1.3.2013 11:05 | Yleinen

Kansalaisjournalismi, maaliskuu 2013

Lehti on tavalliseen tapaansa trendien aallonharjalla. Siksi julkistammekin nyt Lehden suuren kansalaisjournalismikokeilun, jossa kuka tahansa – aivan kuka tahansa – voi päästä tuottamaan ilmaiseksi sisältöä konsernillemme.
Tarkoituksenamme on moniäänisyyden tukeminen, työntekijöiden riistäminen sekä mainostulojen lisääminen. Lisää päivänpolttava kansalaisjournalistinen tuotoksesi tälle sivulle, ja saatat saada mainetta ja kunniaa (mutta et rahaa).
Lukijat saavat itse vaikuttaa interaktiivisen prosessin kautta dynaamis-proaktiivisesti siihen, mitkä merkinnät he haluaisivat nostettaviksi etusivuille. Tämä tapahtuu klikkaamalla peukaloikonia. Mikäli jaksamme, nostamme parhaita tuotoksia silloin tällöin näkyville etusivullemme. Sen suurempaa kunniaa et varmaan voisi kuvitella, ethän?
Ja siis tulihan selväksi, että rahaa tästä ei tipu senttiäkään?

Ohjeita
kansalaisjournalistille

Onnea! Olet nyt valmis kansalaisjournalisti.
Arkistosta löytyvät kaikki julkaistut kansalaisjournalistiset jutut sekä vanhemmat kansalaisjournalismiehdotukset.

13 vastausta aiheeseen “Kansalaisjournalismi, maaliskuu 2013”

Marja Tiura aloittaa Turkistuottajien liiton toiminnanjohtajana
STKL-ProFurin hallituksen puheenjohtaja Kenneth Ingman kuvailee Tiuraa henkilöksi, joka sopii hyvin turkisalan etujärjestön johtoon.
”Marja Tiura osoitti sekä luottamustehtävissä että vaalirahoitusta kerätessään täydellistä moraalista ja eettistä välinpitämättömyyttä. Liiton edunvalvonnassa voimme hyödyntää myös hänen vahvaa tuntemustaan päätöksenteosta sekä Suomessa että EU:ssa”, Ingman sanoo.

(KOTI) Lähi- ja perushoitajaliitto SuPer haluaa lapset lastensäilytyslaitoksista koteihin. Liitto, jonka jäsenistöstä suurin osa oli kunniallisia kotiäitejä vähintään siihen saakka, että kuopus täytti kolme, pitää subjektiivista päivähoito-oikeutta lasten kidutuksena.
“Se on uhka lapsen hyvinvoinnille ja perheen muodostumiselle. Lapsella on oikeus sisaruussuhteiden luomiseen ja vanhempiinsa”, liitto kirjoittaa. (Ihan oikeasti!)
Samaa mieltä ovat Lastensuojelun keskusliiton salaisen selvityksen mukaan myös lastentarhanopettajat, lastenhoitajat ja perhepäivähoitajat, joiden mielestä paras tapa tukea perheitä elinkeinorakenteen murroksessa on poistaa lapsilta oikeus päivähoitoon. Sosiaali- ja terveysministeriö päätti viime vuonna pyytää selvityksen salaamista, koska sen tulokset eivät kestä päivänvaloa.
Yli 64 prosenttia selvitykseen vastanneista oli joko jonkin verran, melko paljon tai voimakkaasti samaa mieltä siitä, että päivähoitoa voisi tarjota vain opiskelun tai työn takia. ”Näinhän sen pitäisi mennä, senhän sanoo järkikin”, toteaa nimettömänä pysyttelevä perhepäivähoitaja Mynämäestä, joka itse tosin hoitaa tällä hetkellä vaikeasti vammaista esikoistaan kotona ja on sen vuoksi laittanut nuoremmat lapset kunnalliseen päiväkotiin.
Nimettömänä pysyttelevä lastentarhanopettaja Vuosaaresta on myös vakaasti päivähoito-oikeuden kaventamisen kannalla. ”Meidänkin naapurustossa on paljon sellaisia mielenvikaisia nistejä, joiden lapset on tarhassa sillä aikaa kun äiti piikittää itseään kotona. Näillä lapsiraukoilla on oikeus saada viettää päivät äitiensä kanssa”, anonyymi ammattilainen painottaa.

PIKKULAUANTAIN PIKASÄHKE
KANSANEDUSTAJA PENTTI KETTUNEN ON TÄNÄÄN VAKUUTELLUT OLEVANSA HUUMORMIÄHIÄ STOP JOHTAVIEN KIRJALLISUUDENTUTKIJOIDEN MUKAAN HÄNEN LINJANSA EDUSTAA TYYLIPUHDASTA SETÄMIESTÄ STOP

Valmisruoasta löytyi ihmisravintoa
(SYLTTYTEHDAS) Evira on löytänyt viime viikolla eri lihanjalostamoihin tekemissään pistokokeissa jalostamojen valmistamista lihapullista 0,2 % naudanlihaa. Manneroinen-lihanjalostamon tuotantojohtaja Eine S. Töhnä pitää tilannetta erikoisena yksittäistapauksena. ”En osaa kuvitella, miten näin on päässyt käymään. Me tarkastamme omavalvonnan keinoin kaikki raaka-aineemme tuotantoprosessin alkuvaiheesta lähtien. Se, että johtoryhmän salibandypalloina käyttämistä lihapullista löytyi lihaa, on oudointa, mitä minulle on tapahtunut 40-vuotisen työurani aikana lihanjalostusteollisuudessa”, Töhnä kertoo käsi sian sydämellä.
Töhnän mukaan vastaavat tapaukset ovat omiaan lisäämään kuluttajien luottamusta lihanjalostajia kohtaan. ”Ehkä eineksistä löytyy jotain muutakin, josta vaatimattomuuttamme ja hyväntahtoisuuttamme emme vain ole tulleet kertoneeksi. Kuluttaja voi odottaa meiltä rajattomasti myönteisiä yllätyksiä. Esimerkiksi kananugeteista, joita käytämme wc-mattoina ennen niiden pakkaamista myyntiin saattaa löytyä 0,3 % kanaa. Ei voi koskaan tietää”, Töhnä iloitsee.
Lönnrot-lihanjalostamon laatupäällikkö Ella Salmon rauhoittelee, että Lönnrotilla pääraaka-aineena olevat ruhonosat ovat lihan löytymisestä huolimatta hyvää F-luokkaa. ”Tämän laadun ylittävät raaka-aineistamme ainoastaan teurasjätteet, nahka, luut ja vuohen täysinäinen peräsuoli. Jos laatua kehitettäisiin esimerkiksi E-luokkaan, kuluttajille saattaisi tulla hieman vieras Chez Dominique -olo. F-luokka takaa kuluttajille tutun ja turvallisen suolikasassa dyykkauksen kokemuksen”, Salmon toteaa pyykkipoika nenässään.
Suomen lihanjalostusyrityksille kuuluu myös muutoin hyvää. Yritysten yhteenliittymä on saanut merkittävän tilauksen Pelkokerroin-ohjelmalta. Yritysten laatutarkastetut ja Eviran hyväksymät einekset korvaavat Pelkokertoimen kaikissa maakohtaisissa versioissa käytetyt madot, toukat, hämähäkit, lehmänsilmät ja pässinkivekset. ”Tämä tilaus on tärkeä piristysruiske Suomen taloudelle ja nostaa maamme taantumasta nopealla aikataululla. Onneksi Jan Vapaavuori uhkaili muiden maiden lihanjalostajia läskin tummentamisella, joten hallitus sai äkkiä runnottua läpi tilauksen”, kertoo Suomen lihanjalostajien brändimarkkinointipäällikkö Vilja Possu.
Pelkokertoimen lisäksi ruokatalot aikovat panostaa jatkossa myös mahdollisimman stressaantuneiden eläinten käyttöön. ”Mikä olisi sen osuvampaa, kuin että stressaantunut, verissä päin olemassaolontaistelua käyvä, 18-tuntisia työpäiviä tekevä pätkätyöntekijä saa 3 minuutin taukonsa aikana syödä stressaantunutta, verissä päin olemassaolontaistelua käynyttä porsasta, joka on lopetettu erittäin kivuliaalla tavalla?”, hymyilee Vilja Possu.

EK ehdottaa johtajille kymmentä uutta korvausmuotoa
(LAMBORGHININ TAKAPENKKI) EK ehdottaa uusia korvauksia yritysjohtajille ja muille johtavassa asemassa oleville, jotka arkipäivän toimissaan uhkaavat kärsiä mittavia ansionmenetyksiä. EK:n mukaan johtajille tulee maksaa töihintulokorvauksen lisäksi päivittäistä tietokoneen käynnistämis- ja sammuttamisrahaa, ruokatunnin aloittamis- ja lopettamisrahaa, omien osakekurssien seurailurahaa, akvaariokalojen katselurahaa, tervehtimisrahaa, siivoojan pullan jääkaapista pöllimisrahaa sekä vitun tyhmälle alaiselle selvän asian tolkuttaminen -rahaa. Korvaukset maksavat yritysten työntekijät, mikä lisää tuloeroja siten, että johtaja ansaitsee vähintään 350 % enemmän kuin yrityksessä työskentelevä työntekijä.
Kysyimme mielipidettä asiaan Pelle Hermannilta, mutta hän ei jatkuvien leikkausten takia pystynyt kommentoimaan, vaan pyysi ottamaan yhteyttä fakiiri Kronblomiin tai Ilpo Kokkilaan.

Susikeskustelu kuoli internet-iskussa
(LUONTO) Sutta (Canis lupus) koskeva keskustelu kuoli Suomessa tiistaina alkuillasta. Keskustelu tukehtui kuoliaaksi internetissä tehdyssä kaasuiskussa, jonka tekijöiksi epäillään kahta militanttia äärijärjestöä, susienmetsästäjien ja susiensuojelijoiden liittoa. Molemmat osapuolet ovat julistaneet olevansa puolueettoman keskustelun asialla, mutta nimettöminä pysyttelevien lähteiden mukaan kummassakaan äärijärjestössä ei ole koskaan keskusteltu, vaan niiden näkemykset keskustelusta perustuvat äärijärjestöjä tukevien metsäsissien tuottamaan informaatioon. Iskun osapuolten kerrotaan syyttäneen toisiaan kuola suusta roiskuen ”härskin, rabiesta vaarallisemman propagandan levittämisestä” sekä yrittäneen kaikin keinoin suojautua vastapuolen tietoon ja harkintaan perustuvilta argumenteilta. Kaasuiskussa käytettiin vahvaa sumutusta molemmin puolin, ja paikalle sattumalta osunut susikeskustelun häivä sai välittömästi surmansa.
Susikeskustelun lisäksi internetissä on menehtynyt kuluneen talven aikana erilaisissa pommi-, kaasu- ja happoiskuissa monia muitakin sivullisia, muun muassa terve järki. Sotilastarkkailijat seuraavat jatkossa entistä kiinteämmin esimerkiksi vauva.fi-keskustelupalstan militarisoitumista ja palstalla väläyteltyä ydinpelotetta. Suomi24.fi-palstan reaktiota hiljattaisiin YK:n talouspakotteisiin odotellaan lähiakoina.
Seuraavan internet-iskun pelätään tapahtuvan köyhien ampumisen ja suojelun kannattajien välillä. Vaihtoehtona ampumiselle suojelun kannattajat esittävät köyhien olemassaolon turvaamista juuri sellaisena kuin se luonnontilassa eli kaikkien sodassa kaikkia vastaan on. Tapahtuessaan myös tämä yhteenotto olisi verinen ja tasaväkinen, jolloin köyhien kanta saattaisi harveta merkittävästi.

(VATIKAANI) Konklaavi on jälleen kerran osoittanut mieltään paavin viran mielettömyyttä vastaan polttamalla jaetut äänestyskupongit. ”Meitä pidetään täällä vastoin tahtoamme. Meidät pyritään pakottamaan valitsemaan uusi paavi, vaikka meidän mielestämme idea ei ole pelkästään huono vaan myös vastenmielinen ja vastoin vakaumustamme”, kertoi konklaavin edustaja Lehdelle.
Huhujen mukaan konklaavin jäseniä pidetään eristyksissä ja painostetaan päätöksentekoon vähentämällä elintarviketoimituksia määrävälein. Tämä uskonnon varjolla satunnaisen säännöllisesti tapahtunut vapaudenriistoperinne on jatkunut jo satojen vuosien ajan. Ihmisoikeusjärjestöjen kannanottoja asiaan odotetaan kuumeisesti.

Bossa nova -yhtye ConClaves lukittautui kappeliin Vatikaanissa
(Vatikaani) Bossa nova -yhtye ConClaves on saanut viime päivinä erittäin paljon huomiota kansainvälisessä mediassa yllättävän paluunsa johdosta. Vatikaaniin on saapunut yhtyeen faneja ympäri maailman kannustamaan ja seuraamaan heidän uuden levynsä äänityksiä.
Yhtye päätti tehdä uuden levynsä bossa nova -musiikille perinteikkäässä ja sille täydellisen akustiikan omaavassa kappelissa, joka nyt sattui vaan olemaan Vatikaanissa. Yksikään ConClavesin jäsenistä ei aio poistua kappelista ennen kuin he ovat saaneet levyn valmiiksi. Albumin sisällöstä ei ole vielä tihkunut julkisuuteen muuta kuin huhuja.
Haastattelimme yhtyeen pitkäaikaista fania, Isä Robert Van Handelia, joka oli saapunut Vatikaaniin Kaliforniasta asti. ”Toivoisin uudempaa versiota heidän vanhasta hitistään Choirboy From Ipanema”, Van Handel kertoi kysyessämme odotuksista uutta levyä kohtaan.
Yritimme haastatella myös paikallista kaapuun pukeutunutta miestä, mutta hän vain toisti vanhaa latinankielistä mantraa ”Plus tintinnabulum,” joka vapaasti käännettynä tarkoittaa ”lisää lehmänkelloa.”

Sokea Niinistö ei näe syytä pimeän Hautalan luottamuspulaan
(RUOHONJUURITASO) Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö ei näe, että Heidi Hautalan asema kehitysministerinä olisi kyseenalainen, koska kuittikaupalla ja veronkierrolla suosituksi noussut keikkakokoonpano Heidi Hautala & Harmaan Talouden Ministerityöryhmä on tiedetty jo pitkän aikaa pimeiksi ja Niinistö itse sokeaksi.
”Hautalan toteamus, että hän ei tiennyt eläkkeenmaksuvelvoitteestaan, voidaan rinnastaa minun pihallaolooni Talvivaaran ympäristöongelmista, sillä Vihreissä puoluejohto ja hallituksen ministerit on aina valittu sen mukaan, kuka on tehtäviinsä kaikkein epäsopivin ja kuka on vähiten valmis korjaamaan puutteitaan. Faktojen tunnustaminen ja toisesta suupielestä sujautettu ’sori’ riittää siis varsin hyvin. Sitä paitsi Helsingin hipsterimedia nyt kuitenkin on meidän puolella oli juttu miten pimeä hyvänsä”, Niinistö summaa vetäen verhot ikkunansa eteen.

Kardinaalien kevätvaellus päättyi johtajauroksen valintaan
(PESTOBASILIKA) Kardinaalien kevätvaellus päättyi niiden valittua laumalle uuden johtajauroksen Vatikaanissa keskiviikkona. Oudoista muotomenoistaan ja merkkikielestään sekä tiukasta hierarkiastaan tunnetut kardinaalit ilmoittivat johtajanvalinnasta Pietarinaukiolle kokoontuneille lauman jäsenille savumerkeillä. Savun alkuperästä ei ole täyttä varmuutta, mutta johtavat kardinaalitutkijat ovat otaksuneet sen muodostuvan kardinaalien ylä- ja alapään ylikuumenemisesta. Lauman johtajaksi valittu kuohilas kengitettiin ja puettiin koristeelliseen loimeen heti verekseltään keskiviikkoiltana. Italian uutistoimisto Ansa ei ole toistaiseksi onnistunut pyydystämään ainuttakaan kardinaalia tutkiakseen johtajanvalinnan vaikutuksia kardinaalien kantoihin.
Johtajaksi valittiin totuttuun tapaan kiltin näköinen, vanha uros, millä laji todennäköisesti pyrkii naamioimaan sekä lauman jäsenille että ulkopuolisille lauman sisällä kyteviä valtataisteluita ja salattuja viettitoimintoja. Kardinaalit harrastavat vapaaehtoista selibaattia, mutta samalla niiden suhtautuminen niitä alempien lauman edustajien pentutehtailuun on huomattavan myönteinen.
Johtajanvalinnan jälkeen kardinaalien verenkierto, pulssi ja ruumiinlämpö tasaantuvat ja ne palaavat omaan tahtiin kotimaihinsa. Tarkkaa syytä sille, miksi kardinaalit valitsevat johtajaa niin perinpohjaisesti, ei tiedetä, koska ne eivät toistaiseksi ole onnistuneet viestimään mahdollisesta korkeammasta aivotoiminnastaan millään keinoin ihmisen ymmärtämällä tavalla.

YK tuomitsee Pohjois Korean kuolemantähtikokeilut
(PYONGYAN)Pahuuden akselilla sijatsevan utopian, Pohjois Korean korkein johto on viime kuukausina suorittanut epäilyttäviä kokeita maan kaakkois osissa. Yhdysvaltojen tiedustelupalvelu CIA:n johtajan John McDonaldin (NRA) mukaan kyseessä on äärimäisen vaarallinen asekokelu, joka uhkaa koko länsimaista sivistysyhteiskuntaa. ”Ottamamme täysin aidot ja muokkaamattomat ilmakuvat osoittavat, että kommunistivaltio on jo vuosia rakentanut omaa kopiotaan kuolemantähdestä. Mitään emme asialle aio tehdä, mutta pidämme huolen siitä että kuvitellulla vihollisella pidämme kunnon amerikkalaiset republikaanit äänestysluukuilla. On kuitenkin liian aikaista sanoa, ovatko pohjois korealaiset oppineet hallitsemaan voiman pimeää puolta. Pirun kommarit” Kommentoi Johtaja McDonald
Pohjois Korean ylin johto kommentoi tapausta rivakasti tiedon leviämisen jälkeen: ”Nyt me ollaan hei tosissaan, oikeesti. Ihan aikuisten oikeesti.” Prikaatin kenraali Sep po(pahis)
Kansainvälisten ja todella vakuuttavien asiantuntijoiden mukaan saattaa jotenkin olla mahdollista, että Koreoiden väliset suhteet kiristyisivät entisestään.

Arkkipiispan housuihin lirahti virtsaa
Arkkipiispa Kari Mäkinen kasteli tänään housunsa sen jälkeen kun oli antanut haastattelun jota virheellisesti tulkittiin niin, että hän tukisi ihmisoikeuksien toteutumista. Virtsan lirahtaminen tapahtui kun useat tahot uutisoivat hänen kannattavan tasa-arvoista avioliittolakia.
”Näinhän ei tosiaankaan ole, tulkitsitte nyt niin totaalisen väärin kuin tulkita voi”, sanoo Mäkisen erityisavustaja Mika Pajunen. ”Arkkipiispa ei todellakaan tue ihmisoikeuksia tai tasa-arvoa. Tai siis kyllä tukee, mutta silleen teoriassa, ei käytännössä.”
Toimittaja arvelee virtsankarkailun syynä olevan painostuksen fundamentalistitahojen puolesta.

Pääsiäisen trendiherkku on munaton pasha
(PASHAPÖNTTÖ) Munalle allergisten ei enää tarvitse viettää pääsiäistä kuivin suin, sillä munaton pasha yleistyy kovaa vauhtia pääsiäisherkkuna. Pashaa on tuotettu jo pitkään munattomana Suomen eri puolueissa ja työnantajajärjestöissä, mutta ihmisten saataville salainen resepti on levinnyt vasta tänä keväänä.
Munattoman teollisen pashan menekki on ollut toistaiseksi vähäistä, koska kotoiluharrastuksen myötä pashakin halutaan tehdä itse. Pashamylly pyörii nykyään yhä useammassa kotitaloudessa, ja pääsiäisenä isompikin suku saattaa kokoontua porukalla yhteen pashaa jauhamaan. Pakottava tarve pashan tekoon herättää hätäisimmät tositoimiin jo kiirastorstaina aamuyöllä.
Pashan historia ruokakulttuurissa ulottuu aina muinaiseen Persiaan saakka. Pashaa vääntäessään persialaiset hiljentyivät muistamaan pakkosiirtolaisuusajan pakahduttavaa tuskaa, mistä juontuu hepreankielinen sanonta ”istuu kuin mykkä pashalla”.
Kristillisen pashaperinteen aloittajana pidetään Jeesusta, joka evankeliumien mukaan jauhoi pashaa julkisen toimintansa aikana jopa tuhansille ihmisille. Jeesus lupasikin muistaa kuolemansa jälkeen erityisellä lämmöllä juuri pashanjauhajia, jotka esiintyvät vapahtajina: ”Missä kaksi tai kolme on koolla minun nimessäni pashaa jauhamassa, siellä minä olen heidän keskellään” (Matt. 18:20).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *