Kategoriat
Sähkeet

Vetävästi, klikkauksia houkuttelevalla tavalla ja ehkä ihan vähän harhaanjohtavasti otsikoidut sähkeet lauantaille

Tissit
Huh huh – Onko tässä se? – Himangalla kaatui varhain lauantaina maitoauto. Kukaan ei loukkaantunut onnettomuudessa, maitoa ei läikkynyt ja autokin saatiin nopeasti takaisin tielle. Mutta olisi voinut käydä vaikka mitä. Katso video, joka ei oikeastaan liity asiaan, mutta siinä on joku julkkis tisseineen.
Mitä ihmettä? Tästä nousi kohu! – Kaksi keski-ikäistä miestä nujakoi lauantain vastaisena yönä grillin edustalla Helsingin keskustassa. Kumpikaan ei kärsinyt vakavia vammoja, ja poliisin puhuttelun jälkeen miehet päästettiin koteihinsa. Siinä olikin oikeastaan kaikki. Katso lukijan paska kuva ihan eri paikasta.
Outo mystinen mysteeri kuohutti – Kylmän sään takana on kylmä sää, kertovat asiantuntijat. Hyytävän kelin aiheuttaa kylmä ilmamassa, ja nyt on niinkun talvikin. Että tuota montako helvetin sivua tästä muka pitäisi vääntää? Lue erikoisliite, jossa ei tosin oikeastaan tämän enempää asiaa ole.
Kuva: Jonathan Klinger

4 vastausta aiheeseen “Vetävästi, klikkauksia houkuttelevalla tavalla ja ehkä ihan vähän harhaanjohtavasti otsikoidut sähkeet lauantaille”

Te saatte ihan paskaa palautetta koko ajan, joten ajattelin yrittää antaa kerrankin ihan oikeasti hyvää ja rakentavaa palautetta. Rakentavaa sikäli, että minulla olisi jopa tarjota jonkinlaisia rakennusohjeita. Tämä ei liity kyseenomaiseen juttuun, en ole itse asiassa edes lukenut sitä vielä.
Olen lehden ns. tosifani. Tyyli puri minuun jo vuosia sitten lukiessani satiirejanne jylkkäristä. Pointtini tässä viestissä ei ole, että ennen olitte hyviä, nykyään ihan paskoja, mutta luonnollisesti nykyisin sivuanne seuratessa tulee useammin sellainen olo, että tämän jutun olen kyllä lukenut ennenkin. Se on ymmärrettävää jo pelkästää siksi, että tyyli tai tyylit, joilla juttujanne kirjoitatte ovat tulleet minulle hyvin tutuiksi. Minusta tuntuu kuitenkin siltä, että päästätte itsenne toisinaan liian helpolla nimen omaan kirjoitustyylin suhteen. Tarkoitan sitä, että vanhojen tai samankaltaisten kikkojen jatkuva käyttö alkaa väkisinkin syödä niiden tehoa. Näitä kikkoja ovat mm. kirosanojen arkikielenkaltainen käyttö, tyylinrikkomiset, jotka tehdään esimerkiksi puhekielisyyksillä tai käyttämällä uutistyyliin sopimattomia ”tosielämän” vakuuttamiskeinoja, yli-itsetietoisuus, joka on toisinaan liikaa jopa näinkin postmodernille subjektille kuin allekirjoittanut itse, ”koska.”-rakenne, lasten suusta-tyyli jne.
Teitä verrataan Onioniin varmasti kyllästymiseen saakka, mutta minusta se on silti hyvä vertailukohde, sillä heidänkin tarkoituksenaan on tehdä poliittista tai vähemmän poliittista satiiria ja parodiaa, joka on oivaltavaa ja ennen kaikkea hauskaa. (Tietenkään vertailu ei ole sikäli reilua, että Onionin kirjoittajakunta on paljon laajempi ja heille oikeasti jopa maksetaan tekemästään työstä. Tai en minä aivan varma ole, kun en vaivautunut tarkistamaan, mutta kyllähän se nyt melko todennäköiseltä vaikuttaisi. [<- yksi esimerkki itsetietoisesta "Lehti-tyylistä" muuten.])
Lukiessani Lehden juttuja minua usein häiritsee, kuten jo sanoinkin, juttujen kaavamaisuus ja itseään toistavuus. Vaikka Onion käyttääkin osittain aivan samoja keinoja kuin te, minun mielikuvani on, että heidän käyttämänsä työkaluvalikoima on laajempi. Juttujen hauskuus perustuu usein ajatuksiin, ei tyyliin. Toisin sanoen ajatusten ottamiseen oikeasta kontekstistaan ja liittämällä ne uuteen näennäisesti yhteensopimattomaan kontekstiin tai sitten vain asioiden kääntämiseen ylösalaisin, mitä tekin toki teette. Heillä juttujen hauskuus ei siis perustu pelkästään itsetietoisuuteen ja "sanakikkailuun" (ei toki teilläkään) vaan ajatusten hauskuuteen, vaikka luonnollisesti tässäkin erittäin tärkeää on juuri oikeanlaisen tyylin löytäminen. Onionilla tyylejä on käytössä kuitenkin useammanlaisia kuin teillä (mistä monille ei luonnollisesti ole edes vastinetta suomenkielessä). Lehden täytyisi mielestäni oppia käyttämään hienovaraisemmin niitä tyylillisiä vivahteita, joita sillä jo on, ja opetella muutama uusi siihen päälle. Mikään ei yhtä hyvin latista parodiaa tai satiiria kuin yletön ja jatkuva alleviivaaminen. (Kontekstiksi saattaisi riittää jo pelkästään se, että juttu julkaistaan täällä. Se jo osaisi ohjata ihmiset lukemaan juttuja sillä silmällä, että niissä on jotain "vialla", mahdollisesti jopa jotain hauskaa.)
En tarkoita tätä hyökkäyksenä, jota vastaan pitäisi mitenkään puolustautua, pelkästään pohdintana asioista – joita tekin olette varmasti miettineet – siinä toivossa, että tästä voisi olla teille jotain hyötyä.
Anteeksi ylitsepursuavan kohteliaan asiallinen tyylini.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Read previous post:
Lehti-ohjelma: Valkoinen biisoni

Ensimmäisen adventtisunnuntain erikoislähetys. Reidar Jönssonin koiratrilogian kolmas osa on Hundarnas paradis. Joukkueiden luovuutta mitataan tällä kertaa myös televisiomainoksen suunnittelulla. Lehti-ohjelma...

Close