Kategoriat
Muut lehdet Politiikka Talous

Uusipaavalniemi ratkaisee velkaongelmat: tehdään lisää rahaa!

Perussuomalaisiin siirtynyt Markku Uusipaavalniemi ihmettelee Euroopan velkaongelmien hoitoa. Talousguruna tunnettu Uusipaavalniemi ratkaisi rahaongelmat tekemällä lisää rahaa ja maksamalla velat niillä. Siis oikeasti sanoo näin ja ilmeisen vakavissaan.
”Ratkaisu olisi naurettavan helppo. Luotaisiin sitä rahaa, eikä velkaannutettaisi valtioita. Eli nostettaisiin Euroopan keskuspankin tasetta ja luodaan tyhjästä tuhat miljardia vuodessa”, toteaa Uusipaavalniemi Suomen Talousdemokratia ry:n haastattelussa.
Samizdat-konsernin talouspoliittinen asiantuntija Esa 8 v. ei ole täysin vakuuttunut talousgurun ajatuksista.
”Eikstota, sillon tuo rahan arvo niinku romahda, jos sitä tehdään valtavasti lisää? Että niinkun sillä samalla rahamäärällä saa ostettua tosi paljon vähemmän? Kun kuitenkin niinku vaikka öljy ja semmoset lähinnä tuodaan muualta, ni jos yhdellä eurolla saa tosi paljon vähemmän sieltä ostettua, ni eiks bensa ja lämmitys ja sellaset kallistu ihan sikana? Ja oikeestaan kaikki muukin, et eiks niinku vuokrat ja sellaset aika nopeesti ammu katosta läpi kun omistajat haluaa enemmän vähäarvoisempaa rahaa?”
Uusipaavalniemi ei pidä mahdollisia ongelmia vakavina. Esimerkkinä onnistuneesta rahapolitiikasta hän mainitsee Saksan 1920-luvulla.
”Sillon tietysti euron arvo romahtaa ulospäin jonkin verran, mikä samalla lisää kilpailukykyä. Omistus laimenee, eli ne, joilla on rahaa säästössä, niitten omistus tietysti pienenee, elikkä rikkaiden omistus pienenee ja sitten toisaalta taas velallisten asema paranee. Palkat ei romahda, työttömyys ei kasva”, hän listaa videolla.
Esa 8 v. väittää kuitenkin vielä hiljaisella äänellä vastaan.
”Tai sitten ihan toisinpäin, eikstotani, että osakkeet, kiinteistöt ja semmoiset, mitä nimenomaan ne rikkaat omistaa paljon, ni eiks niiden arvo nimenomaan nouse ihan tosi paljon, kun rahan arvo tulee alas? Nimittäin rikkailla aika harvoin varallisuus on ihan vain käteisenä pankkitilillä. Ja eiks samalla kuitenkin noi tavallisten ihmisten palkat pysy ihan ennallaan, kun niistä on sovittu vuosiksi eteenpäin? Eli totanoin, noi hinnat ja vuokrat nousee hulluna, palkat pysyy ennallaan, niitota, eiks silloin ne, jotka elää palkalla eikä pääomatuloilla, niin niillä oo aika tosi kusiset paikat aika tosi pian?”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Raimo Vistbacka on arvioinut, että perussuomalaisilla on tulevaisuudessa käyttöä juuri Uusipaavalniemen taloudelliselle asiantuntemukselle, hänkin ilmeisesti ihan vakavissaan. Ja jos puolueen kannatus sinne 15 prosenttiin vaaleissa kiipeää, niin se on aika pelottavaa asiantuntemusta se, noin tulevaisuutta ajatellen. Ainakin jos siis oma elanto perustuu työstä saatuun palkkaan eikä omistuksesta saatuun pääomatuloon.

48 vastausta aiheeseen “Uusipaavalniemi ratkaisee velkaongelmat: tehdään lisää rahaa!”

Älä viitsi nolata itseäsi. Tulevaisuuden sukupolvet kaivavat tälläiset inter net arkistoista ja naureskelevat typeryydellesi.

Turha sitä Uusipavea on haukkua Ben Bernanken tekemistä jutuista. Esa 8v. kuulostaa pikemminkin 28-vuotiaalta viestinnän opiskelijalta. Paven tarinassa jää tosin epäselväksi, miten keskuspankin rahan painaminen vähentää valtion velkaa. Keskuspankki on eri asia kuin valtio, eikä varmasti ole tarkoitus, että toinen jotenkin lahjoittaa rahaa toiselle.

Nyt oli kyl huonoin veto lehdeltä. Uusis puhu täyttä asiaa mutta ei sitä taida kaikki tajuta.

Ai uusis puhuu asiaa? Kaveri on pahemmin ulalla taloudesta kuin miljoona rikkinäistä rubiikin kuutiota jotka on livahtaneet jätetankkerin kannelta tyynen valtameren aalloille kellumaan.
Tiedoksi niille jotka nielee M15:n paskapuheet nielemättä: yhteiskunnalla on palveluita kuten ”kir-jas-to” ja kun sanoo virkailijalle siellä että ”kan-san-ta-lous-tie-teen pe-rus-teet, kii-tos” niin sieltä kyllä löytyy mustaa valkoisella jonka rivien välistä voi lukea että uusis on melkoinen narri. Hälyttävän tilanteesta tekee se, että sillä minkä kirjoista otat ei vaikuta lopputulokseen. Jos taas olette katsoneet ”dokumentin” ”money as debt” tai ”zeitgeist”, uusis on jumala.

Nyt ei ihan osunu. Vaikka pikku Esa on vasta 8 niin suosittelisin perehtymään asiaan ettei tulisi tuota standardi ”Zimbabwe inflaatio APUA PAPUA!” reaktiota. Jos vaikka menis kattomaan pokemonia ja jättäis aikuiset rauhaan.

Otsikon nähtyäni ajattelin että ei kai ne saatana ole näin tyhmiä, mutta olihan ne. Usko Tyykälle Nobel osoitettuaan Usan, Kiinan, Euroalueen ja Suomen 1920-91 devalvaatiopolitiikan ongelmat.

Ton artikkelin kirjottaja vois tarkistaa oman päättelynsä. Nykyisessä järjestelmässähän rahaa nimenomaan luodaan jatkuvasti valtavia määriä tyhjästä, ja rahan määrä lisääntyy. Siksi inflaatiokin on sitä luokka kuin se on. ihmisten palkan ar…vo laskee nykyisessä järjestelmässä. ”Elvytyspakettien” vaikutus on jo alkanut näkymään hinnoissa ja varmasti realisoituu tulevaisuudessa vielä rankemmin.
Uusiksen ehdottamassa ratkaisussa erona on se, että rahan luontimonopoli otettaisiin pankeilta, emmekä joutuisi maksamaan korokoa. Kun raha nykyään luodaan velkana pankeissa, aiheutuu inflaation lisäksi valtioiden budjeteissa lainakulujen kasvu. Siksi joudumme luopumaan julkisista palveluista samaan aikaan kun veroja korotetaan.

Olipa tosi idioottimainen juttu. Juuri tällaisella typeryydellä estetään kaikenlainen keskustelu asioista, kuten vaikka siitä, miten kansainvälinen rahajärjestelmä nykyisellään toimii. Siitä ei toimittajan edes tarvitse tietää ensimmäistäkään asiaa, riittää kun ivaa niitä, jotka siitä jotain tietää ja yrittää muille puhua. Tosi masentavaa lukea tällaista.

Kyllä Uusis tietää ettei korkoja mihinkään tarvita. Brysselin salajuoni koko juttu. Uusis ja Hallis yhdessä vie Persut voittoon koko maassa.

Lehti [ei ajattele omilla aivoillaan / on punavihreän agendan mädättämä / on ihan tyhmä] koska [ei usko salaliittoteoriaani / teki pilaa lempipoliitikostani / mulle tuli paha mieli], siispä [Lehden taso on laskenut / tämä oli Lehden pohjanoteeraus]

Huono juttu. Satiiria on paha tehdä asioista, joita ei tunne. Samizdat-konsernin talouspoliittinen asiantuntija Esa kaipaa nyt nykyisen rahajärjestelmän rahanluontiin ja inflaatioon tutustumista. Kansantalouden perusteista sitä ei tosin löydy. Keväällä ilmestynyt uusi väitöskirja Tero Auvinen: On Money on erinomainen paketti, joka kuvaa taloustietämyksen kahtiajakautumisen surrealistiseen ”Talouden perusteet”-kirjoissa faktana esitettyyn tietoon, johon mukatietävät snobipojat useasti vetoavat, sekä toisaalta rahataloudelliseen todellisuuteen, jota on aivan syystä pyritty verhoamaan.

Bernanke ratkaisi velkaongelmat: teimme lisää rahaa!
(UUSI YRITYS) Yhdysvaltain keskuspankin johtoon siirtynyt Ben Bernanke ihmettelee Lehden talouskeskustelua. Talousguruna tunnettu Bernanke ratkaisi USA:n rahaongelmat tekemällä lisää rahaa ja ostamalla niillä asuntolainat ja valtion lainat pois kuljeksimasta. Siis oikeasti teki näin ja ilmeisen vakavissaan.
Ratkaisu oli naurettavan helppo. Loimme sitä rahaa, emmekä velkaannuttaneet valtiota. Eli nostimme USA:n keskuspankin tasetta ja loimme tyhjästä ensin kaksi tuhatta miljardia ja nyt vielä kuusisataa miljardia lisää”, toteaa Bernanke Wall Street Journal -lehden haastattelussa.
Journalin kahdeksanvuotias talouspoliittinen asiantuntija Niccoló Macciavelli nyökkäilee hyväksyvästi: ”Hallitsijoiden tulee tehdä niin törkeitä rikoksia, ettei kukaan usko niitä todeksi.

Niin se on paljon parempi kun antaa jonkun toisen kusta niihin omiin housuihin ja vielä maksaa sille siitä hyvästä.

”Tosi masentavaa lukea tällaista.”
No juuri näin. Ihmisten typeryys vituttaa.
Ilman sarkasmia haluan aluksi todeta, että on hyvä kuinka inflaatiotemppilun käyttö velkamäärän vähentämiseksi ymmärretään metodiksi, jossa ”housuihin kustaan pakkasella”. Velkamäärät lähtevät uudestaan kasvuun, jos talouden budjettialijäämiä ei korjata (eli siis leikata menoja tai nosteta veroja). Tämä taas heikentäisi sijoitusmarkkinoiden uskoa euroon entisestään, joka alkaisi heittelehtimään euron arvoa lisää (joskus ylös, useimmiten alas).
On totta, että M1-rahavarannon kasvattaminen korottaa inflaatiota. Ongelmana on, että Euroopan maiden talouksien kannalta ei ala enää olla muita vaihtoehtoja tämän talouskriisin pahentaman eri euromaiden budjettivajeiden ratkaisemiseksi. Tai no, vaihtoehtonahan on että mennään yksitellen maina konkurssiin ja pistetään vuorotellen muut EU-maat maksamaan yksittäisen maan konkurssi miljardien tukipaketeilla, siis samaan tapaan kuin Kreikan kohdalla jo tehtiin. Sitten kun rahat loppuvat viimeisestäkin EU-maasta ja ulkomailta ei enää suostuta myöntämään lainaa, niin voidaankin paniikissa myydä pilkkahinnalla valtionomaisuutta vaikka Kiinalle.
Lehtien hehkuttamien PIGS-maiden ja Irlannin lisäksi myös Belgia, Kreikka ja Ranska alkavat olla aika syvällä velkataakkansa kanssa. Tämä taas johtuu siitä, että Euroopan Unionin vakaussopimusta (eli euron perustamissopimusta, http://en.wikipedia.org/wiki/Stability_and_Growth_Pact) ei ole noudatettu. Joka taas johtuu siitä, että EU:n komissio ja parlamentti eivät ole hoitaneet hommaansa ja määränneet sovitun järkyttäviä rikesakkoja sopimuksia rikkoville maille.
Koko tätä nykyistä ongelmaa (Siis eri euromaiden vakauspaketit, tiedän kyllä että Suomenkin budjettialijäämä alkaa olla jo järkyttävän suuri) ei tarvitsisi pyöritellä, jos Suomi ei olisi euromaa. Suomen liittymistä euroon perusteltiin muuten juuri sillä, että ollessamme osa suurempaa rahataloudellista aluetta inflaatio pysyisi vakaana, koska yksikään maa ei kehtaisi ylläpitää liian suurta budjettivajetta EU-sopimusten takia. Eli sillä, että olemme liian tyhmiä valvoaksemme oman budjettimme tasapainoa ja tarvitsemme siihen isoa EU:ta valvomaan sitä. Myönnän, olin tyhmä, uskoin perustelut.
Kirjoitetaan nyt vielä uudestaan tyhmemmille: ONGELMANA ON, KEINOT ALKAVAT LOPPUA. TUO ESITETTY YLEENSÄ HUONO VAIHTOEHTO ALKAA KAIKKIEN EUROMAIDEN VELKATILANTEEN PAHENTUESSA OLLA JO PARAS VAIHTOEHTO. Surkuhupaisaahan tässä on, että Uusiksen ”moka” videossa on ettei hän yksinkertaistanut tarpeeksi, että toimittajakunta (ja ilmeisesti myös lukijakunta? aika näyttää) olisi hänen viestinsä ymmärtänyt. Hän siis ei ollut Perussuomalaisten kansanedustajana tarpeeksi populistinen.

Miksi kauppaopistolaiset lukevat lehteä? Kommenttien taso laskee aina kun näin käy.

Tyhjästä pankitkin rahaa luovat ja tosi paljon! Jos keskuspankki tulostaisi velatonta ja korotonta uutta rahaa valtion käyttöön järkevästi niin, että rahan määrä ei silti nouse, niin ei siitä ainakaan inflaatiota synny. Ei sen enempää kuin jos valtio ottaisi saman summan velaksi.
Inflaatio tulee jos rahan määrä kasvaa. Nykytilanteessa se valitettavasti vain vähenee. Ja pankit odottavat kieli pitkänä, että valtio joutuisi taas ottamaan lainaa, koska lainaaminen on niille todella hyvä bisnens! Sillä ne luovat uutta rahaa tyhjästä, opetelkaa ymmärtämään se asia.

Rahan tekeminen on maailman helpointa, senkos vaan tekee sitä. Kyllä suomessa puuta ja paperia piisaa eli painokoneet kolmeen vuoroon vaan.
Ja jos raha lisääntyy nyt jo pankeissa enemmän kuin sen vakuutena oleva omaisuus tai velat, niin miksei keskupankki voisi tehdä samanlaista liikettä. Ainoana erona tietysti olisi että jos jotain menisi metsään niin pankit joutuisi tukemaan veronmaksajia eikä toisinpäin 😀

Kunnon perussuomalaisen tavoin M-15 tietää, että rahaa saadaan sieltä mistä sitä aina on saatu: taikaseinästä.
Miksi suomalaisten pitäisi auttaa jotain kreikkalaisia ja irlantilaisia, jos näiden taikaseinät ovat menneet rikki?

Tiedoksi Timo P:lle. Lainasin kirjastosta sen kansantaloustieteen oppikirjan ja siellä oli otsikko ”Pankit luovat rahaa” ja sen otsikon alla sanottiin näin ”Pankkijärjestelmä luo rahaa kun se myöntää yleisölle luottoa.” Eli ihan niin kuin Uusis esittää.

Tarkemmin ottaen nyt on kyse siitä, että kun parilla kaverillamme on kylmä, Uusipaavalniemi ehdottaa että me autamme heitä kusemalla omiin housuihimme.
Itse arvostan enemmän siistimpää asustusta. Niin saa naisiakin paremmin kuin pissat housuissa.
Housupyykille valmiita täältäkin tuntuu löytyvän. Mutta positiivinen asia on, että kävi Suomen vaaleissa miten tahansa, sillä ei ole vaikutusta Euroopan keskuspankin toimintaan.

Voisiko joku täsmentää mitä tarkoitetaan ”rahalla” kun ”pankit luovat rahaa”. Onko meillä lisää käteistä vai mitä tää rahaa on?
Fiilis on, että nämä uusislaiset / talousdemokraatit ovat vain ymmärtäneet asioita / käsitteitä väärin tai sitten tarkoitushakuisesti sumuttaa asioita, mutta kenen pussiin?

Ihanaa, kun kaikki Zeitgeist -fanit suuttuvat, kun heidän suuntaansa sivalletaan. Tulee ihan mieleen edesmennyt Isaac Hayes, joka oli mukana kaiken ivaamisessa South Parkissa, mutta lähti ovet paukkuen, kun skientologeja sohaistiin…

Pankit saavat lainata rahaa ulos jonkin kertoimen verran suhteessa niiden pääomaan. Tätä *rahaa* ei ole sitä ennen eikä sillä niin väliä koska lainahan maksetaan takaisin. Se mikä tässä on merkittävää on korko joka maksetaan lisäksi. Tämä on sitä uutta rahaa koska rahan määrän on lisäännyttävä jotta nämä korot voidaan maksaa. Mistä tämä raha sitten tulee? Uusista lainoista tietty.
Eli talouden on kasvettava koko ajan jotta nämä kaikki lainat pystytään hoitamaan. Jos rahaa on enemmän kuin ”todellisia” asioita joista rahaa maksetaan, on meillä inflaatio. Ongelmana tässä tietenkin on se, että suurin osa rahasta ei ole kiinni missään käsin kosketeltavassa vaan erilaisissa papereissa joiden arvotusta ei ymmärrä pirukaan.

”Fiilis on”
Ei kannata vetää aina fiilispohjalta.
http://en.wikipedia.org/wiki/Money_creation
http://en.wikipedia.org/wiki/Fractional-reserve_banking
En minäkään tiedä, mitä tässä kusisessa taloustilanteessa oikeasti pitäisi tehdä ja voi hyvinkin olla, että Uusiksen ehdotus (joka on kait sinnepäin mitä jenkit tekevät) tuottaisi vielä suurempia ongelmia. Kumoaminen ei kuitenkaan onnistu 8-v-argumenteilla enkä usko, että kenelläkään, jolla on aikaa näitä kommentteja lukea, olisi oikeita vastauksia suuntaan taikka toiseen.

Jutun lopussa toimittaja antaa ymmärtää, että hänen elantonsa perustuu ”työstä” saatuun palkkaan eikä omistuksesta saatuun pääomatuloon. Mikä mättää? Eikö Samizdat-konsernilla ole varaa sitouttaa avainhenkilöitään, vai kuseeko Usko Tyykkä meitä härskisti silmään?

Uusishan puhuu vain kehittämästään M15-rahavarannosta, jonka sisäistämiseen ei tavallisilla tallukoilla ole aivokapasiteettia. Nam ja röyh. Sport bras. Mutta minullapa on ja siksi tykkäänkin Markusta niin kovin.

Vastaus Marxille:
Käsitteen ”raha” merkitys on todellakin aika epämääräinen, mutta tarkin määritelmä sille saadaan tilastollisista määreistä, eli niistä joilla rahan määrää mitataan. Näitä pankkitalletuksia mittaavia ns. raha-agregaatteja on monenlaisia, M0, M1, M2 jne, joista M0 edustaa keskuspankin liikkeellelaskemaa rahaa, eli käteistä (fyysisesti olemassaolevaa rahaa)mikä nykyisellään edustaa n. 1-3% koko rahakannasta. Loput 97-99% kaikista pankkitalletuksista on pankkien luomaa rahaa, jota luodaan myöntämällä pankkilainoja. Kun pankissa myönnetty laina talletetaan takaisin pankkiin, kokonaisrahan määrässä tapahtuu aina lisäys, vaikka se ei käteisen määrään vaikutakaan. Rahan luonne velkana ja lupausten ketjuna on sisäistettävä, että näitä asioita voi ymmärtää. Ajattelemalla rahaa käteisenä ei voi ymmärtää pankkitoimintaa.

Eli jos kerta rahaa luodaan tyhjästä eikä sitä ole olemassa, niin miksemme antaisi irkuille vaikka 1000 biljardia euroa? Ja jos otamme pankeilta lainaa, niin mitä väliä? Tyhjää ilmaa se vain on.
Ja jos pankit alkavat hyppimään silmille, niin ainahan ne voi kansallistaa.

Talousdemokraattien päättely on kyllä mahtavaa.
Ongelma: pankit voivat luoda rahaa tyhjästä lainan muodossa -> halpaa lainaa -> liikaa velkaa -> kriisi
Ratkaisu: annetaan valtion luoda rahaa tyhjästä korotta -> ilmaista lainaa -> ihan sikana lisää velkaa -> pelastus
Ehkä olisi kuitenkin vaan aika lopettaa tämä valtiojohtoinen talousjärjestelmä, jonka takia me tässä kusessa olemme; sen vahvistaminen nyt olisi vihoviimeinen töppi.

Vaikka Esa, 8 v, ja Tummuu (esimerkiksi) ovat selvästi kuunnelleet liikaa Kataista ja ovat siksi pihalla kuin lumiukot, on onneksi iso osa kommentoijista hajulla rahasysteemin perserei’istä.
Uusiksen ongelma on, että muutkin kuuntelevat liikaa Kataista (joka on joko pihalla, selkärangaton tai kirjoituttaa puheensa suoraan pankissa).
Kun pankit luovat rahan tyhjästä — 98 % kaikesta rahasta on luotu velkana pankissa — syntyy aina velan korko, joka kasvattaa alkuperäistä velkaa koko ajan huimasti (etenkin valtionvelkaa, joka syntyy, kun valtion on lainattava ensin kaikki käyttörahansa liikepankista, kiitos EU-säännösten), ja muodostaa siten pankeille jatkuvan kiristys- ja lypsyautomaatin, joka ei ole millään muotoa reilu eikä oikeudenmukainen.
Veroillanne ei makseta yhteiskunnan palveluja vaan *pankkivelkoja*. Aivan, vaikkei näillä asioilla pitäis olla mitään tekemistä keskenään — mehän ne palvelut kustannamme veroillamme?? Väärin — pankin pyramidipelirahaa (vai pitäisikö sanoa suojelurahaa) on maksettava ensin.
Suurten velkojen tarkoituksena on selvästi päästä käsiksi velan panttina olevaan valtion kansallisomaisuuteen, joka voidaan vaatia ”velan” panttina pankkiirille, oikea omaisuus kun on oikeaa omaisuutta, ja pankin velkaraha on, niin no, tyhjää.
http://petrilagus.puheenvuoro.uusisuomi.fi/51902-porssiyhtioiden-valtio
Uusis tietää, ja tekin tietäisitte, jos olisitte perehtyneet asioihin ja historiaan, että rahasta ei sinänsä pidä olla velkaa kenellekään — se on arvovaihdon väline, jonka saatavuus kuuluisi olla yhteiskunnan hallussa. Yhteiskunnan itsensä velattomana luoma (=liikkeelle laskema) raha on ollut käytännössä jokaisen todella toimivan yhteiskunnan taustalla.
Jos kerran pankit kiristävät koko yhteiskuntaa perimällä korkoa rahasta, jonka tekevät kirjoittamalla tilille summan (valtaisan lisäarvokas suoritus!), niin jokaisen muunkin pitäisi voida leikkiä samaa leikkiä: valtio voisi aivan hyvin maksaa pankkivelkansa tekemällä ”rahat” vastaavalla kirjanpitotempulla. Kun pankkivelka on maksettu, pitäisi pankit ilman muuta pelata kokonaan pois välistä sähläämästä, jolloin säästytään lisävelalta ja kuristusotteilta.
Inflaatiosta on turha tässä yrittää natkuttaa mitään, sitä syntyisi, jos kansalaisilla olisi ylimääräistä rahaa — mutta kansalaisilta puuttuu selvästi maksuvälineitä, joilla ostaa edes tarpeelliset hyödykkeet — kiitos pankkisysteemin. Tiedätte itsekin, että kaupat ovat täynnä tuotteita, joihin teillä ei ole varaa, koska rahasta on jatkuva puute.
Inflaation alkuehtoon on siis vielä pari ajatuksellista valovuotta matkaa. Katainen voi puhua inflaatiosta, mutta hänhän onkin pihalla, koska ei edes viitsi selittää, miksi meillä on *koko ajan* inflaatiota, vaikka *rahasta on pulaa*.
Talousdemokraattinen, *velaton yhteiskunnan raha* on se, joka tästä tilanteesta voi pelastaa. Kannattakaa ja tukekaa talousdemokraatteja sekä kaikki niitä, jotka puhuvat yhteiskunnan luoman, velattoman rahavarannon puolesta. USA:n kuuluisa greenback dollar oli yksi esimerkki tällaisesta yhteiskunnan itsensä luomasta, velattomasta rahasta.
Kotiläksyksi Esa ottaa selvää, miten Lincoln selvisi pankkien kuristusotteesta pankkien sponsoroiman sisällissodan melskeessä sekä kirjoittaa kotiaineen tilannevertailusta nykytilanteemme kanssa.
Koska yhteiskunnan luoma greenback dollar toimi niin hyvin, se jäi elämään käsitteenä, vaikka systeemi tulikin sen ajan Kataisten ja kätyreiden raiskaamaksi jo 150 vuotta sitten, ja greenback dollar on muisto vain.
Tiesittekö, että noin 50 % kaikkien tuotteiden hinnoista on velkaa, jota tuotanto- ja eri myyntiportaiden vaiheet perivät kuluttajalta tuotteen hinnassa? Miettikää, kuka vetää välistä joka kerta, kun ostatte makaroonipaketin.
Ottakaa selvää, ennen kuin vinoilette. Esallakin voi vielä olla muitakin vaihtoehtoja kuin avoin feodaalinen sota pankkeja vastaan tai velkaorjuus, jos *nyt* tehtäisiin pari *oikeaa* ratkaisua — ja pankkien riistovelasta irtautuminen itse tehdyllä rahalla on sellainen.

Ei ole Persujen logiikkaa, vaan laajempaa liikehdintää kohti talousjärjestelmän muutosta. Hyvä kuitenkin, että Persuissakin on nyt ainakin yksi joka ymmärtää talousasioita. Uusis vie ääniä tyhmemmiltä persuilta.
Mutta tässä yksi juttu taloussanomista, jossa teille on pintapuolisesti selitetty miten rahaa luodaan tyhjästä. Haastattelussa Talousdemokratia ry.: http://www.taloussanomat.fi/uutinen/2010/11/03/mista-tata-rahaa-oikein-tulee/201014827/243

Tänään näin uutisen, jossa sanottiin, että OECD suosittelee Japanille kvantitatiivista kevennystä (= hienompi nimi sille, mitä Uusiskin käskee tekemään).
Jenkeillä on menossa jo toinen kvantitatiivinen kevennys (ja ovat ehkä harrastaneet sitä jossain määrin jo kauan ilman että siitä on puhuttu, koska eivät salli kenenkään tarkastaa keskuspankkinsa kirjanpitoa).
Kiina omistaa pankkinsa ja on julkinen salaisuus, että siellä luottotappioihin ja velkaan yleensäkin suhtaudutaan ”luovasti”, eli kevennetty on sielläkin.
Myös EKP on jo käyttänyt tätä ”asetta” lunastaessaan Kreikan velkakirjoja täyteen hintaan. Luultavasti tämä on ainoa tie. Toivottavasti se johtaa ihmiset tajuamaan, että nykyisen kaltaiselle velkaantumiselle on vaihtoehto: valtion luoma raha.
Miksi pitää heti olettaa, että valtio loisi rahaa sikana, pankit on luoneet rahaa sikana. Valtio voisi luoda sitä viisaasti tarkkoihin laskelmiin perustuen.

Jos nyt unohtaa nuo Zeitgeist-teoreetikoiden salaliitot, Uuspaavalniemi ei tässä rajatussa asiassa ole niin metsässä kuin voisi aikaisempien puheiden perusteella kuvitella. Määrällinen elvytys (quantitative easing), jota Yhdysvallat on alkanut harjoittaa, on nimenomaan käytännössä uuden rahan painamista. Toki sillä on inflatorisia vaikutuksia, mutta esim. nyt deflaation uhatessa riski hyperinflaatiosta ei ole kovinkaan suuri. Pieni inflaatio on puolestaan ihan terveellistä. Palkat myös todella tuppaavat tällöin nousemaan, tuet on sidottu indekseihin, eikä elintaso todennäköisesti kärsi hintojen noususta. Voisi sanoa, että ihmisillä on tiettyä epärationaalista inflaation pelkoa: http://www.newyorker.com/talk/financial/2010/09/27/100927ta_talk_surowiecki

Uutisen tulkinnassahan on tietysti huomioitava Lehden siirtyminen Perussuomalaisten pää-äänenkannattajaksi. Se selittää, miksi yhtäkkiä näemme pelkästään M15:n valtavan puhuvan pää-äänen ruudullamme.

Hämmästyttävää miten vaikeaa on nykyään tehdä huumoria, kun kaikenmaailman taloustieteilijät ja Uusis-fanit ottavat nokkiinsa ja tulevat huutamaan, että kyllä tämä juttu nyt oli huono, ottakaa siitä kaikki huumoriaines pois ja Lehdestä asiallinen uutislähde!!!! (Lainasin heiltä pari huutomerkkiä.)

Okei. Painetaan lisää euroja, siis ihan saatanasti. Sitten mennään Ruotsiin ja ostetaan ässä-arpoja. Tullaan kotiin, raaputetaan ja saadaan veikkausvoittoja. Sitten ostetaan VIINAA!!! Sitten ollaan päissään.

Samizdat-konsernin talouspoliittinen asiantuntija Esa 8 v on todella keitaalla. takaisin koulunpenkille!

”Minusta Markku Uusipaavalniemi on oikeilla jäljillä puhuessaan keskuspankkirahoituksen mahdollisuuksista. Ylipäänsä vaikuttaa siltä, että Uusipaavalniemi on kansanedustajaksi poikkeuksellisen hyvin perehtynyt rahatalousjärjestelmän toimintaan. […] Joka tapauksessa Uusipaavalniemen rahatalousjärjestelmään liittyvät pohdinnat ovat paljon perustellumpia kuin pääosa muusta eduskunnassa käytävästä talouskeskustelusta. Hänellä on sentään halua ja ymmärrystä tulkita nykyistä talousjärjestelmää rahatalousjärjestelmänä – eikä ainoastaan toistaa päättömiä uusklassisia sormiharjoituksia.”
-Lauri Holappa. Toimii tutkijana Helsingin yliopiston Globaalin hallinnan tutkimuksen huippuyksikössä ja valmistelee väitöskirjaa uusliberaalin makrotalouspolitiikan historiasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Read previous post:
Prinssi William järjestää kaikki maailman miehet kuseen

(EI TODELLAKAAN MAISTRAATISSA) Englannin hovin ilmoitus prinssi Williamin ja Kate Middletonin tulevista kesähäistä on aiheuttanut hysteriaa maailman näesväestön keskuudessa. Esimerkiksi...

Close