Kategoriat
Kotimaa Politiikka

Sotea pakenevat hämmentävät Jämsässä

(PIHLAJALINNA) Jämsän rautatieasemalle on viime yön ja tämän aamun aikana saapunut useita kymmeniä vieraspaikkakuntalaisen näköisiä ihmisiä, kertovat Lehden haastattelemat silminnäkijät. Kunnan sivistyslautakunta on kutsuttu hätäkokoukseen, sillä turvapaikanhakijoita on nähty liikkuvan myös koulujen lähdeisyydessä sekä käyttävän vilkkua keskustan liikenneympyröissä.
Jämsän pakolaistilanteen ennakoidaan pahenevan lähipäivinä. Hallituskriisin syventyessä moni suomalainen on jättänyt kotinsa etenkin vaikeimmilla sotealueilla. Esimerkiksi Kainuusta ja Keski-Pohjanmaalta on paennut jo useita tuhansia ihmisiä, eli jopa yli puolet liikuntakykyisestä väestöstä, arvioi YK:n pakolaisjärjestö UNHCR.
Punaisen Ristin edustajien mukaan sotealueilta paenneet ihmiset kertovat sanoinkuvaamattomista julmuuksista, joihin seutuja hallitsevat keskustalaiset kuolemanpartiot ja niitä vastaan taistelevat kokoomuslaiset kuolemanpartiot ovat syyllistyneet.
”Kaikki äänestysikäiset haettiin keskellä yötä niin sanottuihin tupailtoihin”, kertoo suomussalmelainen Harto Sepelvaltimo Jämsän keskustaan nousseesta pakolaisleiristä, johon Lehti sai myöhään illalla Skype-yhteyden.
Pakolaiset ovat lisäksi kertoneet tiedotusvälineille Hyrynsalmen seudun etnisistä puhdistuksista, jotka kohdistuvat muun muassa Korhosiin. Monimutkaisessa sotealueen konfliktissa perussuomalaiset kaaderit ovat toistaiseksi pysytelleet sivussa ”neekerien vähäisyyden” vuoksi, kertoo uutistoimisto AFP.
Palautuskäytäntö epäselvää
Toistaiseksi on epäselvää, voidaanko turvapaikanhakijoita palauttaa nopeutetusti niin sanotun Dublin-järjestelmän puitteissa muun muassa Kajaanin pohjoisosiin, joissa taistelujen kerrotaan viime kuukausina laantuneen. Tosin ulkoministeriön matkustussuosituksissa Kajaania on jo pitkään kuvattu erittäin vaaralliseksi.
”Sisäinen konfliktitilanne jatkuu ja terrori-iskujen ja väkivallan uhka on korkea. Ulkomaalaisiin kohdistuva kidnappausuhka terroristien ja rikollisten taholta kattaa koko maan. Tienvarsipommit ja kapinallisalueiden kautta kulkevilla tieosuuksilla ryöstöt, kidnappaukset ja aseelliset hyökkäykset pysyvät merkittävänä uhkana.”
Paikkakuntalaiset huolissaan
Jämsän asukkaita on ärsyttänyt muun muassa se, että kainuulaiset eivät osaa jonottaa ja haisevat perseelle. Kriitikoiden mukaan uudet tulijat tuottavat kohtuuttomat kustannukset sekä tulevat liian lähelle.
Jämsän Seutu -lehden tekstaripalstalle tulleiden viestien mukaan muita kainuulaisten huonoja ominaisuuksia ovat muun muassa mongolipoimut, vasenkätisyys, jalkasilsa, rikkonaiset kynsinauhat, vittumainen tyhmyys yhdistettynä tyhmään vittumaisuuteen, kansanmusiikki ja paskat perinneruuat. Sosiaali- ja kulttuuriantropologisen tutkimuksen valtavirta kuitenkin liittää pitkälti samat ominaisuudet myös jämsäläisiin.
Sosiaali- ja terveysalan yhtiö Pihlajalinna on avaamassa uusia vastaanottokeskuksia Jämsään. Yltyvien vastalauseiden vuoksi he ovat järjestäneet kuntalaisille avoimia keskustelutilaisuuksia. Pihlajalinnan edustajien mukaan turvapaikanhakijoille on opetettu, että tervehtiminen on Jämsässä hyväksyttävää käytöstä, mutta jo puhutteleminen saatetaan kokea epämiellyttävänä tai turvattomuuden tunnetta lisäävänä.
”Olemme neuvoneet turvapaikanhakijoille, että myös jonkin makupalan tarjoaminen ja äänen madaltaminen rauhoittavalle tasolle voivat sujuvoittaa jämsäläisen kohtaamista”, sanoo Pihlajalinnan sosiaalisektorin aluejohtaja Risto Schindler.

12 vastausta aiheeseen “Sotea pakenevat hämmentävät Jämsässä”

En näkisi että tässä kovinkaan suurta hätää on, hallitus on päämisteri Sipliän johdolla luvannut saada sotepakolaisuusasian huomisaamuun mennessä selvitettyä, tai viimeistään huomiseen iltapäivään mennessä, ellei asiassa sitten mene pidempään ja asia ratkeaa vasta tiistaina, mutta se on kyllä sitten ihan ehdoton takaraja.

Sote-neuvotteluja lähellä olevien lähteiden mukaan viimeisin tieto on, että pääministeri Sipilä on luvannut kävellä presidentin luo ilmoittamaan hallituksen kaatumisesta heti eilen kello 21:00, mikäli sopua ei synny tämän hallituskauden aikana.

En näkisi että tässä kovinkaan suurta hätää on, hallitus on päämisteri Sipliän johdolla luvannut saada sotepakolaisuusasian huomisaamuun mennessä selvitettyä, tai viimeistään huomiseen iltapäivään mennessä, ellei asiassa sitten mene pidempään ja asia ratkeaa vasta tiistaina, mutta se on kyllä sitten ihan ehdoton takaraja.

Sote-neuvotteluja lähellä olevien lähteiden mukaan viimeisin tieto on, että pääministeri Sipilä on luvannut kävellä presidentin luo ilmoittamaan hallituksen kaatumisesta heti eilen kello 21:00, mikäli sopua ei synny tämän hallituskauden aikana.

Kauniaisissa kodinturvajoukot ovat valmiina mikäli pakolaiset yrittävät hakea turvapaikkaa tästä itsenäisestä ja yhteistyökyvyttömästä pääkaupunkiseudun saarekkeesta. Espoon punavihreä kupla on saanut vastineeksi hyväksynnän Apotista sivuun jäämiselle.

Kauniaisissa kodinturvajoukot ovat valmiina mikäli pakolaiset yrittävät hakea turvapaikkaa tästä itsenäisestä ja yhteistyökyvyttömästä pääkaupunkiseudun saarekkeesta. Espoon punavihreä kupla on saanut vastineeksi hyväksynnän Apotista sivuun jäämiselle.

Kamalaa tämä persuhallituksen terrori! Valtakunnankansleri Soinin ulkopolitiikka perustuu naapurivaltioiden uhkailuun miljoonilla suomalaisilla sotepakolaisilla, joiden invaasion edessä on Venäjäkin polvillaan. Ei ihme että Lavrovkin söi Soinin kädestä karjalalippismeloneja.

Hyvää nenäpäivää! Nyt riittää vatulointi ja johan tässä onkin joutsailtu. Sote on yksinkertainen asia ja me keskustassa aiomme ajaa tämän parhaan mallin maaliin aikataulussa. Jos joku ei tykkää tästä niin tällä pysäkillä voi nyt sitten jäädä pois. Eli lyhyesti: osoitan nyt johtajuutta ja pistän takarajan näille neuvotteluille. Se on ihan kohta tai sitten kävelen Saulin puheille. Ja kun nyt sanon, että esittelemäni malli on paras ja asiantuntijoiden mielestä perustuslaiin mukainen niin myös tarkoitan sitä. Kyse ei ole määristä vaan laadusta ja meillä keskustassa on vahva usko, että tämä on se oikea. Och samma på svenska näin svenska dagenin kunniaksi! Löytyisikö sieltä avustajista joku svenskatalande? En nyt voi vastata lehdistön kysymyksiin koska neuvottelut jatkuvat ja te ette tee muuta kuin spekuloitte. Minä johdan hallitusta ja tiedän oikeasti mitä tapahtuu. Olen myös päättäväinen ja pidän kiinni asettamistani aikarajoista. Lopuksi haluaisin vielä todeta että uskonnollinen vakaumukseni kieltää minua kiroilemasta, mutta kyllähän nämä viisi kuukautta ovat olleet ihan yhtä helvettiä ja jos olisin tämän tiennyt hakiessani keskustan puheenjohtajaksi niin olisin luovuttanut paikan Paavo Väyryselle eli puolueen omalle Belsebuubille, joka on kotonaan täällä kiirastulessa. Mutta enyway! Nyt me jatketaan.

Kokoomuslaisia rauhanpartioita ne on. Pitääkö se takoa sinne kalloon?

Mökkirantaamme saapui tänään soutuveneellinen sotea pakenevia perusterveitä naapurikuntalaisia. Marraskuisen Saimaan selän ylitettyään moni oli shokissa huomattuaan älypuhelimensa akun loppuneen. SPR:n jakamilla adaptereilla saimme virtaa Clash of Clans sessioihin. Perheestään eksynyt teini-ikäinen näytti helpottuneelta. Tämä ilta vielä hoitui saunoen mutta miten tästä eteenpäin?

Mun 6 neliön puuvajaan oli ilmestynyt toistakymmentä sotepakolaista. Annoin jäädä yöksi, jos hakkaavat puut haloiksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Read previous post:
Jumalauta, hallitus on kaatumassa!

bixentro (KUULITTEKSTE?!) Suomen hallitus saattaa kaatua jo huomisaamuna, helvetti! Pääministeri Juha vitun Sipilä (kesk.) on ilmoittanut jatkavansa läpi yön neuvotteluja...

Close