8.12.2009 17:27 | Yleinen

Kansalaisjournalismi, joulukuu 2009

Lehti on tavalliseen tapaansa trendien aallonharjalla. Siksi julkistammekin nyt Lehden suuren kansalaisjournalismikokeilun, jossa kuka tahansa – aivan kuka tahansa – voi päästä tuottamaan ilmaiseksi sisältöä konsernillemme.
Tarkoituksenamme on moniäänisyyden tukeminen, työntekijöiden riistäminen sekä mainostulojen lisääminen. Lisää päivänpolttava kansalaisjournalistinen tuotoksesi tälle sivulle, ja saatat saada mainetta ja kunniaa (mutta et rahaa).
Lukijat saavat itse vaikuttaa interaktiivisen prosessin kautta dynaamis-proaktiivisesti siihen, mitkä merkinnät he haluaisivat nostettaviksi etusivuille. Tämä tapahtuu klikkaamalla peukaloikonia. Mikäli jaksamme, nostamme parhaita tuotoksia silloin tällöin näkyville etusivullemme. Sen suurempaa kunniaa et varmaan voisi kuvitella, ethän?
Ja siis tulihan selväksi, että rahaa tästä ei tipu senttiäkään?

Ohjeita
kansalaisjournalistille

Onnea! Olet nyt valmis kansalaisjournalisti.
Arkistosta löytyvät kaikki julkaistut kansalaisjournalistiset jutut sekä vanhemmat kansalaisjournalismiehdotukset.

15 vastausta aiheeseen “Kansalaisjournalismi, joulukuu 2009”

Uhosi, ettei valmistu – iso poliisioperaatio
Epämääräinen uhkaus aiheutti ison poliisioperaation Jyväskylässä. Useampi poliisipartio ja helikopteri etsivät 24-vuotiasta uusimaalaista miestä saatuaan ilmoituksen koulu-uhkailusta.
Epäilty on Jyväskylän yliopiston opiskelija, joka oli uhannut omaa oppilaitostaan jättämällä valmistumatta ja notkumalla kampuksella ikuisesti.
Poliisi tavoitti miehen laajan etsintäoperaation päätteeksi iltapäivällä asunnostaan. Poliisi ei keskiviikkona korostanut omaa merkitystään.
Jonkin helvetin tärkeän huippuyksikön päällikkö Anders Pallokala ilmoitti uhkauksesta poliisille keskiviikkoaamuna.
– Kaksi koulumme opiskelijaa kertoi aamulla kuulemistaan uhkauksista. Pidätetty oli edellisiltana käyttänyt uhossaan sanaa ”ikiopiskelija”, kertoo Vahtola.
– Pojat tulivat rohkeasti kertomaan asiasta koulun henkilökunnalle nimenomaan siitä syystä, että epäilty oli maininnut ”ikiopiskelijan”. Sitä pidetään aika isona sanana yhteiskuntatieteiden kandidaatille. Pojat toimivat mallikkaasti, kiittelee Pallokala.
24-vuotiasta opiskelijaa epäillään laittomasta uhkauksesta. Epäillyn hallusta löytyi luvallisia opinto-opaita, jotka poliisi takavarikoi ja poltti näyttävästi roviolla. Poliisi ei keskiviikkona ollut tietoinen, oliko mies uhannut käyttää ikuista opinto-oikeuttaan.

”Yle-maksu vuonna 2020 suurempi kuin valtion budjetti”
(PASILA) Yleisradion edustajat arvioivat, että Yleisradion toiminnan rahoittamiseksi kaavailtu mediamaksu ei jää nyt väläyteltyyn 300 euroon vuodessa. Viimeaikaisten eduskunnassa kuultujen kommenttien innoittamana Yleisradion johtajat ovat jo alkaneet visioida itselleen roimia palkankorotuksia samaan aikaan kun uusintojen määrää Yleisradion TV-kanavilla lisätään.
-”Idea saatiin myytyä päättäjille kun sanottiin että 175 euroa vuodessa varmasti riittää, kun saadaan entistä enemmän maksajia tälle uudelleen nimetylle TV-lupamaksulle. Nyt kun maksu on suurella varmuudella jo tulossa, voidaan ryhtyä lobbaamaan päättäjiä että maksua saataisiin roimasti korkeammaksi. Maksun ryökälemäinen korottaminen on luonnollista jatkumoa sille, että maksusta saadaan kaikille pakollinen.” valottaa maksun korotusta jo pitkään suunnitellut Yleisradion kehityspäällikkö Tommi Gommipommi.
-”Jos kansaa korpeaa ajatus tästä maksun korottamisesta, voi vain todeta että peiliin kannattaisi katsoa. Johan tällaisesta loputtomasta ahneudesta annettiin varoitus vuosia sitten mainoskampanjallamme Jos yksi ei maksa, muut maksavat enemmän. Sillähän osoitimme, että kun maksajien lukumäärää saadaan kasvatettua, voidaan hyvillä mielin maksun suuruuttakin nostaa.” jyrähtää nimimerkki M. Anumminen internetin keskustelupalstalla.
-”Onhan pakollisessa mediamaksussa se hyvä puoli ettei niitä 80-luvulla lapsia pelotelleita irvokkaita kissa- ja jänishahmoja tarvitsisi enää mainonnassa käyttää.” jatkaa satunnaista YouTube-videota kommentoinut Ped Rohietanen.
(Jutun kansalaistoimitti Laamas-Jasso)

Anttila: Suomeen onnellisten sikojen sikaloita
(POLIITTINEN VASTUU 2009) Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila (kesk) ehdottaa, että Suomeen perustettaisiin onnellisten sikojen tiloja.
Ne tulisivat tavallisten sikaloiden rinnalle, mutta niiden tuottamalla lihalla voisi olla vähän korkeampi hinta korkeampien tuotantokustannusten takia.
Kun perussiat talsivat ritilöillä, makoilisivat onnelliset siat oljilla. Tilaakin onnellisilla sioilla olisi enemmän, ja niiden asuntoloissa ilmastointi olisi huippukunnossa.
Anttila aikoo esittää asiaa teollisuuden ja teurastamojen edustajille lähiaikoina. Hän ei tosin usko, että ehdotus herättää siellä innostusta.
Ministeri ei hyväksy tapaa, jolla sikoja kohdellaan eläinsuojelijoiden julkistamilla videoilla. Hän kuitenkin painottaa, että eläinten kohtelu tiloilla on parantunut ja paranee yhä.
Anttila huomauttaa, että sikatiloilla on kovia taloudellisia haasteita. Suomessa on nyt yli 2 300 sikatilaa. Yli 300 tilaa aikoo kuitenkin lopettaa vuoden 2010 loppuun mennessä.
Rehu on kallistunut, mutta lihan hinta vastaavasti ei, Anttila sanoo.

Pääministeri Vanhanen taas lahjusepäilyjen kohteena
(PASILA) Ylen Silminnäkijä-ohjelman toimittajan saamien tietojen mukaan Susan Ruusunen (ent. Kuronen) antoi Matti Vanhaselle vuonna 2007 seksiä saadakseen paistatella julkisuudessa pääministerin morsiamena. Ilman sitä Vanhanen ei tietolähteen mukaan olisi haaskannut aikaansa Kuroseen ollenkaan.
Nimettömänä pysyttelevä ilmiantaja sanoo voivansa todistaa, että Vanhasen ja Kurosen suhteen alkuperäinen päämäärä oli panna Kuronen ehdolle Keskustapuolueen listoille seuraavissa eduskuntavaaleissa ja ottaa hänet vaalien jälkeen hallitukseen rupsahtamassa olevan päässeen Tanja Karpelan tilalle, mutta suunnitelma meni mönkään parivaljakon välirikon takia. Ilmiantaja ei kuitenkaan aio luovuttaa todisteitaan julkisuuteen vaan luottaa toimittajien hyödyntävän lähdesuojaansa hänen suojelemisekseen siinä tapauksessa, että hän sattuukin olemaan väärässä.
”Kyllä toimittajan on nyt tyydyttävä mukisematta meikäläisen sanaan”, nimettömän ilmiantajan kerrotaan sanoneen. ”On tässä tullut tehtyä vittumaisista naapureista perättömiä ilmiantoja huumepoliisillekin ja aina ovat menneet täydestä niin että asiassa ei pitäisi olla mitään epäselvää. Vien asian oikeuteen jos kunniaani loukataan syyttämällä minua epäluotettavaksi valehtelijaksi ja tuomarit ovat ottaneet puheeni täydestä tähänkin asti.”
Väitteiden julkistamisesta ei kuitenkaan ole vielä päätetty, koska tilanne Ylen ajankohtaistoimisuksessa on vielä sekava Lautakasa-gaten paljastamisen jäljiltä.
”Täytyy ensin fundeerata kunnolla kestääkö Ylen maine ja Julkisen sanan neuvoston uskottavuus tällaisen skandaalin julkistamisen.”, toteaa Ylen ajankohtaisjournalismin päällikkö Jyrki Richt . ”Herkullinen paljastushan tämä on, mutta voi kuitenkin olla parasta jättää se Hymyn kerrottavaksi.”

X-Factorin esikarsinnoissa myös Hector – LUE SANAT!
Ikuinen kansansuosikkivihannes Hector sanoitti sävelmänsä uudelleen pärjätäkseen uudessa laulukilpailussa. ”No hitto ku tenavatähtiskabaa ei enää ole enkä päässy BB-taloonkaan, ni jotain sitä pitää yrittää et saa jallukolat maksettua. Sori nyt tulee mun vuoro”
Tyttö näki sillalta kuinka kustaan
vesi oli alhaalla jossakin.
Äiti kysyi miksi tuo runoja runkkaa
tyttö on kai alapäästään sekaisin.

Julkisen sanan neuvosto ei antanut julkaisulupaa enemmälle lainaukselle.

[b]SHOKKIPALJASTUS: AVATAR ON HUONO ELOKUVA![/b]
Titanic-ohjaaja [b]James Cameronin[/b] odotettu uutuuselokuva Avatar on paljastunut huonoksi elokuvaksi. Asiasta kertoi Lehden toimitukselle nimettömänä pysyttelevä sankarikriitikko. Hänen mukaansa elokuva oli ”ihan täyttä paskaa”, ”hirveää paskaa” ja ”ihan uskomatonta paskaa”.
Perjantaina 16.12. maailmanensi-iltansa saava Avatar on herättänyt suuria odotuksia elokuvassa käytettävän 3D-tekniikan suhteen. Nimettömän kriitikon mukaan odotukset eivät kuitenkaan tule täyttymään. ”Se on ihan paskaa”, hän perustelee. Samaa mieltä hän on elokuvan suunnattomasta ennakkokohusta. ”Paskaa sekin” hän sanoo.
Kriitikon mukaan James Cameron ei tule saavuttamaan Avatarilla yhtä suurta menestystä kuin Titanicilla, koska ”kumpikin oli pelkkää paskaa”. Hän ei usko, että suuri yleisö jaksaa kiinnostua Avatarin kaltaisesta ”paskasta” ja että vieraan planeetan avaruusolennoista kertovan elokuvan aihe on suurelle yleisölle liian ”paska”.

Humalainen kansanedustaja aneli seksiä Ruotsissa
Ruotsin sosiaalidemokraattisen puolueen koulujuhlat viime tiistaina päättyivät katastrofiin Jävläborgista kotoisin olevan kansanedustajan Per Semesterbergin, 44, kohdalta.
GodAftonbladetin mukaan alushousut päältään riisunut ja voimakkaasti seestynyt Semesterberg olisi mennyt koputtelemaan naiskollegansa työhuoneen ovea ja anellut seksiä.
Svedberg selittää voimakkaan humalansa johtuneen siitä, että häneltä on poistettu aivot.
– Alkoholin vaikutus kymmenkertaistuu, kun aivoja ei ole. Minun pitää lopettaa nyt juominen, Semesterberg sanoo GodAftonbladetille.

Paavi lankesi naisen sylissä
(PIETARSAARI) Paavi
Benedictus K-16 makasi 25 vuotiaan naisen kanssa torstai-iltana Pietarinkirkon lattialla. Lattiamessuihin osallistui myös 87-vuotias kardinaali ja useita ohikulkijoita. Tapauksella Katolisenkirkon uskotaan pyrkimään pois maineestaan runkkareina ja pikkupoikien nussijoina.
Lehden politiikan kommentaattori
Pelse-Bubi Walleniuksen mukaan tapahtuma heijastui voimakkaasti myös Paavin perinteiseen Urpo & Orpo puheeseen joulupäivänä. ”Siellä se höpötti lasittunut katse silmissä ja spaddu suussa jotain solidaarisuudesta ja rauhasta”, analysoi Wallenius. ”Ei puhettakaan mistään ehkäisyn kieltämisestä”.

PAAVINKAATAJA YRITTI VAIN TERVEHTIÄ
Lehden mukaan 25-vuotiaan italialaissveitsiläisen naisen tarkoituksena ei ollut satuttaa paavia.
-Mitään vakavaa ei tapahtunut. Kyseessä oli nainen, joka halusi tervehtiä pyhää isää, lehti siteerasi italialaista kardinaalia. Kardinaali teki tämän jälkeen katkerana hiljaisen rukouksen:
-On se nyt saatana, kun mä olen ollut kardinaalina viimeiset 45 vuotta, ja toi saksalaisjäbä tulee jo neljäntenä vuotenaan kaadetuksi, vieläpä 25-vuotiaan mimmin toimesta. Kysyn vaan onko tämä oikein? Kyllä minuakin passaisi tulla ”tervehtimään” – en pistäisi lainkaan pahakseni vaikkei minullekaan ”tapahtuisi mitään vakavaa”, varsinkaan 25-vuotiaan kanssa. Kardinaali koetti vielä tehdä sutkautuksen kaataa-verbiä hyödyntäen, mutta hänen lainausmerkkinsä joutuivat jo kiiruhtamaan irlantilaispapin hoteisiin alkavaa rippileiriä varten.
Yleisön joukosta rynnännyt nainen tarttui yömessuun matkalla olleen paavin pukuun ja ”kaatoi” hänet Pietarinkirkon edustalla jouluaattona. Paavi selvisi välikohtauksesta ”vahingoitta”, mutta vieressä ollut ”iäkäs kardinaali” ”kaatui” paavin ”mukana” ja ”mursi” ”reisiluunsa”.
Sama nainen yritti ”hyökätä” paavin ”kimppuun” jo viime ”vuoden” joulumessussa. Hänen ”epäillään” kärsivän ”mielenterveysongelmista”.

Aaton ilotulittamisesta useille vakavia vammoja
(Selli) Varomaton tulenkäsittely aiheutti useille ihmisille vakavia vammoja tänä uutenavuotena. Suurimmat vahingot tapahtuivat Kauppakeskus Sellossa, jossa käyttöohjeet, aivot ja suojalasit kotiinsa jättäneen miehen varomattomasti käsitelty paukku kääntyi kohti ihmisiä ja laukesi useaan kertaan.
Koska tekijä ei ollut suomalaistaustainen, päätti Blogistanin uskonsoturiarmeija aloittaa liikekannallepanon kaikkia Suomen muslimeja ja maahanmuuttajia vastaan.
Lisäksi he vaativat Astrid Thorsin eroa, mikä varmasti auttaakin kaikkien luvattomien aseiden keräämisessä.

Vanhanen kieltäisi luvattomat aseet
(SELLO KITTY) Pääministeri Matti Vanhanen esittää tuoreeltaan tiukentuneita otteita asepolitiikkaan Espoon Sellon ampumavälikohtauksen johdosta. Vanhasen mukaan huomio täytyy kiinnittää erityisesti siihen, miten ampuja oli saanut aseen käsiinsä.
Huomio kiinnittyy käsiaseiden suureen määrään maassamme. Hallitus on johdonmukaisesti kiristänyt ja tulee edelleen kiristämään aseen hallussapitoluvan myöntämisehtoja, mutta tämän tapauksen myötä on harkittava vakavasti myös luvattomien aseiden kieltämistä.
Vanhasen mielestä hallitus on toiminut johdonmukaisesti uusien ampumatapausten ehkäisemiseksi.

Kauppakeskusten turvallisuutta kiristetään
(MIKÄ-MIKÄ-MAA)Sisäministeri Anne Holmlund (WTF) on miettinyt mitä uusia kieltolakeja ja rajoituksia suomalaiset saavat riesakseen Sellon ampumisvälikohtauksen takia. Hänen mukaansa on syytä pohtia, pitäisikö kauppakeskukset velvoittaa järjestämään asiakkailleen tiukemmat turvatarkastukset kuin lentokentillä.
”Metallinpaljastimet, ruumiintarkastukset ja keinosiementäjän kumihanskat on toki pakko saada, mutta se ei riitä takaamaan turvallisuutta”, Holmlund toteaa. ”Jos jokainen kauppakeskuksen asiakas joutuisi anomaan lupaa käydä kauppakeskuksessa ja joutuisi sitä varten käymään vuosittaisessa mielentilatutkimuksessa, mahdollisesti vaaralliset asiakkaat voitaisiin seuloa pois muiden joukosta jo ennen turvatarkastusta.”
Hänen mukaansa sisäministeriö on jo kovalla tohinalla ehkäisemässä ampuma-aserikoksia kieltämällä ne kaikki, niin lailliset kuin laittomatkin.
”Reilu vuosi sitten luin netistä kirjoituksen, jossa vaadittiin laittomien aseiden rekisteröimistä, jotta ne voitaisiin myöhemmin kerätä pois kansalaisilta. Silloin se vaikutti huonolta provolta, mutta tarkemmin ajateltuani olen päätynyt siihen tulokseen, että se on ainoa keino toteuttaa täysimittainen aseiden takavarikoiminen siviiliväestöltä.”
Holmlundin erityinen huolenaihe ovat kuitenkin keittiöveitset.
”Suomessa yleisin henkirikoksessa käytetty ase on keittiöveitsi. Mikä huolestuttavinta, niitä on myynnissä Sellon Prismassakin, joten kaikista turvatoimenpiteistä huolimatta joku voisi kuitenkin pimahtaa ja tehdä joukkomurhan sellaisella. Sisäministeriön kahvihuoneessa on esitetty ajatus, että teräaseiksi soveltuvat keittiöveitset tulee kieltää. Kyllä muovinen, alle viisi senttimetriä pitkällä terällä varustettu, pyöristettykärkinen ja tylsä veitsi ruokailuun ja ruoanlaittoon välttää eikä niitäkään tarvita kotitaloutta kohden enemmän kuin yksi.”

Oikeusministeri harkitsisi jalkapantaa
(MYSTINEN ARKADIA) Oikeusministeri Tuija Brax (virh.) sanoo, että oikeusministerin toimintaa voisi tulevaisuudessa valvoa sähköisen jalkapannan avulla. Brax esitti näkemyksensä sekä Ylen tv-uutissa että The Voice -tv-kanavan chatissa lauantaina.
Braxin mukaan ensin on saatava kokemusta siitä, miten pantavalvonta toimii eduskuntatyössä. Hänen mukaansa panta voisi soveltua kansanedustajan työn valvontaan silloin, kun hänen epäpätevyydestään on selvää näyttöä tai jos edustaja itse ei tunne olevansa pätevä hoitamaan tehtäväänsä.
– Omalla kohdallani jalkapannan käyttö tulee lakimuutoksen jälkeen olemaan selviö. Myös ainakin Vanhasen Matti, Thorsin Astrid ja Pekkarisen Mauri ovat olleet kiinnostuneita kokeilemaan jalkapannan käyttöä. Aivan ensimmäisenä panta kuitenkin asennetaan yleisen edun nimissä Perussuomalaisten Pentti Oinoselle.
Eduskuntatyön toimivuuden nosti esille nimimerkki HommaBoy92 Helsingin Sanomien keskustelupalstalla myöhään lauantain vastaisena yönä.
– On kansanedustajien ja ministerien vika, että Suomessa ammutaan ihmisiä. Niin ikään heidän syytään on, että maito on niin pirun kallista ja että meillä ei ole vieläkään, siis 2010-luvulla, lentäviä autoja tai itsestään liikkuvia jalkakäytäviä. Vaadin Muutosta!
Kansanedustajien ja ministerien epäpätevyydestä on Suomessa aikaisempiakin näyttöjä. Viimeksi vuonna 2007 kulttuuriministeri Tanja [syötä nykyinen sukunimi] oli vastuussa Armadyllin Sauvan katoamisesta, jonka myötä Zamorakista tuli jumala ja Zaros katosi toiseen ulottuvuuteen. Sauvan varastamisen jälkeen Armadyl pisti ihmisiä vartioimaan sauvaa. God warssin aikaan hän ei kestänyt katsella, kun aviansiet kuolivat sodassa ja lähti Gielinorista ennen sodan loppua.

Perussuomalaiset huolissaan Braxin jalkapantaehdotuksesta
Exänsä talon edestä kyttäämästä tavoitettu Henri Pilottirotsi pelkää, että sossuagendaa läpi runnova demarien oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) järjestää GPS paikantimet viattomille kansalaisille.
”En ole yksin tämän ongelman kanssa”, Pilottirotsi kertoo. ”Meitä lähärin saaneita on perussuomalaisissa paljon. Tunnen henkilökohtaisesti useita entisen naisensa hankkimaa lähäriä pelottomasti uhmaavia suomalaismiehiä”
Pilottirotsin mielestä on tärkeää pitää kiinni lähestymiskiellon saaneiden nykyisestä oikeudesta ahdistella lähestymiskiellon hankkijaa jos siltä tuntuu. Nykyisin siitä saa sakot vain jos on riittävän tyhmä jäädäkseen kiinni, mutta GPS paikantimien takia sakot voisi saada, vaikka tajuaisikin poistua paikalta ennen poliisin saapumista.
”Toinen asia mikä tässä maassa mättää on liikennepoliisin nopeusvalvonta. Poliisin resurssit pitäisi kohdistaa maahanmuuttajien karkottamiseen vaikka kadulle sylkemisen takia eikä viattomien kansalaisien sakottamiseen. Eihän tässä kohta uskalla edes kännissä ajaa.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *