Kategoriat
Politiikka

Sailas ja Katainen leikkaisivat kapitalistien voittoja

(OECD) Peurunkalainen eläkeläinen [search]Raimo Sailas[/search] ja espoolainen sairaanhoitaja [search]Jyrki Katainen[/search] (kok.) kertoivat aamupäivällä löytäneensä sopivat leikkauskohteet valtiontalouden kestävyysvajeen paikkaamiseksi. Valtiovarainministeriön mukaan valtiontaloudessa on noin kymmenen miljardin kestävyysvaje.
Sailaan mukaan ”kestävyysvajeesta” puhutaan hallituspuolueissa hieman liioitellun huolestuneeseen sävyyn.
”Tämä koko kestävyysvajehan on vain yksi arvio siitä, miten Suomi velkaantuu tulevina vuosina, kun oletetaan tietynlainen talouskasvu, tietyt verot ja tietyt menot. Ei se mikään fakta ole, vaan arvaus”, myhäilee leppoisa eläkeläinen peurunkalaisessa kahvilassa.
Katainen puolestaan muistuttaa, että valtion velkaantuminen on turhankin hyvä keppihevonen leikkauslistojen läpi runnomiseksi.
”Eihän valtion velka ole sama asia kuin ihmisten velka. Ihmisen pitää saada velkansa joskus maksettua, valtion ei. Tämä johtuu jo pelkästään siitä, että ihmisillä on joku elinikä, valtioilla ei. Sitä paitsi Suomellahan on saatavia lähes saman verran kuin velkaa. Suomi on yksi velattomimmista Euroopan maista, kun katsotaan nettovelkaa, eli otetaan huomioon myös valtion rahoitussaamiset”, huomauttaa Katainen Jorvin terveyskeskuksen kahvihuoneessa.
Miehet ovat kuitenkin yhtä mieltä siitä, ettei nykymenon itsetarkoituksellinen jatkaminen ole mielekästä.
”Paljon tehottomuutta on pesiytynyt sinne tänne. Esimerkiksi suomalainen kapitalismi on muuttanut luonnettaan niin, että nykyään teollisuudessa syntyvästä arvonlisästä menee vuodesta riippuen jopa yli puolet yritysten voittoihin. Kuitenkin yritysverosta ja osinkoveroista tulee vain mitätön osuus valtion verotuloista. Jokainen työläisen taskusta kapitalistille siirretty euro on pois kulutuksesta ja kotimaisesta kysynnästä. Investoinnitkin kapitalistit suuntaavat enenevissä määrin ulkomaille”, sanoo Sailas.
Sairaanhoitaja Katainen puolestaan muistuttaa, että listaamattomista yhtiöistä on vuoden 2005 lakimuutoksen jälkeen nostettu yli 12 miljardia euroa täysin verovapaasti. Helsingin pörssin yhtiöiltä puolestaan odotetaan ensi keväänä ennätysosinkoja – jopa yli 10 miljardia euroa – joita verotetaan 28 prosentin tasaverolla silloin, kun niitä hallintarekisterien ja veroparatiisien taakse päästään verottamaan.
”Eihän ole mitään järkeä siinä, että suunnitellaan joidenkin miljardien leikkauksia kuntiin. Meillä on kasapäin raportteja siitä, miten kuntien kulut ovat nousseet, kun peruspalveluita on yritetty yksityistää. Kuntien resursseja tulisi lisätä, ei leikata, mikäli hyvinvointivaltio halutaan pelastaa”, sanoo Katainen.
Miehet näkisivätkin kansantalouden pelastustalkoissa perattavaa ennen kaikkea kapitalistien voitoissa. He sanovat vuosikausia häiritsemättömänä jatkuneen kansan kuppaamisen johtaneen pöhöttymiseen ja haluttomuuteen löytää vaihtoehtoisia tehokkaampia rakenteita rahoitusmarkkinoilla.
Heidän mukaaansa hyvinvointia tuottavan ja työntekoon kannustavan talouden on korvannut kriisialtis ja spekulatiivisten voittojen perässä juokseva virtuaalitalous, jonka tuottamista jättimäisistä voitoista valtiot eivät edes yritä saada osaansa, ja jonka tähtitieteelliset tappiot katetaan kuitenkin veronmaksajien pussista.
”Poliitikkojen puheita kuunnellessa alkaa kyllä vahvasti tuntua siltä, että talous- ja sosiaalipoliittisten ratkaisujen taustalla on ideologinen vimma tuhota hyvinvointivaltio”, hymähtää Sailas ja hörppää kahvia.

18 vastausta aiheeseen “Sailas ja Katainen leikkaisivat kapitalistien voittoja”

Tämä oli erittäin hyvä Lehtiartikkeli, koska oli poliittinen, hauska ja alleviivaamaton. Kiitos!

Pornaislainen pussilohen kasvattaja Sixten Korkman yhtyy poikien huoleen. ”Olen jo pitkään ihmetellyt, kuinka maatalous-ja yritystukiin on varaa hassata 3-4 miljardia euroa vuodessa, mutta ihmisten perusturvaan ei vaan saada parannusta ja lapsiköyhyyskin on taas 70-luvun alun tasolla”, toteaa Sixten päätään puistellen ja sylkäisee nuuskamällin mereen. ”Ja kaikki tämä vain kansallisella tasolla. Pistää miettimään kuinka ne pärjää tuolla maailmalla…”, huokaisee vanha kalastaja ja kolkkaa puolihuolimattomasti veneen pohjalla pyöriskelevän lohen tainnoksiin.

Kaunista propagandaa, kaikkien listaamattomien yritysten osingot on jo verotettu yritysverotuisessa ja nyt kun niitä ei veroteta toiseen kertaan niin se on ”verovapautta.” Mutta hei, täähän on huumorilehti! =)

Jos tätä artikkelia tarkastelee tasakarvanäkökulmasta, ei voi olla tyytyväinen toimittajan valintaan haastatella kahta miestä, kun olisi voinut haastatella yhtä parranpäristäjää ja yhtä naista. Edes Raimon sukunimeen etuperin sisältyvä naisen nimi ei kokonaiskuvaa kaunista. Myös imaamin kannanotto olisi ollut toiveissamme.

No mutta perhana! Mikä on Lehdessä vialla? Tämähän oli oikeasti hauska juttu.

Hyvä Petri Koistinen!!! Tuolla ajattelutavalla myös työntekijöiden palkat on verotettu kertaalleen yritysverotuksen kautta!!! Huumorissa on aina totta toinen puoli :))))

Vaikka jutussa muutama ihan validi pointti olikin, niin aika puisevaa vasemmistopropagandaa joka ei ollut hauskaa.
Ja ei, työntekijöiden palkoista ei ole maksettu veroa yritysverona sillä verot maksetaan voitoista.
Yleensä Lehti on kuitenkin hauskaa luettavaa, kiitos siitä!

’korven koheltaja’ ei tajua kirjoittamastaan asíasta alkeitakaan. Työntekijöiden palkkoja ei veroteta yritysverotuksen kautta, vaan niistä maksetaan verot työntekijöiden yksilöllisen palkkatuloveroprosentin mukaan. Ja ne verot maksaa yritys riippumatta siitä, mikä sen kannattavuus on. Ja jos ei maksa, verottaja hakee viime kädessä firman konkurssiin.
Osinkoja taas voidaan maksaa vain voittoa tuottavasta yrityksestä, ja voitosta maksetaan ensin verot pääomatuloprosentin mukaan. Osinkoa voidaan maksaa ainoastaan sellaisista rahoista firman kassassa, joista on jo maksettu verot.
Ja tiedoksi teille taloudesta mitään ymmärtämättömille pelleille; ennen kuin firman saa siihen kuntoon että siitä voidaan maksaa osinkoja täytyy tehdä aika perkeleesti työtä. Josta maksetaan joka sentistä verot ja TA-maksut.

Palkkatuloista verotetaan kunnallisverot, valtion tuloverot, sairasvakuutusmaksut, arvonlisäverot (ellet sitten vain istu rahojesi päällä) ja muut maksamismaksut! Palkkatulothan ne vasta verotetaankin miljoonaan kertaan! MIHIN VEROTUS LOPPUU!
Nimim. KYSYN VAAN!1!

PVP ja ML, ei se noin nykyään valitettavasti ihan mene. Yrittäjä ja osingon saaja minäkin 🙂

Kas, Lehti on ainoa tutkivaa journalismia harrastava uutisväline Suomessa. Kiitos siitä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Read previous post:
Lehden keskustelualue on avattu

Kansalaiset! Lehden uusi Keskustelualue osoitteessa forum.lehtilehti.fi on avattu. Sen tarkoituksena on koota yhteen paikkaan ihmisiä, joita kiinnostaa lätistä Lehdenkin läheiseksi...

Close