1.5.2013 09:47 | Yleinen

Kansalaisjournalismi, toukokuu 2013

Lehti on tavalliseen tapaansa trendien aallonharjalla. Siksi julkistammekin nyt Lehden suuren kansalaisjournalismikokeilun, jossa kuka tahansa – aivan kuka tahansa – voi päästä tuottamaan ilmaiseksi sisältöä konsernillemme.
Tarkoituksenamme on moniäänisyyden tukeminen, työntekijöiden riistäminen sekä mainostulojen lisääminen. Lisää päivänpolttava kansalaisjournalistinen tuotoksesi tälle sivulle, ja saatat saada mainetta ja kunniaa (mutta et rahaa).
Lukijat saavat itse vaikuttaa interaktiivisen prosessin kautta dynaamis-proaktiivisesti siihen, mitkä merkinnät he haluaisivat nostettaviksi etusivuille. Tämä tapahtuu klikkaamalla peukaloikonia. Mikäli jaksamme, nostamme parhaita tuotoksia silloin tällöin näkyville etusivullemme. Sen suurempaa kunniaa et varmaan voisi kuvitella, ethän?
Ja siis tulihan selväksi, että rahaa tästä ei tipu senttiäkään?

Ohjeita
kansalaisjournalistille

Onnea! Olet nyt valmis kansalaisjournalisti.
Arkistosta löytyvät kaikki julkaistut kansalaisjournalistiset jutut sekä vanhemmat kansalaisjournalismiehdotukset.

5 vastausta aiheeseen “Kansalaisjournalismi, toukokuu 2013”

Vappu oli edistyksellisin sataan vuoteen
Vapunvietto on sujunut historiallisen edistyksellisissä merkeissä. Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen vaati vappupuheessaan yrityksiä luopumaan osingoista, investoimaan ja työllistämään. Työministeri Lauri Ihalainen puolestaan toivoi lomautus- ja koulutusmahdollisuuksia irtisanomisten sijaan sekä parempaa muutosturvaa. Kaikki Suomen työnantajat keskeyttivät vapunviettonsa välittömästi ja järjestivät kriisikokouksen ongelmien ratkaisemiseksi.
Heti puheiden jälkeen puolilta päivin Suomen 2000 suurinta yritystä lahjoitti osinkonsa työntekijöiden koulutus- ja virkistysrahastoon, teki 1000 miljardin arvosta tilauksia muille Suomen yrityksille ja työllisti työttömiä niin, että työttömyysaste meni miinukselle. Samalla työnantajat saivat ajettua läpi lain irtisanomisten ja lomautusten kieltämisestä, 100 000 euron subjektiivisesta muutosturvapaketista ja bonusten siirtämisestä johdolta työntekijäportaalle.
Myös vapunvietto on ollut siisteintä sataan vuoteen. Vapunviettäjät ovat siivonneet paitsi omansa myös kaikkien muiden puistoihin jättämät sotkut, keränneet yksitellen pölyhiukkaset maasta ja oikoneet tallautuneen nurmen. Poliisi vapautti siivousintoisimmat 50 000 juhlijaa Helsingin kaikkiin kaupunginosiin, missä he poistivat roska- ja katupölyongelman alkuiltaan mennessä.
Kaikki alkoholia tai päihteitä nauttineet vapunviettäjät todettiin tänä vuonna täysi-ikäisiksi. Lisäksi äänijänteitään julkisella paikalla kokeilivat ainoastaan ne, joilla on absoluuttinen sävelkorva ja maisterin tutkinto Sibelius-akatemiasta.
Jeesus Kristus ilmestyi vappupäivänä Senaatintorilla kahdelletuhannelle Jeesus-marssiin osallistuneelle ja korjasi välittömästi kaikki rukouksissa mainitut epäkohdat. Lisäksi Jeesus lupasi torstain aikana ratkaista kaikki maailmanhistoriassa ennen 2.5.2013 ilmenneet ongelmat ja hankkia asiaankuuluvat korvaukset niille, jotka ehtivät kuolla ennen pyyntöjensä täyttymistä tai oikeuden toteutumista.
Vapunpäivänä opiskelijat lisäsivät aivojensa kapasiteettia ryyppäämällä kolmatta viikkoa putkeen. Jo kymmenellä kossupullolla saatiin aikaan huomattavia tuloksia. Esimerkiksi ensimmäisen vuoden matematiikanopiskelija Ari T. Metiikka ratkaisi Kaivopuistossa kolmessa minuutissa Köthen otaksuman, Hilbertin ongelmat, Smalen ongelmat ja Yangin-Millsin olemassaolon jutellen samalla kavereidensa kanssa Facebookissa.
Erityisen riemukkaissa merkeissä kesän alkamisjuhlaa vietettiin Pohjois-Pohjanmaalla Raahessa ja Kokkolassa, missä mitattiin +32 asteen lämpötiloja. Euroopan tämän hetken kuumimmalla alueella vappua vietettiin bikineissä ja shortseissa drinkkejä siemaillen ja rantalentopalloa pelaillen.

– Sunnuntaina osallistuin mielenilmaukseen vapaan valkoisen miehen äänioikeuden puolesta. Se on sitä peruseurooppalaisuutta. Yhteistyö ei ole vallankumouksellisten yksinoikeus, kirjoittaa Etelä-Afrikassa matkalla ollut suomalaispoliitikko Simo Toini.
Toini ei ollut mielenilmauksessa yksin. BBC:n mukaan jopa 150 000 ihmistä osallistui sunnuntaina saman mustien äänioikeutta vastustaviin mielenosoituksiin Johannesburgissa.
Marssi kärjistyi myös mellakaksi, kun poliisi joutui ottamaan yhteen aktivistien kanssa.
Etelä-Afrikassa hyväksyttiin hiljattain laki, joka sallii sekä mustien äänioikeuden että takaa samat heille yhtäläiset kansalaisoikeudet valkoisten kanssa. Lain allekirjoitti presidentti Nelson Mandela. Oppositiopuolue NP valitti laista kuitenkin maan perustuslakineuvostoon vaatien, että se kumottaisiin perustuslain vastaisena.
Etelä-Afrikka on maailmanlaajuisesti 120. maa, joka salli mustien äänioikeudet.
Niukka enemmistö eteläafrikkalaisista kannattaa tuoreen mielipidemittauksen mukaan mustien äänioikeutta.
”Biologia ja terve järki”
Toini kanta mustien äänioikeuteen on ollut alusta asti selvä. Toini kirjoitti samasta aiheesta lehtiartikkelissaan myös 24. huhtikuuta
– Minulle äänioikeus on vapaan valkoisen miehen oikeus. Piste. En suostu käyttämään termiä ”äänioikeus” muissa yhteyksissä. Tummaihoisuus on yksi asia. Äänioikeus on toinen asia. Samaan virkkeeseen ne eivät kuulu. Enkä niissä samassa lauseessa käytä, hän toisti.
Toini on usein vastannut arvostelijoilleen, että hänellä on oikeus perusteltuun mielipiteeseensä eikä muiden pitäisi tästä loukkaantua. Myös Toinin johtaman perstuntumalaisten puolueohjelmaan on kirjattu kanta siitä, että äänioikeus on vapaan valkoisen miehen oikeus.
– Äänioikeuden puolesta puhuu biologia ja terve järki. Ja minä, Toini kirjoittaa.

Kristina Isola häpäisi kaikki pyhät lehmät
(RATSASTAJAPATSAS) Ukrainalaisella taidekopiollaan Marimekon tahrinut Kristina Isola on samalla häpäissyt myös kaikki muut Suomen pyhät lehmät. Maailmalta kantautuvien raporttien mukaan Marimekko edustaa suomalaisuutta puhtaimmillaan ja nyt paljastunut kopiointiskandaali uhkaa loata myös muut Suomen pyhät lehmät. Kekkosenajan designillaan ihmeellisesti edelleen pystyssä pysyvä yritys on nyt suoraan loukannut myös Kekkosta, Mannerheimia, saunaa ja sisua. Puhumattakaan talvisodasta, Kossusta, sisusta ja Mika Myllylästä. Suomalaisuuden Liiton Marimekko-vastaava Paavo M. Petäjä on tapahtuneesta hyvin pahoillaan ja lohduttaa suomalaisia surun keskellä: ”Korrrostan, että kyseessä on yksittäistapaus.”

HS:n säätiö epää tukensa – Lehden julkaiseminen lopetetaan
Helsingin Sanomain Säätiö vetää tukensa pois Lehti-konsernin julkaisemalta Lehdeltä. Säätiön apurahan turvin ylläpidetyn lehden julkaiseminen loppuu 1.6.2013.
Lehti syntyi vuonna 2004 jyväskyläläistaustaisten journalismiopiskelijoiden mielenterveys- ja päihdekuntoutusprojektina. Hankkeessa saavutettiin hyviä tuloksia nopealla aikataululla. Esimerkiksi vuoden 2012 lopussa Lehden toimittajista enää 90% oli riippuvainen kokaiinista ja/ tai heroiinista ja vain 80% ilmoitti vakinaiseksi asuinpaikakseen journalistiikan laitoksen pahvinkeräysastian.
Helsingin Sanomain säätiön tuella toiminta laajeni journalismiopiskelijoista muihin samalla tasolla oleviin kuten lukemaan opetteleviin kymppiluokkalaisiin sekä Kellokosken sairaalan H.P. Lovecraft -päiväosaston potilaisiin.
Helsingin Sanomain Säätiön asiamiehen Olli Hillon mukaan säätiön on kovenevassa taloustilanteessa pystyttävä tekemään vaikeitakin ratkaisuja. ”Lehden kustantamisen myötä meille jätetyt vahingonkorvausvaatimukset pelkästään henkisistä vaurioista ovat romahduttaneet säätiön ja Helsingin Sanomien talouden täysin. Usko Tyykän allekirjoituksella varustetut apurahahakemukset viskaamme jatkossa suoraan roskiin. Uuden ohjesääntömme mukaan Lehden toimittajat ja muut sensellaiset kuten kerjäläiset ja ratikkapummit tavattaessa tainnutetaan kyynelkaasulla ja/tai datajournalismista luennoimalla”, kertoo Hillo.

LIHASKANDAALILLE JATKOA(Roitterssi, Saarioinen)
Eräs ruoka-alan yritys, jossa valmistetaan ”äijien tekemää ruokaa” (Äidit sai kenkää) ilmoittaa vetävänsä lihapullavalmisteensa pois myynnistä. Syyksi ilmoitetaan se että valmisteessa on sianlihaa. ”Normaalisti raaka-aineet ovat korppujauho, rasva, suola ja broilerinnahka. Nyt oli lihapullasorvin täytössä käynyt paha moka ja se broilerinnahkatuubi oli täytetty ihan oikealla lihalla” kertoo tuotantopäällikkö ”laittakaa siihen vaikka että Eki vaan” ääni väristen. ”Tuote vedetään takaisin ettei kuluttajat nyt totu outoon lihan makuun. Ja toinen pointti on se että kun se liha saadaan takaisin niin saadaan sitten täyte niihin härkäruukku – annoksiin” painottaa tuotantopäällikkö ”eikun laita sittenkin Erkki”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *