaikki julkaistut kansalaisjournalistiset jutut sekä vanhemmat kansalaisjournalismiehdotukset.

28 vastausta aiheeseen “Kansalaisjournalismi, maaliskuu 2010”

Opiskelijatyöryhmä: Kansanedustajille kahden 1,25 miljoonan vaalikausimaksu
Kansanedustajat työskentelisivät tehokkaammin, jos he maksaisivat esimerkiksi 1,25 miljoonan euron suuruisen kansanedustajamaksun joka vaalikausi. Näin ehdottaa opiskelijatyöryhmä, joka pohtii valtionhallinnon eheyttämistä. Samalla valtion takaamien lainojen ylärajaa nostettaisiin kansanedustajien osalta vaalikausimaksun verran.
Maksut tuottaisivat nykyisillä kansanedustajamäärillä noin 250 miljoonaa euroa valtion tarpeisiin. Sillä voitaisiin esimerkiksi ratkaista yliopistojen rahoitukseen liittyvät talousongelmat ja nostaa opintotukea.
Kaikille kansanedustajille yhtenäinen vaalikausimaksu on vain yksi työryhmän vaihtoehtoisista ehdotuksista.
Maksujen lisäksi työryhmässä esillä on ollut kansanedustusoikeuden rajaaminen kolmeen vaalikauteen eli 12 vuoteen. Myös erityistä eduskuntalisenssiä ja tulosidonnaista valtionlainojen mallia on mietitty.
Vielä viime viikolla opiskelijajärjestöt olivat yhtä mieltä siitä, ettei suomalaisia kansanedustajia koskevia maksuja ole suunnitteilla.

Jussa Hallaho kasnsaneduktustakajasi
(VALIVOIITO!) Maliman visnain meis Jusi Halal-ho on ilmotanu rupeevansna ens valeissa edustumaan Sumen knasaa Etuskunasa. Pätösken persusteluski hnä snanoo, etä sinnkenin on saatana jäkreä.
Hal-lahon knanatajat meniaa jkakaa Krjala-lispiskiä kakile jokta änestää hätnä nii etä änsestkäkää häntää!
”Vitu mä meniaan pana koko mamupollikiitan usiski”, Halaaho vnnoon ksäsi Ramattula. ”Se n jutsiisna niiku Statin Jaksa sanno ekiä mekleen!”
Tänä trkotaa stä ett kaki älhyt aj mutsiaset kakrotetaarn ekiä ussia toteta tilale. Rssysät sa knanssa lhteä ja tukrulaiset ymös.
”Stidin Jpskan mä minitän pesipentiksi kun son nin hiva jkätkä ja okva jumaan kalajalaa.”
Jskaska n jno ilimotannu olsevnansa kätytetävisä jso Tavaja Halla-honen erioteitan ekana. Sitä ei hvita yhtän asu lsespon knansa smasa kmpäsä.

Korkeasaaren ahma löydetty
Saaristomeren polisi on yleisövihjeen perusteella paikantanut ahman avustamassa jäihin juuttuneita risteilijöitä Kapellskärin reitillä.
Alustavissa kuulusteluissa ahma on kertonut vetäneensä matkalla parikin satamajunaa liikkeelle Hangossa ja Turussa.
Ahma ohjataan takaisin Korkeasaaren rantaan Otson ja Urhon vierelle.

TURUN PÄÄTTÄJÄT PAKOILEVAT VASTUUTA JA HYVIÄ NEUVOJA
(TURUUS) Myllysillan skandaali laajenee jo kaupunginvaltuustoon ja johtoportaaseen, mutta kaupunkilaiset joutuvat seuraamaan kanavan varressa suu pyöreänä, kuinka hyvät neuvot valuvat päättäjien korvista kuin vesi ankan selästä. Sortumassa olevasta sillasta on annettu jo ainaki 50 sivullista asiantuntijalausuntoja jokaisella netin keskustelupalstalla, mutta nyt kansalaisia mietityttääkin, lukeeko näitä asiantuntijalausuntoja kukaan? Eikö kaupungilla ole ketään päivystämässä lauantai-iltana klo 23, joka lukisi paikallislehden yleisönosaston tekstiviestipalstan 150 merkkiä pitkät ratkaisumallit näin yksinkertaiseen siltaongelmaan?
Toimitus yritti tavoittaa sekä rakennusvalvonnan että kunnanvaltuuston edustajia kommentteja varten, mutta vaihteen automaattinen puhelinvastaaja pyysi soittamaan uudelleen maanantaiaamuna klo 8.
”Sanoin jo kaksi kertaa sanottavani kahdelle eri radiokanavalle, ja toistaa en aio. Jos ei herroille hyvät neuvot kelpaa, niin nostakoot itse siltansa jos kerran osaavat”, tuhahtaa nimettömänä pysyttelevä sillan suunnitelleen insinöörin vanha koulutoveri.
”Minä taas jo eilen ehdotin, että sitoisimme suurehkoja voimakkaita lintuja siltaan ohuilla ruiskaunokin värisillä naruilla, ja pelästyttäisimme linnut ilmaan aika ajoin, jolloin paine sillassa hellittäisi. Olen kuitenkin kuullut huhuja, että demariryhmässä ei tähän tulla suostumaan. Toisaalta punaiset narut on suoraan tyrmätty porvariedustajien parissa.” valittelee nimimerkki ”eläkkeellä oleva hanhenkasvattaja toispuolelt jokke”. ”Surullista miten kunnallispolitiikka ja pienten ihmisten ahneus menee yhteisen edun edelle Turussa vielä tänäkin päivänä.”
Samoin ”toisen vuoden rakenneteekkari Raumalta” on närkästynyt, ettei hänen apokalyptistä ideaansa tennispallojen ja oliiviöljyn mahdollisuuksista sillan kannattelussa ole edes kokeiltu. ”Aivan uskomatonta ylimielisyyttä päättäjien taholta. En ole tässä kanavan varressa seistessäni nähnyt vielä yhtään rekka-autollista tennispalloja jään alle sukellettavaksi. Eivätkö päättäjät ole lukeneet Aku Ankkojaan pienenä, siellähän purjevenekin nostettiin pingispalloilla???”

Veltto Virtasen merelliset lastenkutsut menestys
(JOKU BOTSKI) Kansanedustaja ja Suomen johtava henkinen takinkääntäjä Veltto Virtanen järjesti äskeittäin riemukkaat perussuomalaiset lastenjuhlat ruotsinlaivalla 300 innokkaalle silmäparille. Ohjelmassa oli paitsi täysin viatonta lastenlaulua neekereistä myös eräänlainen musikaalinen piñata-leikki, jossa Astrid Thors-nimistä mörköä hakattiin verbaalisella pesismailalla.
Iloiset laulut sekä hieman pelottavat mörkökertomukset toimivat hyvin ja levittivät riemua lapsukaisissa niin paljon että laivan henkilökuntaakin hieman hermostui.
”Onhan se mukava jos lapsilla on kivaa, mutta rajansa kaikella. On täällä sentään aikuisiakin jotka haluavat syödä katkarapuleipänsä rauhassa seisovassa pöydässä”, sanoo laivaemäntä Hermo Kelluke.
Rouva Kelluke luotti kuitenkin siihen että Veltto Virtanen hoitaisi hommansa kuin ammattilaiset yleensä.
”Onhan hän sentään taiteilija, ja sillähän ei ole väliä mitä taiteilijat sanovat tai tekevät. Kaikki on niinku okei niin kauan kun kyseessä on taiteilija. He ovat omalla tasollaan…niinku”, Kelluke lisää.
Sattuihan risteilyn aikana pieni haverikin kun sähköt yllättäen katkesivat, mutta kekseliäs Veltto-setä teki myös tästä ohjelmanumeron ja jännitti lapsellista yleisöään vistikkäällä ”Kuka pelkää mustaa miestä”-kummituskertomuksellaan.
Virtasen tilaisuus oli periaatteessa kielletty aikuisilta, mikä tarkoitti että Timo Soini joutui jäämään maihin.

Prssujen ryppyresiula polotetiin nekeri
(AMRAS ISNÄMAA) Pretti ”Velato” Viratnen onjoutnu karmmeen ajoiahin kohteksi vihtytetyään ritseilylä ysleisää pollotamalla neekrin.
”Mä plotin sne vtitun mutsiasen roiviola ihan van humorilala’”, snoo paskerrin Krjala-lispiskeen vahihtanu Veltlo.
Vitranen on lokuantunu kun esityis lpetetiin keksen vailan hnkilökunan tomeista.
”Tämmä n sensuria. Mun ilamasunn vapauta on lokuatu törkesti.”
Ylseisön mukan nekerrin kilujulumine kohhtoti tunellmaa aj snai kajlan masituman tvalistaki parremmalat.
”Vitu knu ne smamutti snen enene kuni se esthi kuloala. Ny ske kittuu srlailaalasa ja romsvomaa mluta vmiällä karsett krovauksnet rossiskesssa”, Vitranne kesrtoo.
Hnä ie kutienkan lanitsu vaan ketroo etietei leppä enenku Krjalala on staatu plautetua Ahvrikkaan.

Turun kaupunki vajoaa neljä metriä tunnissa
(TURKU) Suurta hilpeyttä aiheuttaneen Myllysilta-kohun viimeisin käänne on saanut koko kansan tipahtamaan naurusta polvilleen. Turun kaupungin rakennusvirastosta vahvistetaan, että koko kaupunki on vajoamassa ”jonnekin synkkään paikkaan, mahdollisesti Helvettiin”. Rakennusviraston ylipäällikkö Enkmä Taaskasa ei kuitenkaan osaa vielä arvioida, mistä vajoaminen johtuu. ”Se voi tietty olla, että Turkua kannattelevat todellisuuden perimmäiset kudokset ovat ajan saatossa löystyneet”, hän toteaa hymynkare huulillaan. ”Romahtamisen vaara on vielä olemassa, ja vauhti vaan vittu kiihtyy”, Taaskasa hekottaa puoliksi itselleen.
Tuotantoyhtiö Solar Films on lähestynyt Turun päättäjiä aikomuksenaan räjäyttää kaupunki seuraavan Matti-elokuvan kuvauksissa. ”Elokuva ottaa tiettyjä vapauksia päähenkilön elämäntarinan suhteen”, kommentoi elokuvaohjaaja Lauri Törhönen. ”Ajattelimme että Turun symbolinen vajoaminen ja lopuksi helvetin liekkeihin räjähtäminen kuvastaisi hyvin urheilusankarin mielenmaisemia rappioalkoholismin kurimuksessa. Ne maisemat on kuitenkin helppo toteuttaa myös tietokoneella, katsos näin”, Törhönen toteaa ja painaa nappia, jolloin ohjaajan suusta lennähtää piskuinen viinassa uitettu suomen lippu.
Täältä Helsingistä katsottuna Turkulaiset ovat aina olleet ihan tampioita”, Törhönen jatkaa vielä ja neuvoo: ”Vähän mannerlaattojen liikkeitä unissani tutkiskelleena olen sitä mieltä, että jos Raisio, Lieto ja Naantali työntävät oikein lujaa, Turku pysytellee lähellä maan pintaa.
Turun konemusiikkipiirit räjähtivät ilonpitoon, kun uutinen kaupungin vajoamisesta tulvahti etteristä. ”No kohta vasta ollaankin vittu UNDERGROUNDIA saatana!” ilakoi bussivarikolla moottoriääniä nauhoitteleva DJ Kau Hiamekkala. Hän odottaa jo innolla pääsevänsä soittamaan Moottorisaha Perseessä -EP:nsä koko Helvetin herttuakunnalle. ”Ai Jumanskukkeli”, hymyili Hiamekkala käsiään yhteen taputtaen.
Kiitos Suomen Turku viinasta ja huorista”, lausui nimettömänä pysyttelevä Raisiolainen pastori Turun muistotilaisuudessa myöhään keskiviikko-iltapäivänä. ”Homot suohon uppoavat, huorat fyrkkaa kuppaavat”, päätti pastori saarnan kera nyyhkäisyn ja kuoropoikien murheellisen laulun.

Jari Sillanpää saa patsaan Lahteen
(LAHTI) Suomen iskelmätaivaan kirkkaimpiin tähtiin kuuluva Jari Sillanpää on saamassa patsaan Lahteen. Kukaan ei tiedä miksi se pitää pystyttää Jumalan selän taakse, koska lahtelaiset eivät ole kertoneet syytä vaan hymähtelevät tietäväisesti kun siitä kysytään.
Hanke rahoitetaan 80 000 patsaan myynnillä. Ne valmistetaan Tom of Finlandin jäämistöstä löytyneellä muotilla ja esittävät nahkahousuihin ja koppalakkiin pukeutunutta mieshenkilöä.
Muutama huomionkipeä semitaiteilija on vannonut niiden esittävän Mannerheimia, mutta kukaan ei viitsinyt loukkaantua väitteistä, joten ne hiljenivät nopeasti. Kaupungilla kiertävän vitsin mukaan se esittää Lauri Tähkää, mikä on lahtelaisista sangen hupaisa ajatus. Velttoa ja vanhemmiten pulskistunutta Jari Sillanpäätä miniatyyripatsas ei ainakaan esitä, siitä voimme olla varmoja.
Sillanpäätä esittävän patsaan sijoituspaikka ei ole vielä selvillä, mutta Lahden kaupunginvaltuusto on ilmoittanut optimistisesti, että eiköhän sille joku maaläntti jostain löydy. Se on tarkoitus paljastaa lokakuussa tai niitä main, ja jos ei silloin ehditä niin sitten ehkä lähivuosina.

MI5 ja Jack Bauer tukkanuottasilla
Britannian kotimaan turvallisuuspalvelun MI5:n ja USA:n puolustusministerin, Jack Bauerin välille on syntynyt kiistaa siitä miten amerikkalaiset ovat toimineet terrorismin vastaisessa sodassa.
MI5:n väitteiden mukaan Jack Bauer olisi käyttänyt liian kovia otteita toimiessaan aikanaan Yhdysvaltainlaajuisessa terrorismin torjunta yksikössä CTU:ssa. Nykyisin USA:n puolustusministerinä toimivaa Jack Baueria ei tavoitettu kommentoimaan tuoreimpia Britanniasta kantautuneita väitteitä, jonka mukaan Bauer vain peittelisi seksuaalista suuntautumistaan ylitseampuvan maskuliinisilla toimintatavoillaan.
USA:n puolustusministeriön nimettömän tietolähteen mukaan Bauer oli kävellyt silminnähden vihaisena ulos toimistostaan mutisten ”…ja vaikka minä homo olenkin, niin ei sitä minulle itselleni tarvitse kertoa!”. Tämän jälkeen Bauer on kadonnut jäljettömiin.
Bauerin katoamisen jälkeen Britannian puolustusministeriö nosti valmiustilaansa kriittiseksi.

Tutkimusryhmä: Nolla tai vähemmän kokoomuspuoluetta riittäisi Suomelle
(EI TAAS) Sisäpiiritiedon mukaan Suomessa riittäisi nolla tai vähemmän kokoomuspuoluetta. Tämä olisi ”enemmän kuin tarpeeksi” pienenevän maamme suureneviin resursseihin.
Lisäksi vahvoja indikaattoreita on ollut jopa kahdeksan kokoomusministerin ”siirtämisestä” muihin ”tehtäviin”.
Siirrot toteutettaisiin jokavuotisen risteilyohjusristeilyn yhteydessä.
Histamiini-hevoinen (IHHAH HAA, IHHAH HAA, HEPO HIRNAHTAA) sanoi torstaina eduskunnan piknik-retkellä, että kaikkien kahdeksan kokoomusministerin siirtäminen jonnekin kauas pois olisi kuitenkin ”liian lievä, eikä välttämättä riittävän turvallinen ratkaisu” .
Myönteisimpien arvioiden mukaan kaikkien kokoomuslaisten katoaminen maapallolta, pilipom, johtaa hyvin nopeasti yleisen vitutuksen heikentymiseen.
Taustalla pysytellyt Hilarius Hiiri (JUUSTO, suomal. meij.) arvioi, että pahuus ei varotoimenpiteistä huolimatta kaikkoa yhtään kauemmaksi,vaan muun muassa poliisi, K.E.S. Kusta-puolue ja Pekka Kämänen sijaitsevat sekä lähtevät liikkeelle samassa paikassa kuin tälläkin hetkellä. Tätä jo antiikin aikaista keihään liikkumisen ongelmaa pohtimaan on asetettu työryhmän ulkopuolinen konsulentti.
Histamiini uskoi ainakin vielä eilen, että Epätoivotalkoot 2012 -pinsseille ja ministereiltä jääville yksityisille klubitiloille sekä viinirypäleille
keksitään järkevää käyttöä ja että Jeesus on Jumalan poika.

SUOMI PÄRJÄÄ ILMAN HÄTÄKESKUKSIA
(SUOMI) Sisäministeri Anne Hölmlund on laskenut Casion taskulaskimella kannattavuuslaskelmia koskien Suomessa toimivia hätäkeskuksia. Hölmlundin laskelmien mukaan Suomi pärjäisi täysin ilman hätäkeskuksia.
”Jos Suomessa ei olisi hätäkeskuksia, ei tulisi myöskään hätäpuheluita. Tällöin emme tarvitsisi myöskään pelastusajoneuvoja ja valtio säästäisi muunmuassa henkilöstö- ja polttoainekustannuksissa,” perusteli Hölmlund ja katsoi edessään olevassa koulussa tapahtuvaa kouluammuskelua.
Hätäkeskuksien lakkautuksesta päätetään eduskunnan virkistystilaisuudessa, joka järjestetään eduskunnan saunaosastolla tiistaina.
”Taskulaskimeni mukaan hätäkeskuksen lakkauttaminen toisi valtiolle tuntuvan säästön ja säästetyt rahat voitaisiin kanavoida ministerien palkankorotukseen sekä kansanedustajien lomarahastoon, joka on laman aikana pysynyt valitettavasti samalla tasolla, mitä se oli ennen lamaa,” sanoi Hölmlund ja painoi taskulaskimen C-näppäintä iloisesti hyräillen.

Lehti: Schumacher myönsi Rosbergin olevan nopeampi…not
(Kaikista Bahrain / Kaava 1) Formula 1 -kauden avajaiskisassa kuohuu. Mutta vasta palkintokorokkeella. Suomen oma poika, saksalainen Nico Ruuspäri valtasi kisan viidennen lähtöruudun jättäen tallitoverinsa, moninkertaisen leuanvetomestari Mihail Schuutarin seitsemänteen lähtöruutuun. Kuten näette, Nico on hieman minua nopeampi, Schuutari myönsi avoimesti Autoschportin mukaan. Kaveri pääsi sai siinä vähän eteen, mutta tähän sunnuntaiseen kolmanteen erään lähdetään pelaamaan tiiminä ihan omaa peliämme (muunnos huutopussista). Pidetään renkaanvaihdot lyhyinä, yritetään heittää autoa maalille ja katsotaan mihin se riittää , totesi Schuutarin leuka kohteliaasti.
Juuri saamamme tiedon mukaan Schuutari on vastikään kieltänyt aiemmin myöntämänsä. Itse asiassa Nico ei ollut minua nopeampi, vaan ajoimme kumpikin kilpuriautoilla, joilla lensimme meidät radan ympäri. Kuten näette, Nicon paremmin yliohjautuva auto oli hiukan omaani nopeampi, kun taas minä olen Nicoa nopeampiälyinen, hohotti Schuutari vaivihkaa kasvattamaansa partaansa. Timo Tea Mikkonen tavoitti Nicon isän Kiik Rousbergin puhelimitse: Ääää, kommentoi Kiik formula 1 -maailmaa vavisuttanutta skandaalia ennen kuin puhelu katkesi.

Moniosiaaja n sannu vaklosnen nasienn avimoskeen
(AREMEIRKKA) Nelskytäkaski vutiotas Dona Spimspon n jo kaskataaseitskytäklomekillonen irhatynnyrni, muta se i hnänen nerkumihelleen ritä. Dnnan pitäsi mutiasen milestä lihho nejlä ja pluol skattaa kiloseski.
Donn aon jno nii splössö etei pyssty etes kävleen kun kusi mertiä, mtta nelktytuhreskanvutias nekrru Pilippi ie hluva etä mutt mihet kastelee siktä. Siski se havulaa ttä se lhihoo karsmen löspöksi.
”Me neskerismieht olaan kaki tälassia”, Phlipi tunkustaa. ”Knu valakione nanen o mietää nii plajon preempi etä ku selasen sa kiini see panaan hti paskuski ja lkukitaan kotia.”
Alisihmisne hvluasi prsustaa hraamenin, muta sn rahnaat ei rittä knu yhten liihottamisen.
”Ivttu ku soskusta ei ssaa tapreeski rahha eves ruuokan. Mää kräsin tsätä rsasmista sunnattmasti aj räpjäytän viilä opmin kotsoksi!”

Mummon jalka vaati hoitoa
(PIHTIPUTAA) Suuri joukko kiinnostuneita kansalaisia ja muutama lehdistön edustaja oli saapunut paikalle todistamaan Mummon saapumista Pihtiputaan terveyskeskuksen ensiapuun.
Jännitys oli käsin kosketeltavissa, kun taksi rouhutteli toimipisteen oven eteen ja paljasti peräpenkillä pötköttävän potilaan.
”Onhan noita nyt suurempiakin sattumuksia elämään mahtunut, mutta Turussa en ole käynny”, totesi Mummo ykskantaan kun terppakeskuksen lääkintämestari kiskaisi puolinelssonilla loukkaantuneeen paarille.
Kysyttäessä kunnankamreeri Varpunen totesi, että ”Suomalainen terveydenhuolto on ennenkin ollut kansainvälisen mielenkiinnon kohteena, varsinkin kansallisesti tarkkailtuna”.
Media seuraa jännittyneenä tilanteen kehittymistä, paremman tekemisen puutteessa.

Maan tapa arveluttaa lännen suuryrityksiä
(HELSINKI) Korruptoituneiden päättäjien harjoittama maan tapa on saavuttanut sellaiset mitat Suomessa, että jotkut länsimaiset suuryritykset harkitsevat vetäytymistä maasta.
Näin väittää Alexandra Wrage. Hän johtaa amerikkalaisperäistä järjestöä TRACE:a, jonka tehtävän on auttaa yrityksiä ympäri maailmaa selviämään liiketoiminnassaan ilman lahjontaa.
Wragen mukaan maan tapa ei ota vähetäkseen Suomessa ja tilanne on paljon huonompi kuin monissa kehittyvissä talouksissa.
”Olen optimistisempi Nigerian kuin Suomen suhteen”, Wrage sanoo.
Korruptiota kansainvälisesti tutkiva järjestö NGO Transparency International arvioi äskettäin, että 180 maan joukossa Suomi sijoittuu sijalle 146. Maassa vuosittain maksetut lahjukset ja vaalirahat nousevat noin 300 miljardiin dollariin eli noin 220 miljardiin euroon.
Wragen järjestö on selvitellyt korruption rakennetta erilaisissa maissa. Hän kuvailee, että lahjonta noudattaa Kiinassa kärjelleen nostettua kolmiota, eli lahjonta on sitä yleisempää mitä ylemmäksi hierarkiassa mennään.
Intiassa taas asia on päinvastoin. Lahjuksia pyydetään ja otetaan eniten alimmilla tasoilla.
Suomi taas on oma lukunsa, sillä lahjonta täällä läpäisee lähes kaikki tasot ja on yleistä kaikilla hallinnon tasoilla. ”Ei löydy ryhmää tai tasoa, joka pyrkisi murtamaan vanhat käytännöt. Rangaistuksilla on onnistuttu pelottelemaan vain duunareita, ja sekin lähinnä kai siksi että muille jäisi enemmän jaettavaa.”
Hän ei pane kovin paljon toivoa seuraavan hallituksen toimille maan tavan kitkemiseksi.
”Täällä korkein johto lupaa ennen vaaleja ummet ja lammet, mutta me emme tarvitse aloituksia vaan tuloksia.”
Wrage kertoo, että suuret yritykset ottavat yhteyttä hänen järjestöönsä ja pyytävät neuvoja, miten ne pystyisivät toimimaan maassa tarvitsematta turvautua säännönmukaiseen lahjontaan.
”Usein voin vain sanoa, että harkitkaa kannattaako täällä pysyä”, Wrage sanoo.
Suuryhtiöt ovat usein peloissaan oman maansa lahjontaviranomaisten tähden. Yhdysvaltojen yritykset pelkäävät oikeusministeriötä ja Britanniassa pelätään vakavien rikosten selvitystoimistoa SFO:ta.
Wragen järjestö järjesti Helsingissä äskettäin symposiumin, johon otti osaa yli sata länsiyritystä pohtien lahjontastrategiaansa.
Toistaiseksi näyttäviä vetäytymisiä ei ole ollut, mutta esimerkiksi ruotsalainen Ikea ilmoitti viime vuonna keskeyttävänsä laajenemisensa ”Keskustapuolueen hallitsemilla alueilla vallitsevan arvaamattoman hallintotavan vuoksi”.

Tehkää te tästä jotain, minä en pysty, kun ne tekevät sen taas itse.
”Tarkoitus on, että asia käytäisiin läpi aika tiiviissä porukassa eikä laajennettaisi sitä liikaa.”
http://yle.fi/uutiset/talous_ja_politiikka/2010/03/sdp_haluaa_mukaan_hallituksen_ja_jarjestojen_tyoryhmiin_1529322.html
”Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jyrki Katainen ampuu alas SDP:n puheenjohtajan Jutta Urpilaisen”
http://yle.fi/uutiset/talous_ja_politiikka/2010/03/kataiselta_tyrmays_urpilaisen_tyoryhmaehdotukselle_1530953.html

Maustetytön aviomies Suomen Turkuun leikattavaksi
Huippu pesäpalloilija David Beckham on lennätetty suomalaisten operoitavaksi. Kirurgi Liito Orava leikkaa hänet sairaala Ampiaisessa. Orava ja muu henkilökunta pitää operaation ajan Suomen pelipaitaa, jonka lisäksi Beckhamille soitetaan Finlandia-hymniä.
”Potilas jää pariksi päiväksi lepäämään leikkauksen jälkeen, jolloin suomalaisilla on mahdollisuus nostaa heikkoa itsetuntoaan viemällä hänet katsomaan Tuomiokirkkoa, avantouinnille, saunomaan sekä mämmiä syömään. Lisäksi presidentti Halonen on kutsunut Beckhamin Korkeasaareen ahmoja katsomaan”, Liito Orava kertoo toimitukselle.

VR nostaa lipun hintoja liikenteen poikkeuksellisen sujuvuuden johdosta
(ILMALAN VARIKKO) VR on julkaissut tiedotteen jossa se ilmoittaa nostavansa junalippujen hintoja toukokuun 2010 alussa 30 prosentilla. Korotus koskee kaikkia 1.5.2010 alkaen myytäviä matkalippuja. Lisäksi voimassa olevista sarjalipuista peritään 45 prosenttia alkuperäisestä myyntihinnasta kattava lisämaksu, jos sarjalipun voimassaoloaika ylittää Vapunpäivän.
VR perustelee hinotjen korottamista alkuvuoden voitetuilla vaikeuksilla. VR:n avustava viestintäpäällikkö Kiira Pukkeli kertoo yhtiön linjauksesta: ”Tammi-helmikuussa kärsimämme vaikeudet poikkeuksellisten keliolosuhteiden takia loivat painetta huomioida myös viime aikaiset onnistumiset. Lähes kaksi kolmesta junasta on päässyt määränpäähänsä aikataulussa maaliskuun 2010 aikana. Niinpä yhtiö halusikin antaa signaalin ulospäin että hyvästä kannattaa maksaa, mielestämme juuri tuon 30% enemmän.
Arvostelijat ovat vähätelleet VR:n osuutta viimeaikaisiin aikataulussa pysymisiin. Useat opiskelija- ja kansalaisjärjestöt ovat väittäneet että VR ei ole juurikaan parantanut suorituskykyään raiteilla, vaan alkanut kevät ja auringonpaiste on hoitanut sen mihin yhtiö itse ei kyennyt, eli sulattanut raiteet ja jäätyneen junakaluston. ”Tuollaiset väitteet ovat naurettavia”, kommentoi Pukkeli. ”On täysin tunnustettu tosiasia että tämä talvi on ollut poikkeuksellisen runsasluminen ja kylmä. Tämä ns. ’lämmin kevätsää’ ei näyttele minkäänlaista roolia tässä asiassa. Kun aurinko paistaa ja räystäät alkavat tippua, ihmiset tuntuvat heti kuvittelevan että sillä olisi käytännön merkitystä Ilmalan ratapihan lumien sulamisessa. Ainoa tapa on ollut hoitaa asia miestyövoimin ja tämän onnistuneen satsauksen on nyt näyttävä lipun hinnoissa.” Järjestöt väittävät kuvanneensa Ilmalan varikolla auringonpaisteessa paitahihasillaan loikoilevia työmiehiä. Julkisuudessa näitä väitettyjä otoksia ei ole nähty.
VR itse paheksuu verkon keskustelupalstoilla esitettyjä uhkauksia siirtyä käyttämään kilpailevia yhtiöitä, kuten Ruotsin ja Venäjän rautateitä, jos VR:n harjoittamaa hinnoittelupolitiikkaa ei uudisteta täysin. ”Nämä tekaistut kansalaisliikkeet alkavat saada jo noitavainojen piirteitä”, Pukkeli lausuu. ”On epäisänmaallista olla ajamatta Suomessa junalla, johan sen jo yhtiömme hallitustasolla siunattu monopoliasemammekin kertoo. On epäreilua että matkustajat lapsellisesti uhkailevat kansainvälisellä kilpailulla vain siksi että kansallisella tasolla siihen ei ole mahdollisuutta. Liikenneministeri Anu Vehviläinen puoltaa VR:ää asiassa. Kansalaisjärjestöjä ei edes yritetty tavoittaa tätä juttua varten.

Heikki Kovalainen kaasutteli 18:nneksi Australian GP:ssä
(MELBOURNE) Formulasirkuksen toinen osakilpailu Australian Melbournessa päättyi suomalaisjuhliin. Lotuksen Heikki Kovalainen ylitti maaliviivan komeasti 18:ntena. Kisan voittoon ajoi Red bullin Sebastian Vettel. Maaliin Australian haastavissa olosuhteissa selvisi 18 kuskia.
”Uskomaton suoritus minulta ja tallilta heikosti menneen aika-ajon jälkeen”, totesi hymyilevä Kovalainen. Kovalainen lähti kisaan 22. sijalta hävittyään aika-ajon voittaneelle Felipe Massalle kierroksen. Parempaankin sijoitukseen oli suomalaisella salamalla kisassa mahdollisuus. Kovalainen ei kuitenkaan pystynyt lopussa pitämään takanaan seitsemän kertaa varikolla käynyttä ja vaihdelaatikko-ongelmien vuoksi koko kisan ykkösvaihteella ajanutta Renault’n Robert Kubicaa.
”Renkaat toimivat erittäin hyvin ja varsinkin suoranopeudet parantuivat Bahrainin viikonloppuun verrattuna. Parhaimmillaan päästelin menemään liki 160 km/h:ssa”, hehkutti Kovalainen, mutta huomautti, ettei ihan sata varma huippunopeudesta ole, koska nopeusmittari saattaa heittää jompaan kumpaan suuntaan.
”Maaliin pääsy on kuin voitto meille ja tältä kaudelta meillä on siis jo kaksi voittoa”, hihkui silminnähden huojentunut tallipäällikkö Tony Fernandes. Kauaa ei Lotus leirissä ehditä juhlia, sillä Espanjan osakilpailuun mennessä olisi tarkoitus saada valmiiksi uusi ja nopeampi versio autosta. Uuden auton kehitystyö ei ole kuitenkaan sujunut ongelmitta, koska Kovalaisen enon Fiat Puntosta irrotettu moottori on hävinnyt matkalla Lotuksen tehtaalle Englantiin.

Oluen myyntiin lisää rajoituksia?
Oikeusministeri Tuija Brax (vihr) rajoittaisi keskioluen myyntiä. Savon Sanomien mukaan ministeri harkitsisi oluen myyntiaikojen lyhentämistä entisestään kaupoissa.
”Voisi tehdä vaikka niin, että olutta saisi myydä vain parittomien viikkojen tiistaina klo 16.25-16.30”, Brax ehdottaa. ”Ja myynti voitaisiin keskittää pelkästään Sipoon K-kauppaan, ettei kuluttajat pääse liian helpolla.”
Sen sijaan Brax ei ole halukas ottamaan olutta kokonaan pois ruokakauppojen hyllyiltä, koska haluaa itsekin silloin tällöin olla pikku huppelissa saunan jälkeen.

Poliisiksi pyrkiville älykkyysosamäärän yläraja vuonna 2012
(PASILA) Suomen Poliisi ottaa käyttöönsä poliisiksi pyrkivien älykkyysosamäärän ylärajan vuoden 2012 alusta. Yläraja koskee vuoden 2012 jälkeen Poliisiammattikorkeakoulusta valmistuvia vuosikursseja. Poliisi perustelee ratkaisuaan yleisellä turvallisuudella. ”Kokemuksiemme mukaan poliisin liian korkea älykkyysosamäärä on uhka yleiselle yhteiskuntajärjestykselle”, kertoo Poliisin tiedottaja Lauri Maijanen. ”Vuosien varrella on tullut vastaan lukuisia tilanteita joissa liian korkean älykkyysosamäärän omannut poliisihenkilö on ns. ’käyttänyt omia aivojaan’ ja vaarantanut sekä asiakkaiden, että yhteiskunnan turvallisuuden ratkaisuillaan.
Maijanen kertoo etää ylärajan aluellisista kokeiluista on saatu hyviä tuloksia. ”Alhaisemmalla ÄO:lla varustetusta poliisista hyötyvät kaikki. Lainkuuliaiset kansalaiset ovat ilmaisseet puoltavansa helppoja ja nopeita pidätyksiä sekä riittävää voimankäyttöä uhkaavissa tilanteissa. Myös matalan ÄO:n omaavat poliisit itse ovat muita työkykyisempiä, koska unettomuutta, työstressiä tai psyykkisiä epätasapainotiloja heillä ei esiinny käytännössä lainkaan. Ainoa taho joka ei ole ollut kokeiluihin tyytyväinen on rikoksentekijät, mutta he toisaalta ylipäänsä ovat melko harvoin tyytyväisiä poliisin toimintaan.
Poliisin älykkyysosamäärän ylärajaksi on tulossa 90. Uutta säädöstä ja sen vaikutuksia seurataan kiinnostuneena myös vartiointialalla, koska alat ovat olleet perinteisesti hyvin lähellä toisiaan. Vartiointialan Keskusjärjestön puheenjohtaja Max Tanko odottaa uudelta säädökseltä hyviä tuloksia. ”Tätä on odotettu, sillä paineita tähän suuntaan on ollut jo pitkään. Erittäin iloinen uutinen myös meille”, Tanko kommentoi. Säädös saattaa tosin aiheuttaa ennennäkemättömän tilanteen jossa ”liian älykkäät” poliisikokelaat saattavat hakeutua vartiointiliikkeiden palveluksiin, kun ennen hakijat ovat lähinnä kuuluneet ÄO-skaalan toiseen ääripäähän. ”Olemme tietoisia tästä uhkakuvasta. Siksi suunnitteilla onkin vartiointialan oma ÄO-raja”, Tanko rauhoittelee. Vartiointialan ÄO ylärajaksi on tulossa mitä todennäköisimmin 80.

(HAKANIEMEN S-MARKET) Sosialidemokraattien puoluejohtajan Jutta Urpilaisen avaus Nauvon työväentalon satavuotisjuhlissa uudelleenherätteli ajankohtaista maahanmuuttokriittistä keskustelua. ”Kaffe, tack. Maassa maan tavalla.”, totesi Urpilainen santsatessaan jo toisen kerran kahvia ja pullakranssia. Linjausta voidaan pitää merkittävänä käänteenä SDP:n maahanmuuttopolitiikassa.
Hallituspuolue Vihreät reagoi voimakkaasti Urpilaisen lausuntoon. ”Esimerkiksi arabimaiden ihmisoikeudet. Monia varmasti ärsyttävät sekaannukset arjen tasolla, mutta haluaisiko Urpilainen todella vaihtaa pyykkivuoroa arabimaiden kanssa? Vihreät ei hyväksy. Pyykkääminen on universaali oikeus.”, selvästi tulistunut Ville Niinistö (vihr.) tylytti vastasilitetyssä kauluspaidassaan. Johdonmukaisessa tiedotteessaan Vihreät vaativat kaikkia ihmisten oikeuksien rajoittamiseen tähtääviä puolueita tulemaan ulos kaapista ainakin vaaleihin mennessä, lopettaen nasevaan sitaattiin taloustieteilijä Milton Friedmanilta.
Myös vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki oli yllättynyt Urpilaisen oudosta tyylirikosta. ”Yleensähän nämä vaaleanpunaiset jakut eivät ole toimineet tällaisissa tilaisuuksissa. Urpilaiselta voisi toivoa sen verran silmää, että laittaisi ainakin mustan hameen”, Arhinmäki huomioi.
Rautatieasemalta kommentoinut väistyvä SDP:n puoluesihteeri Ari Korhonen ennätti vastaamaan nousseeseen kohuun vain lyhyesti. ”Rikkurityövoiman käyttöä lakkojen murtamisessa olisi ehdottomasti rajoitettava lainsäädännöllä, jotta sopu työpaikoilla säilyisi”, Korhonen totesi maksaessaan menolippuaan Turkuun.
Timo Soinia ei tavoitettu Brysselistä kommentoimaan, koska Belgiassa ei ole tapana vastata puhelimeen.

Työttömät ja juopot hyötyisivät Ylen budjettirahoituksesta
Liikenne- ja viestintäministeri Suvi Lindén (kok.) kannattama Yleisradion budjettirahoitus haavoittaa porvarien herkkää ansaintamoraalia. Yksinäiset työtäpelkäävät luuserit tai muuten vaan köyhät saisivat vastedes käyttää televisioitaan maksutta, mikäli Yleisradion ehdotettu budjettirahoitus toteutuu. Ilmainen etu koskisi ehdotetussa muodossaan myös kaikenlaisia lahjattomia opiskelijoita sekä räyhääviä kyttääjämummoloisia.
Lampaanniskaa tv-kansan laskuun syömästä tavoitettu Ylen rivisuojatyöläinen (kok.) näkee asian harvinaisen selvänä: ”Rahat eivät nykymallilla riitä, joten niitä on saatava jostakin lisää.” Vana karitsan lihasnesteitä valuu suojatyöläisen suupielestä kun hän jatkaa: ”Mikäli Yle-rahoja ei saada otettua tasapuolisesti kaikilta, on niiden sitten tultava rikkailta.” S.työläinen joutuu vaikenemaan hyperventilaation vuoksi, mutta rauhoittuu katsoessaan viattoman eläinlapsen jäännöksiä lautasellaan ja mutisee ”Ylen puolesta annettu…”
Helsingin Sanomat (kok.) näppäränä tietää kertoa, että pohjasakan hyysäys maksaisi keskiluokalle vuodessa reilusti yli 300 euroa ja todelliselle bättrefolkille jopa alk. 500 euroa. Myös Aamulehti (kok.) alleviivaa tämän.

90% jättää helpotuksen käyttämättä yo-kirjoituksissa
(YTL) Ylioppilastutkintolautakunnan tilastojen mukaan enää vain noin yhdeksän kymmenestä yo-kokelaasta jättää helpotuksen käyttämättä ylioppilaskirjoituksissa. Vuonna 2002 vastaava osuus oli yli 96 prosenttia.
YTL:n tiedotteen mukaan yhtenä kehityksen tekijänä voidaan pitää sitä, että nuoria on pyritty rohkaisemaan käymään lääkärin puheilla hyvissä ajoin ennen kirjoitusten alkua. ”Olemme kehoittaneet abiturientteja vetoamaan omiin heikkouksiinsa, sillä onhan varsin selvää että kukaan ei ole täydellinen”, kertoo YTL:n tiedotusvastaava Ylermi Ylioppilas.
Myös Lääkäriliitto on ilmaissut tyytyväisyytensä kehitykseen. ”Kirjoitusten aikaa voisi sanoa jo sesongiksi, jolloin pystymme työllistämään hyvin paljon myös esimerkiksi työttömiä sähköasentajia ja muitakin, jotka eivät jostain syystä ole lääketieteitä päässeet lukemaan lainkaan”, kerrotaan Lääkäriliiton kotisivuilla.
Ensi syksystä lähtien helpotuksia saavat myös esimerkiksi vasenkätiset ja ylipainoiset kokelaat. Opetusalan ammattijärjestön mukaan ihanteellinen tilanne olisi, kun helpotuksensa jättäisi käyttämättä enää alle puolet kokelaista. Ennusteiden mukaan tätä pitäisi odottaa ainakin vuoteen 2012 asti.

Kulttuuripääkaupunki Turku on havahtunut talvihorroksestaan ja helliikin asukkaitaan erilaisin taidespektaakkelein. Viimeisimpänä näistä on Turku palaa -kansanjuhla, jota vietään paraikaa Kakolanmäellä.
”Tunnen, että minulla on annettavaa tälle asialle ja sormeni syyhyävät päästä siihen käsiksi”, uskoutuu Turku 2011 -hankkeen toimitusjohtaja Cay Sevon terapeutilleen (sitaatti: TS). Viimeaikaiset tapahtumat ovat selkeä osoitus turkulaisesta kulttuuritahdosta. Hankkeen koordinaattoreiden mukaan tarkoituksena on houkutella budjetintäytteeksi rahavirtoja myös järjestötasolta.
”Vapaamuurarien Turun loosi ja Aurakatu 2:n Illuminati ovat toimineet aloitteellisesti meidän suuntaamme”, supattaa ohjelmajohtaja Suvi Innilä partaansa. Esimerkkeinä uuden aallon kokeilevasta taiteesta hän mainitsee Myllysilta-installaation, jonka slow motion -tekniikkaa on kiitelty ympäri kaupungin grynderipiirejä.
”Kyllä taidehankkeiden suosio on näkynyt ihan voitelurahojen kasvussakin”, Turku 2011 -kahvilan tiskin ali myönnetään. Kulttuuripääkaupunkihankkeen Kristiinankatu 1:ssä sijaitseva infopiste ja toimisto joutuu lähtemään tiloistaan juhlavuonna, sillä jugendlinnan on järjestänyt hallintaansa turkulaisten liikennöintialan yrittäjien klusteri, jonka toimintaan kuuluu mm. nuorten perijättärien kidnappaaminen ja raitioliikenteen mustamaalaaminen. Turku 2011 on eleestä vallan otettu.
”Kulttuuri itää maanpaosta”, Sevon, 59, jokeltaa ja viittaa lähikirjastojen hilpeään diasporaan. Myös autonomisten kulttuurikeskusten jatkuvien häätöjen taustalla hän vakuuttaa leijuvan perusturkulaisen kulttuurisen tahtotilan.
”Kyse on Turun kaupungin pakolaissimulaatiosta, joka huipentuu ruohonjuuritason kulttuurityöläisten elävältähautaamiseen nk. Toriparkki -projektissa. Kyseisen tilataideteoksen varsinainen funktio on manata esiin balrog ja innovoida näin Varsinais-Suomen luovaa taloutta. Tykkäämme myös eläimistä”, ikionnellinen johtaja lisää ja rapsuttaa S. Oravaa korvan takaa. Tämä kirvoittaa toimittajan pyynnöstä David Beghamista skalpellin avulla äännähdyksen, joka on tulkittavissa kulttuurimyönteiseksi kannanotoksi.
”Seuraavaa kulttuurihanketta emme voi paljastaa, mutta kehotamme tarkkailemaan Turun linnan ympäristöä huhtikuun 16. päivä”, Turku Palaa 2011 -projektivastaavat myhäilevät sytytyslankaa kerien.

Kokoomusaktiivin ehdotus:
”Tapetaan homot sukupuuttoon”

Kokoomuksen Nuorten Helsingin piirin toiminnanjohtaja Porvari Pentu toteaa, että homot voisi olla kannattavaa tappaa sukupuuttoon.
Pennun mielestä yhteiskunta ei pahemmin kärsisi, jos muutenkin vähälukuiset homot hävitettäisiin kokonaan.
– Tulipa tuossa mieleen, että homot voisi olla kannattavaa tappaa sukupuuttoon. Sama koskee kaikkia marginaalieläjiä, eli käytännössä pääosin köyhiä, hinttejä, transseksuaaleja ja muita outoja. Ei yhteiskunta siitä pahemmin kärsisi jos homous katoaisi Suomesta, Pentu kirjoittaa blogissaan.
Pennun mukaan homojen suojelemiseen käytettävä raha olisi hyödyllisempää käyttää esimerkiksi verojen alentamiseen tai valtionyritysten yksityistämisestä aiheutuviin kustannuksiin. Homojenkin suojelemiseen Pennulla olisi idea.
– Tietysti kaikkein paras tapa suojella harvalukuista väestöä olisi syödä niitä. Jos jollakulla on bisneksenä tarjoilla syötäväksi vaikkapa nyt suomalaista homoa, on aivan selvää, etteivät silloin homot pääse loppumaan. Näkymätön käsi luo niitä varmasti lisää, jos ne vain käyvät kaupaksi.
”Keskustelunavaus”
Puhelinhaastattelussa Pentu naurahtaa käyttävänsä blogissaan provosoivaa kieltä. Hänen mukaansa kirjoitus ei suinkaan ole suora ehdotus tappaa homot sukupuuttoon.
– Ei siinä ehdotuksesta ole kyse, keskustelunaloituksesta ehkä enemmänkin. Missään nimessä en ole homoja lähdössä ampumaan, Pentu selittää.
Blogissaan Pentu itkee sen sijaan siitä, ettei kukaan halua suojella ”aitoa porvaria”.
– Esimerkiksi Kauniaisissa on edelleen ihka aitoja silinterihattupäitä, jotka olisivat suojelemisen tarpeessa. Kaikki vain haluavat suojella heikompiosaisia vähemmistöjä.

Ihmisten olemassaolo kielletty Turussa
(Iso tussi) Varsinais-Suomen poliisi aikoo lähiviikkoina osana tulevaa kulttuuripääkaupunkihanketta keskittyä valvomaan, etteivät kaupunkilaiset oleskele julkisissa tiloissa. Keväisin julkisissa tiloissa oleskelu on todistetusti kasvanut ilmaston lämpenemisen ja ties minkä ituhippivouhotuksen vuoksi. Poliisi muistuttaa, että ihmisten julkisella paikalla liikkuminen on rangaistava ja erityisen paheksuttava teko.
-Jos poliisi tapaa ihmisiä julkisissa tiloissa, on seurauksena sakkoja, vaikka henkilö ei varsinaisesti vielä olisikaan julkisessa tilassa, vaan esim. kotonaan, toteaa joku poliisisetä.
Oikeastaan vain poliisilla ja vaimoaan hakkaavalla kaupungin virkamiehellä on hyväksyttävä syy olla olemassa ja liikkua julkisissa tiloissa.
Ihmisistä koituu keväisin paljon harmia. Erityisen ikävää on, että ihmiset ovat tyhmiä, pahoja, ällöttäviä ja rumia. Niin ja tyhmiä.
-Tyypillinen julkisissa tiloissa liikkuva ihminen on usein nuori ja pilaa siten elämänsä, jatkaa kalapuikkoviiksiään hierova viranomainen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *