31.7.2014 21:41 | Yleinen

Kansalaisjournalismi, elokuu 2014

Lehti on tavalliseen tapaansa trendien aallonharjalla. Siksi julkistammekin nyt Lehden suuren kansalaisjournalismikokeilun, jossa kuka tahansa – aivan kuka tahansa – voi päästä tuottamaan ilmaiseksi sisältöä konsernillemme.
Tarkoituksenamme on moniäänisyyden tukeminen, työntekijöiden riistäminen sekä mainostulojen lisääminen. Lisää päivänpolttava kansalaisjournalistinen tuotoksesi tälle sivulle, ja saatat saada mainetta ja kunniaa (mutta et rahaa).
Lukijat saavat itse vaikuttaa interaktiivisen prosessin kautta dynaamis-proaktiivisesti siihen, mitkä merkinnät he haluaisivat nostettaviksi etusivuille. Tämä tapahtuu klikkaamalla peukaloikonia. Mikäli jaksamme, nostamme parhaita tuotoksia silloin tällöin näkyville etusivullemme. Sen suurempaa kunniaa et varmaan voisi kuvitella, ethän?
Ja siis tulihan selväksi, että rahaa tästä ei tipu senttiäkään?

Ohjeita
kansalaisjournalistille

Onnea! Olet nyt valmis kansalaisjournalisti.
Arkistosta löytyvät kaikki julkaistut kansalaisjournalistiset jutut sekä vanhemmat kansalaisjournalismiehdotukset.

7 vastausta aiheeseen “Kansalaisjournalismi, elokuu 2014”

Palveluita siirretään yhä enemmän nettiin
Itellan lisäksi yhä useampi julkisen palvelun toimija on siirtämässä toimintaansa nettiin.
Tulli ilmoitti tällä viikolla joukkoirtisanomisistaan. Pahantekijät voivat tästedes ilmoittaa internetissä ovatko he tuomassa huumeita tai aseita Suomeen.
Myös VR sähköistää toimintaansa voimakkaasti pysyäkseen kilpailussa mukana. Junavuoro Kemijärvelle siirretään kokonaisuudessaan nettiin.
Entäs mummot, VR:n viestintäjohtaja Alati Avadus? Herra Avadus ota pääsi pois puskasta näen sinut kyllä! Hei, mihin sinä menet? Ai sinut löytää verkosta, selvä. Herra Avadus poistuu paikalta hyräillen samalla pirullisesti Jenni Vartiaisen Nettiin-biisiä.
Aikaisemmin verkkoon on jo siirretty tv, parisuhteet, sosiaalinen elämä ja sun mutsis.

Superpaljastus! Mannerheim ei olekaan kissa
(Nairobi) Vieraalla maalla, merellä ja ilmassa seikkaillut, kaikkien suomalaisten rakastama sarjakuvahahmo täytti tänä vuonna pyöreät 147 vuotta. Mutta sitä ei moni tiedä, että oikeasti hän ei olekaan kissa. Asia paljastui kun hahmosta tehtävään, luoja tietää monenteenko, elokuvahankkeeseen alettiin tehdä käsikirjoitusta ja painaa pääsylippuja. Tämän sensaatiomaisen paljastuksen teki Mannerheimin luonut japanilainen sarjakuvapiirtäjä, jonka nimeä kukaan ei muista tai ainakaan osaa kirjoittaa.
”Ei, Mannerheim on oikeasti supersankari”, sanoo supersankarihahmoistaan tunnettu sarjakuvapiirtäjä. ”Tietenkin hahmon viikset ja kissamainen olemus on saattanut johtaa monia harhaan, mutta supersankari hän on siitä huolimatta. Senhän kertoo jo hahmon takkiin ommeltu S-kirjain, joka tarkoittaa luonnollisesti supersankaria.”
Sarjakuvapiirtäjä on luvannut, ettei laita kynäänsä penaaliin ennen kuin on vapauttanut suomensukuiset kansat vääristä uskomuksista Mannerheim-hahmonsa suhteen.

VR lupaa: Netistä junaan jo 2017
(MEKSIKON PIKAJUNA)
Valtion Rautatiet ilmoitti tänään uudesta kunnianhimoisesta suunnitelmasta matkustajamäärien kasvattamiseksi. VR:n tavoitteena on, että netistä pääsee junaan jo vuonna 2017. Aiemmin tällä viikolla Finnair julkisti suunnitelmansa, jonka mukaan lentokoneesta pääsee nettiin jo ensi vuonna.
VR:n verkkopalveluosaamiskeskuksen apulaisosastovastaava Etsimäänne Sivua Ei Löydy kuvaa projektia mullistavaksi. ”Tämä on ennenkuulimatonta” toteaa Ei Löydy. ”VR:n netistä ei aiemmin ole pystynyt ostamaan lippua ilman epäinhimillisiä uhrauksia”. Nyt julkaistun projektin tavoitteena on Ei Löydyn mukaan mahdollistaa jonkinlaisten lippujen ostaminen nettipalvelusta vuonna 2017 tai mahdollisesti myöhemmin.
Aikataulut piilotettu PDF-muodossa sivuston pohjasedimenttiin” kuvaa Ei Löydy suurinta estettä järkevän lipun ostamiselle. ”Tai koetapa ostaa lippu autojunaan .. pudotusvalikosta löytyvä Pasilan autojuna-asema ei ole oikea vaan täytyy osata valita Pasila Kaikki, jotta lipunosto etenee. Useimmilla ei luojan kiitos etene”, kommentoi Ei Löydy nykytilaa.
Ei Löydy korostaa, että nettiuudistus ei saa junia kulkemaan aikataulussa. Samoin Ei Löydy muistuttaa, että lippukaupan ulkoasu on jatkossakin ”Ihan vitun ruma” ja mobiililaitteille tarkoitetun sivuston käyttö ”tappaa ilon ihmisen elämästä viikoksi”.
Pitkän aikavälin strategiana VR:llä on levittää käytettävyysongelmaiset nettisivut ja pätkivä WLAN-yhteys koko Suomeen.

Ok… Nyt selvisi, mistä Lehti hankkii aina vain yhtä käytettävyysongelmaiset nettisivunsa. Aina vain yhtä onnettomat nämä Lehden sivut. Lehdellä on myös hieno linja toimimattomien ominaisuuksien suhteen; niitä ei korjata, vaan poistetaan kokonaan ja korvataan yhtä toimimattomilla uusilla ominaisuuksilla.
Jatkakaa eteenpäin VR:n viitoittamalla tiellä!

Lehti uudistui, kansa on tyytymätön.
Lehti on uudistanut sivujansa. Luonnollisesti tämä on todettu erittäin huonoksi ratkaisuksi ja kaikki ovat tyytymättömiä tilanteeseen. Kun kaikki haastateltiin, saatiin onneksi tilanne ylläpidossakin hallintaan ja jatkoa ajatellen voidaan palvella käyttäjiä entistä paremmin. Ohessa tärkeimmät otteet palautteesta.
”En pidä mistään, mukaanlukien Lehden sivut.”
”Sivut on aika huonot.”
”Olisi hienompaa jos sivut olisi paremmat kun nämä on vähän hankalat.”
”Voi kun joskus olisi Lehdenkin sivut käytettävämmät.”
”Hitsi kun täällä on niin paljon toimimattomia ominaisuuksia, menemättä toki sen tarkemmin yksityiskohtiin mitkä ne on, koska kaikkihan ne tietää mitkä ne ovat.”
”On se kyllä kumma kun ei korjata näitä sivuja vaikka uudistetaan kuinka. Kylläpä on uusi ulkonäkö saatu sivuille, kun vielä korjaisivat ongelmat.”
”No onhan tää vähän hankala, miks tietokoneet ei voi olla helpompia.”
Palaute on otettu mielenkiinnolla vastaan ja koko tietotekniikka-ala on innoissaan, koska tämä on tunnetusti alan historiassa ensimmäinen kerta kun on saatu palautetta, jonka pohjalta voidaan oikeasti tehdä jotain.

Olis kiva kun täällä olisi se nappi josta sais peukuttaa. Peukutus on kivaa. Interaktiivista.
Siitä plussaa, että vaihtoivat sen harmaan taustan valkoiseen, kun kontrasti tekstiin oli ennen varsin heikko.
Sivunäkymässä on virheitä, esim. alla oleva lähetysnappi näkyy pelkkänä mustana lätkänä. Voi tietysti johtua selaimestakin, joka tässä tapauksessa on Explorerin vuoden vanha versio.
Nää on tällaisia pikku juttuja, jotka amatööripohjaltakin sivuja väsäävän pitäisi osata ilman että lukijoiden tarvitsee niistä nillittää.

Suomessa on huutava pula täsmäkoulutetusta halpatyövoimasta, kysely paljastaa

Kuppakammareiden jäsenilleen tekemä kysely maalaa synkän kuvan suomalaisen työvoiman huonosta laadusta ja selkärangattomuudesta. Lähes kaksi kolmasosaa työnantajista kokee henkilökohtaisesti erittäin tärkeänä ongelman, että Suomen työvoimaa ei ole koulutettu yritysten yksilöllisten vaatimusten mukaisesti, joka haittaa juuri alkanutta euforiaa markkinoilla. Tämän lisäksi lähes 75% vastaajista pitää tärkeänä tai erittäin tärkeänä leikata reilusti sosiaaliturvan tasoa, sillä nykyisellään korvausten suuruus mustamaalaa tämän hetkisen palkkatason mukaisen työn halpatyövoimaksi.

”Nyt on tosi kiire”, tiuskaisee Pöljän kuppakammarin ryppyotsainen kokemusasiantuntija Mokka Nahkainen kiiltonahkakenkiään lankkaavalle toimittajalle.

Tällä Nahkainen viittaa valtiovallan riittämättömiin panostuksiin hänen ja kavereidensa menojen kattamisessa ja yhteiskunnallisesti kestämättömään tukien maksuun.

Nahkainen on myös yllättynyt, ettei varainsiirtovero vaikeuta työntekijöitä riittävästi sen problematiikan esilletuomisen kannalta.

Suurinta tarve on riittävän matalan koulutustason omaavista työntekijöistä. ”Tohtoreita emme tarvitse mihinkään. Maistereille alkaa olla jo enemmän tarvetta ja pitäisikin pyrkiä vahvasti edistämään tarvittavien asiantuntijoiden löytämistä kilpailukykyisemmän kustannusrakenteen omaavista maista.” Toteaa Nahkainen ykskantaan.

Kysely tehtiin elokuun 2014 loppupuolella ja tulokset julkistettiin syyskuun 2021 alussa. Kyselyyn vastasi aika monta yritystä eri puolilta Suomea, joista kolme prosenttia oli yksinyrittäjiä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *