2.4.2011 23:22 | Yleinen

Kansalaisjournalismi, huhtikuu 2011

Lehti on tavalliseen tapaansa trendien aallonharjalla. Siksi julkistammekin nyt Lehden suuren kansalaisjournalismikokeilun, jossa kuka tahansa – aivan kuka tahansa – voi päästä tuottamaan ilmaiseksi sisältöä konsernillemme.
Tarkoituksenamme on moniäänisyyden tukeminen, työntekijöiden riistäminen sekä mainostulojen lisääminen. Lisää päivänpolttava kansalaisjournalistinen tuotoksesi tälle sivulle, ja saatat saada mainetta ja kunniaa (mutta et rahaa).
Lukijat saavat itse vaikuttaa interaktiivisen prosessin kautta dynaamis-proaktiivisesti siihen, mitkä merkinnät he haluaisivat nostettaviksi etusivuille. Tämä tapahtuu klikkaamalla peukaloikonia. Mikäli jaksamme, nostamme parhaita tuotoksia silloin tällöin näkyville etusivullemme. Sen suurempaa kunniaa et varmaan voisi kuvitella, ethän?
Ja siis tulihan selväksi, että rahaa tästä ei tipu senttiäkään?

Ohjeita
kansalaisjournalistille

Onnea! Olet nyt valmis kansalaisjournalisti.
Arkistosta löytyvät kaikki julkaistut kansalaisjournalistiset jutut sekä vanhemmat kansalaisjournalismiehdotukset.

16 vastausta aiheeseen “Kansalaisjournalismi, huhtikuu 2011”

Lehtien toimittajilla uusi mantra! Ja-sana 11 kertaa minuutissa.
(Japani-Turjala) Suomalaiset toimittajat ovat alkaneet hokea mantran tavoin ja-sanaa. Edellisviikkojen vaalitenteissä ja-sanaa on käytetty ainakin kymmeniä kertoja minuutissa.
”Sanoinko ja niin monta kertaa?” kyseli Ilta-Sanomien vaalitoimittaja Jaska Ojalehto.
”Ja kyllä teidänkin pitäisi ymmärtää, että toimittajilla ja kuvaajilla on ajatukset jossain muualla kuin kajatettavissa asioissa. Kuten vaikka majavissa.” kollega Janina Maijala MTV3-kanavalta sanoo.
Lehti epäilee, että toimittajien yleistyneen ja-sanan taustalla on johtajakriisi ja uskottavuusongelma.
”Ja-sanan toistuvalla käytöllä on todistettu olevan yhteys sisällöntuotannon puutteisiin ja lauseiden pituuksiin”, arvioi politiikan asiantuntija Jarkko.

Perussuomalaiset: Vaalimainoksen julkaisussa poliittisia tarkoitusperiä
(VAALI MAA) Kontulan perus-suomalaiset kiistävät lähettäneesä aineistoa panotalo Karprintille. Perusuomalaisten koko etusivunmittainen vaali mainos Kalliolehdessä meni pahemman kerran pieleeen, kun kuuden ehdokkan tiedoissa on kirjoitusvire.
Näyttää siltä, että mainoksen julkaisulla on haluttu vaikuttaa ihmisten äänestyskäyttäytymiseen julkaisemalla nimiä ja numeroita”, toteaa Perussuomalaitsen äänitorvi Hyvempi Suomi. Hänen mukaansa ehdokkaiden nimein ja kasvojan julkaisu ei ole hyvän tavan mukaista.
Tällainen ehdokkaiden julkituonti tiedotusvälineissä sotii pahasti periaatteitamme vastaan”, hän jatkaa, ”Perussuomalaiset nimenomaan tuovat ajatuksensa esille anonyymeinä Homma-foorumilla, suomi24-keskusteluissa ja vessanseinäkirjoituksina. Mielellämme myös pystytämme banderolleja rakennustyömaalle ja kerromme että siihen tulee moskeija. Kasvot, nimet, numerot ja tittelit ovat faktoja ja .. herra paratkoon .. pois se meistä. Mitä seuraavaksi — aletaanko lehdissä julkaisemaan ehdokkaiden sanomisia tai ajatuksia!”.
Perus suomalaiset harkistevatkin nyt oikeus toimia Kallio-lehteä vastaan.
Kyllä meille on tullut rikosilmoitus”, vahvistaa päivystävä konstaapeli Mannerheim. ”Tapauksen tutkintaa vaikeuttaa kuitenkin ilmoituksen sekavuus. Pyydämmekin suuren yleisön apua tapauksen selvittämisessä”, Mannerheim sanoo ja ojentaa toimittajalle ruutupaperin, johon on horjuvin tikkukirjaimin kirjoitettu: ”Polisin pitää antaa rangastus sille lehdelle, kun pani meidän kuvat kanteen. Ei oltu sovittu semmosta, menee vaali voitto jos näkevät meijät ja luullee tyhmiksi. Linnaa pää toimittajalle. Kiitos 19399-1945.Terveis. PS-puoluen puolesta puhujat

Suomeen olisi kiva ottaa vain kulttuurisesti helposti sopeutuvia pakolaisia, sanoi kristillisdemokraattien gruppenführer Päivö Pösönen Televisiokanavan jossain ohjelmassa.
Pösönen tarkensi, että kun kerran on pakko ottaa niitä kiintiömutiaisiakin, niin kulttuuriin sopeutumisen pitäisi olla tärkein kriteeri.
Esimerkkeinä hyvin sopeutuneista pakolaisista Pösönen mainitsee ruotsalaiset ja tanskalaiset pakolaiset. ”Milloin muka viimeksi näit ruotsalaispakolaisen myyvän koulun pihalla hepoa; milloin kuulit viimeksi tanskalaispakolaisen käristävän avotulella naapurinsa lounaaksi? Aivan! Näitä ei tapahdu koska he ovat helposti kulttuuriin sopeutuvia!”
Lisäksi Pösönen huomautti että kehitysapu pitäisi kohdentaa maihin joissa korruption riski on mahdollisimman pieni, kuten Sveitsiin ja Luxemburgiin.

LÄNSI-ÖRÖ
Tutkijat löysivät ensimmäisen homoseksuaalin trilobiitin
Arkeologit ovat löytäneet Juuttaanmaalta 520 miljoonaa vuotta vanhoja fossiileja, joiden arvellaan olevan ensimmäiset tunnetut homoseksuaalit trilobiitit. Tutkijoiden mukaan kyseiset trilobiitit olivat todennäköisesti vaaleanpunaisia, pitivät Pet Shop Boysien musiikista ja tekivät tosi-TV-ohjelmia muodin maailmasta. Arkeologian professori Pertsa Läväri totesi Lehti-Lehdelle: ”Olemme löytäneet merkkejä siitä että erottelu karhuhomoihin, spektaakkelihomoihin, ynnä muihin nykyään tuttuihin arkkityyppeihin on perua aikaiselta kambrikaudelta”.
Kristillisdemokraattien edustaja Päivi Tervemenoa-Helvettiin kommentoi asiaa: ”Kirkon ja puolueen kanta on se, että kuten murhaajat ja teekkarit, myös trilobiitit voivat parantua.”

Humalaiset äänestivät vilkkaasti
(ITÄ-ITÄ) Äänestyspäivä on alkanut vilkkaasti Itä-Idässä. Vaalitarkkailija Mamu Mökömökö arvioi erityisesti humalaisten äänestäjien määrän kasvaneen viime vuosista: ”Ensimmäinen jonottaja oksensi jo aamuyhdeksältä, mitä en ole koskaan aikasemmin havainnut tapahtuneen.” Useilla äänestyspaikoilla humalaiset jonottivat uurnille jo heti baarien sulkemisen jälkeen.
Politiikantutkija Arno Pötkön mukaan perussuomalaisten nousu on tuonut politiikkaan mukaan täysin uusia ryhmiä. Nukkuvien ryhmän aktivoitumisella Pötkö ei koe olevan suurtakaan vaikutusta, sillä Pötkön mukaan useimmat heistä nukkuvat vaalien yli. Sen sijaan Pötkö pitää todennäköisenä että humalaisten ryhmän kiinnostuminen politiikasta vaikuttaa vahvasti lopputulokseen.
”Onhan se selvää että kun äänestyspäivä on sunnuntai, humalaisten vireystila on vielä korkea, mikä näkyy humalaisten äänestystilastoissa piikkinä”, Arno Pötkö toteaa. Baarinovensuukyselyiden mukaan humalaiset ovat äänestäneet voittopuolisesti numeroita 69, 666, ”Joulupukki”, ”Aku Ankka”, ”Soini” ja ”Onkstääjoku Lotto?”. Ääntenlaskennan odotetaankin olevan erityisen hauskaa tänä vuonna.
Ennakkoäänestyksen tulos selviää iltakahdeksalta. Vaalien alustava tulos, kuten myös valtaosa äänestäjistä, selvinnee aamuyöhön mennessä.

Al-Sahhaf: Litmasen kanssa ei sopimusta
Irakin entinen puolustusministeri, nykyinen Helsingin Jalkapalloklubin tiedottaja Muhammad Saeed al-Sahhaf kiistää jyrkästi huhut Jari Litmasen paluusta HJK:n väreihin tulevalla Veikkausliiga-kaudella.
”Tällaisia keskusteluja ei ole käyty eikä Litmasen kanssa ole sopimusta. Sopimusta ei koskaan tulekaan. Taistelemme viimeiseen asti ja me murskaamme rautaisella tahdolla kaikki yritykset allekirjoittaa sopimus seuran ja pelaajan välille”, al-Sahhaf kommentoi Al Jazeera -uutiskanavalle.
Helsinkiläisseuran harjoitusten jälkeen Saharan kentän edustalla puhunut al-Sahhafi korosti, että seura noudattaa jo Irakin sodassa sekä Paulus Roihan siirtoa edeltäneessä mediapelissä hyväksi havaittua tiedotusstrategiaa, jossa kaikkien yleisesti tiedossa oleva fakta kiistetään kuin maapallon pyöreä muoto keskiajalla.
Huhut Litmasen siirrosta hallitsevan Suomen mestarin riveihin kiihtyivät, kun Litmanen liittyi joukkueen harjoituskokoonpanoon maaliskuun alussa. 40-vuotias jalkapallolegenda on iskenyt pelaamissaan harjoitusotteluissa jo kaksi maalia.
”Silkkaa länsimaisten uskonvihollisten propagandaa. Tällaista se on kun alkaa muut keinot loppumaan”, al-Sahhaf kuittasi Litmasen korjaillessa pieruverkkareidensa asentoa TV-kuvan taustalla.

Jani Toivolasta ensimmäinen vihreä kansanedustaja
(SOWETO)
Näyttelijä, yrittäjä ja MTV3:n Idols-ohjelman juontaja Jani Toivola (must.) on Suomen ensimmäinen vihreä kansanedustaja. Helsingin Sanomien mukaan Toivola aikoo kansanedustajana edistää. Lisäksi HS mainitsee Toivolan tavoitteeksi parantaa etenkin. ”Laita siihen, että Jani on julkkis-juontaja sekä ja erivärinen ja isä on Afrikasta”, kommentoi uutispäällikkö Toivolan poliittista uraa.
Toivolan lisäksi eduskunnassa nähdään myös Pitkänmatkan Juoksija (ps), Jääkiekko Maaliwahti (kok), Nuortenohjelman Juontaja (vas.), Euroviisujen Juontaja (kok.) sekä Kehonrakentaja Laulaja(ps).
Valtakunnan lehdistö jää odottamaan tietoa muista erivärisistä, oudon nimisistä tai muuten vain hassuista ehdokkaista. ”Mulla on jo otsikon alkuna tässä ’Tätä et tiennyt ..:stä’, että voisitteko penkoa jonkun kansanedustajan lapsuuskuvia siihen”, analysoi Iltalehden aamuvuoron toimittaja uuden eduskunnan mahdollisuuksia korjata Suomen valtiota uhkaava 10 mrd euron kestävyysvaje.

Kylläpäs pääsi iso jytky, HAHAHAHAHAAAAAAAAA
(Perälä)
Perussuomalaisten selkeän vaalivoiton myötä lanseerattu termi ”Jytky” ei osoita häipymisen merkkejä. ”Tuli iso jytky” ja siihen liitettävä alapäähuumori jaksaa naurattaa Suomen kansaa ja vitsiä vääntävän (hehheh, huomasittekos, VÄÄNTÄVÄN, niinkun paskaa väännetään, tajuutteko?) pahamaineisen Etelän Median toimittajakuntaa vielä tuhannennenkin kerran jälkeen.
Jytky on myös huomoitu ulkomailla. Euroopan unioni suunnittelee kriisirahastoa, jonka tarkoituksena on estää jytkyn leviäminen muihinkin euromaihin ja auttaa sille altistuneita EU:n kansalaisia. Toisena vaihtoehtona harkitaan täysimittaisen holokaustin soveltamista koko Suomen kansaan.

Julkinen kusitolppa Tornioon
(Perä-meri) Tornion kaupunki on saanut pitkään havittelemansa julkisen kusitolpan. Hanke toteutui kun ex-ministeri-kansanedustaja-kaupunginylipäällikkö Hannes Manninen (KEPU) paluumuutti Arkkaadianmäeltä kotiseuduilleen, Ah niin ihanaan Lappiin.
Tornion keskustassa toimittajan tapaama julkinen kusitolppa totesi julkisten kusitolppien tarpeellisuuden Suomessa olevan kroonista laatua. ”Me KEPU:ssa olemme tiedostaneet tarpeen ja ryhtyneet vaadittaviin toimenpiteisiin kansallisen edun nimissä”, ilmoitti kusitolppa, viitaten Lapin keisari Paavo Väyrysen siirtymiseen Uudenmaan vaalipiiriin ja poistui aamukaffeelle vedoten paremman seuran tarpeeseen.
Ivan Petrovits

Tutkimus: Väärät mielipiteet lisäävät vitutusta
(Tuppula) Joukko riippumattomia tutkijoita ovat löytäneet yhteyden väärien mielipiteiden ja klassisen vitutuksen välillä. Väärille mielipiteille altistuminen lisää merkittävästi riskiä sairastua klassiseen vitutukseen.
”Eihän tää nyt saatana voi olla totta. Miten voi olla että meidät saatana lahdataan tällä lailla, eikö noi idiootit ymmärrä vittu yhtään mitään?” kerrotaan mm. ex-pääministeri Mari Kiviniemen tokaisseen kun taannoisten eduskuntavaalien tulos alkoi käydä selväksi. Vaaleissa kansa oli ilmaissut väärän mielipiteensä protestina Kiviniemen hallituksen toimia kohtaan.
”Kiviniemen lausunnosta ja vaali-illan esiintymisestä on havaittavissa selviä merkkejä klassisesta vitutuksesta ja stressitason noususta – johtuen nimenomaisesti ihmisten vääristä mielipiteistä.” toteaa tutkijarymän puheenjohtaja, tutkijadosentti Pauli Ala-Tuhnula. ”Suomessa oman väärän mielipiteen esittäminen on kohtuullisen uusi ilmiö, eikä sitä sen vuoksi ole voitu juuri tutkia. Esimerkiksi Pohjois-Koreassa tähän ilmiöön on tartuttu hanakasti, ja siellä varsinkin valtaatekeviä vituttaakin huomattavasti vähemmän kuin Suomessa.”
Nousseita vitutustasoja on havaittu myös mm. Korkeimman oikeuden presidentti Pauliine Koskelon lähettyvillä viime aikoina velloneen pysäköinninvalvontakeskustelun takia. Koskelon mielestä perustuslakivaliokunta ja keskeiset valtakunnan oikeusoppineet voivat suksia vaikka hevon vittuun läpipaskoine mielipiteineen perustuslaista. Myös kansanedustaja Jussi Halla-Ahon (ps) mielipiteet maahanmuuttopolitiikasta ovat aiheuttaneet laaja-alaista vitutusta erityisesti vihervasemmiston keskuudessa.
Tutkijat eivät toistaiseksi halua ottaa kantaa vitutuksen kansantaloudellisiin vaikutuksiin eikä siihen voiko vitutukseen kuolla.

KANSA ON PUHUNUT, PULINAT POIS
(VIIPURI) Suomen eduskuntavaalit 2011 päättyivät Perussuomalaisen puolueen JYTKYyn. Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kommentoi voittoa sanoin ”jytky.”
Vaalivoittoa juhli myös Kokoomus (-6 paikkaa) ja Sosialidemokraattinen puolue (-3 paikkaa ja huonoin tulos itsenäisen Suomen aikana.) Tärkeintä vaalien lopputuloksen suhteen on kuitenkin ymmärtää Johannes Virolaisen lausunto, että ”kansa on puhunut, pulinat pois.”
Viimeiset 20 vuotta vaalituloksista valittaneet äänestämättömät tahot ovat aktivoituneet demokratian puolustajiksi. ”Kansa on puhunut, pulinat pois” kommentoi asiaa myös Kadun Mies (PS) toimittajan kysyessä puolueiden valiokuntien nimityksistä.
Helsingin sanomien kunniakkaan keskustelupalstan mukaan kaikki Perussuomalaisia vastustavat saisivat olla hiljaa, koska ”kansa on puhunut, pulinat pois.”
Kadun Mieheltä (PS) kysyttäessä, että milloin pulina loppuu ja oppositiotoiminta alkaa, tämä kertoi Timo Soinin (ps) olevan mukava ja sanavalmis mies.

Timo Soini ohjeisti Teuvo Hakkaraista säästämään neekeriukko- ja minareettihuutojutut valiokuntasaliin. ”Toimittajat menevät näistä hämilleen ja kirjoittavat lehtiin” Soini kommentoi, ja neuvoi Hakkaraista nimittämään mediassa ulkomaalaisia pelkästään ystäviimme maahanmuuttajiin. ”Lakupekat ja ählämit lutkauttelet sitten kun lakeja ollaan valmistelemassa, ja voit lisäillä niitä vaikka värikynillä sivunooteiksi”, jatkoi Soini Hakkaraisen ohjaamista. ”Paras esiintyä mahdollisimman myönteisenä ja hajuttomana ulospäin, niin saamme rauhassa agendaamme suljetuissa saleissa eteenpäin”, Soini päätteli.

Pohjanmaa ehkä Libyaan?
Presidentti Tarja Halonen ei poissulje Pohjanmaan lähettämistä Libyaan. Pohjanmaan maakunnan siirtäminen Libyan valtion alaisuuteen riippuu siitä, miten YK asiaan suhtautuu.
-Mikäli Libyan tilanne ei rauhoitu, on harkittava vakavasti maa-alueiden luovuttamista Libyalle. Pohjanmaan tilanne rauhoittaisi Libyan tilannetta varsinkin Pohjanmaan kohdalta. Pohjanmaa on perinteisesti ollut rauhallista aluetta eikä siellä ole ollut sotahulluja saatika sitten puukkojunkkareita tahi ulkomailla koulutettuja sotilaista eli jääkäreitä.
Suomen läheiset suhteet EU:n rajaturvallisuusvirastoon Frontexiin mahdollistavat myös maahanmuuttovirtojen ohjaamisen Italiasta Ranskan kautta Pohjanmaalle, joka siis tulisi olemaan osa Libyaa tai Libyan siirtomaa. Alueluovutukset myös rauhoittaisivat Suomessa kiihtynyttä maahanmuutto- ja vääräkulttuurisuuskeskustelua. Kansanedustaja ja -kiihoittaja Jussi Halla-aholle on jo ehdotettu pakastevirkaa EU:n maahanmuuttoviraston yliliikenteenohjaajana Vöyri-Maksamaalla. Herra Hakkarainen on puolestaan lupautunut Vaasan kirkonkellon kilistimeksi.
Historiansa parhaan vaalivoiton saaneet sosialidemokraatit ovat tällä kertaa jättäneet rasismilla leikkimisen pois, ja reivaavat maahanmuuttopolitiikkaansa piirun verran oikealle: ”Maassa maan tavalla – tai Pohjanmaalle!” Puheenjohtaja Jutta Urpilaisen mukaan tämä tarkoittaa vain sitä, että Suomessa on noudatettava Suomen lakeja ja rikolliset on karkoitettava Pohjanmaalle.
Pohjanmaa on myös Suomen puolustusvoimien lippulaiva.

Taloyhtiö aikoo kieltää Heikki Hurstin masinoiman leipäjonon Helsingin Kalliossa. Asunto-osakeyhtiö Helsinginkatu 19 Oy Ab:n asukkaat, yrittäjät sekä heidän asiakkaansa joutuvat näkemään nälkää keskiviikkoisin ja perjantaisin.
”On luonnollista että taloyhtiömme omistaja-asukkaat eivät halua nähdä nälkää lähes päivittäin. Taloyhtiömme hallitus on kyllästynyt käsittelemään valituksia Heikki Hurstin leipäjonosta”, hallituksen puheenjohtaja Väinö von Wikstedt paukauttaa rehdisti suoraan. ”Myös muualta on tullut valituksia. Eräskin espoolainen lähetti vihaisen tekstiviestin ettei voi pysäköidä väärin jonon vuoksi jalkakäytävälle.”
Myös taloyhtiön vuokraamat liiketilat ja yrittäjät kärsivät. Esimerkiksi Alko valittelee, kuinka jonopäivinä asiakasvirrat romahtavat.
”Monet kanta-asiakkaamme joutuvat hakeutumaan noina päivinä esimerkiksi Riihimäen ja Porvoon palvelupisteisiin taksilla”,
pätkätyöläs sommelier Linda to Hollywood kertoo. ”Vajetta ei paikkaa se, että jotkut leipäjonosta käyvät hakemassa huikkaa odottaessaan. Kallion vähäisen alkoholikysynnän ja leipäjonon vuoksi joudumme jo harkitsemaan koko Hesarin Alkon lopettamista.”
Helsingin kaupunginhallituksen kasvisvaliokunnan puheenjohtaja Aino Oivalla (vihr.) on jo selkeä uusliberaali ratkaisu tilanteeseen.
”Siellä jonotetaan pääasiassa hiilihydraatteja, kuten leipää, pullaa, riisiä ja jauhoja. Kasviksia ei ole nimeksikään. Jono oikein huokuu kasviksia kohtaavaa vihamielisyyttä. Tämä [jono] ratkaistaan vähintään yhtä nopeasti kuin romaniongelma. Ensi viikolla tarjoamme kaikille leipäjonolaisille hevoskyydin Romaniaan. Bensarahat ja lentoliput eivät ole ympäristöystävällisiä. Jonottajien elintaso myös kohenee koska Romaniassa eläminen on halvempaa.”
Taloyhtiön päätöstä pohjusti Facebook eli sosiaalinen media. Se on internet, jossa ihmiset saavat vastustaa asioita yksilöinä. Taloyhtiön ”Leipäjonot pitäisi kieltää” -ryhmä onkin Suomen suosituin vastustamisryhmä. Sillä on yli kaksisataatuhatta tykkääjää eli selkeästi enemmän kuin viime vaaleissa äänestäjiä.

Uusi Eduskunta alottaa äänestykset
Äskettäin syntynyt eduskunta on osoittanut erinomaista kehityskykyä. Jo yhden päivän ikäisenä uusi eduskunta osasi kääntyä vatsalleen, liikkua nelinkontin ja kommunikoida ihmispuhetta muistuttavalla tavalla.
Kehityksen mukanaan tuomat tekniset haasteet on otettu eduskunnan huoltojoukoissa vakavasti. Eduskunnan tieto-teknikko Jaa Eivai kertoi Lehden erikoiskirjeen vaihtajalle että suuren salin äänestyskoneiden päivitykset aloitetaan heti kun vapusta on selvitty. Perinteisten Jaa-Ei-Tyhjä-Poissa -nappien lisäksi nyt valitut kansanedustajat voivat äänestää myös vaihtoehtoja ”Mitä vittua?”, ”Siis nevö höörd”, ”N****rit ja r**tipäät rajalle, minä maksan kyydit” sekä ”Aku Ankka”.
Ovensuusta tavoitettu vaaligalluptarkkailija arvioi Lehdelle antamassaan haastattelussa että ”Hyvin menee, kenen vuoro lämmittää sauna?”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *