Kategoriat
Kotimaa Tiede

Kansalaisten sekava kieli vaarantaa oikeusturvan

(FETUS) ”Niin että vittu saatana on se kun ei ihmiselle että sitä ei anneta kun tarvitsee ja ohessa paperi dogumentti alle kirjoitus lääkäriltä. Missä ovat?” Melkoista kapulakieltä ja epäselvää jargonia. Juuri tällaisten kansalaisten tuottamien virallisten asiakirjojen kanssa viranomaiset joutuvat tekemisiin päivittäin – siitä huolimatta, että hallintolaki edellyttää kansalaisia käyttämään asiallista, selkeää ja ymmärrettävää suomea.
On edellyttänyt jo pitkään.
”Laki on ollut voimassa vuosia, mutta viesti ei näy menneen perille. Edelleen kansalaiset käyttävät kankeaa ja usein täysin käsittämätöntä kieltä, jota ei asiantuntijakaan aina osaa tulkita”, kertoo kielentutkimuksen professori Antti Äng-Glottis.
Tutkijat vaativat, että seuraavan hallituksen tulisi puuttua kansalaisten kielenkäyttöön roimin ottein. Äng-Glottis huomauttaa, että vaikeaselkoinen kansalaispuhe on pahimmillaan uhka kansalaisten oikeusturvalle. Kielenkäyttöä selkeyttämällä voisi saada niin julkisen talouden säästöjä kuin parempia palveluja kansalaisille.
”Missä minun eläke päätös rahat kun on ratakisu tullut jo toissa kuussa ja nyt perjantai eikä perkele missä ja lomake en täytä kun ei niitä lue”, antaa professori toisen esimerkin kansalaisten ’kökkökielestä’, joita esimerkiksi tukihakulomakkeet, valituskirjeet ja huomautukset pursuavat.
Toinen kasvava ongelma ovat kansalaisten toinen toistaan kummallisemmat nimet. Niiden takia viranomaisen voi olla mahdotonta tietää, keneen tai mihin hän on kulloinkin ottamassa yhteyttä. Se aiheuttaa turhautumista, tietokatkoksia ja tehottomuutta.
”Ajatellaanpa vaikka sellaisia nimiä kuin Sikuriina, Sahrami, Freesia tai Wolferiina. Mitä ne muka kertovat tavalliselle viranomaiselle?” Äng-Glottis huokaa, ja toivoo myös kansalaisten itse tarttuvan ongelmaan, ennen kuin se uhkaa koko demokratiaa.

8 vastausta aiheeseen “Kansalaisten sekava kieli vaarantaa oikeusturvan”

Ei jumalauta taas tätä ja sen näki jo ensi lausdeesta että taas sitä shaissee suoltaa ja tuubaa. Yrittää toimittaja olla älykkäämpi kuin on. Ja keksitään muka hauskoja nimiä eikä ssaatana puhuta oikeista asioista. Ja mitä paskalakeja vaan ovat tekemässä, niitten persettä vaan lehtikin nuolee, vaan kuka nauraa ensi vaalien jälkeen sen tiedätte sitten. Saatana.

Ja perkele tämä lehden sivuuudistuskin; vaihtakaa vielä fontti vähän vaaleemmanharmaaksi, tai tausta tummemmaksi, niin ei tartte näitäkään edes yrittää lukea. Ja vielä vähän raskaammaksi voisitte kanssa vääntää sivun avautumisen, niin ei tartte syrjäkylillä yrittääkään näitä auki.
Ja tuo yksi v****tun pilkunnuss***** joka arvailee montako geetä tulee demokratiaan, tiedä sinä m****ton *ÄÄliö että se on sama kuin Hurriganesilla, kun ***rpä seisoo ja tikotiko soi, ei siinä tartte kirjaimia laskea.
Näin on. Perkele.

Kieltä terävöittäisi, jos maamme kaikki järvet saataisiin juomakelpoisiksi, kuten brändiryhmä esittää.
Ahtisaari-päiviin mennessä kieli muuttuisi ihanaiseksi lauluksi, päätteli ihmismielen insinöri Joo Ollila ryhmän päätöskaronkassa kuitatessaan puolen millin laskun veronmaksajille ryhmän ns. tehkemästä työstä.

Kylä taassiisa Suoma laista kansan immeistä halavennettaan ja ahlaveerataan kun meijän Sumen kilen taetova kysseen alastettaan. kun Suomen kieen ovat Hurrit suomen RUOTthalaiset vikkaan ja pilaale suuni telllett nin että tavalinen Kansan kiltä puhuuva kansan Immeinen ei kirja kieltä ollenkaan opi hallihtemmaan kun Hurrit ovat sen sillä tavaala Tanttarisoineet tämä kilen Tanttartti saatijo on hurrin paha keksintö jolla kileen pannaan Tanttartti niin että pittää olla suomenruohtalainen Tantta että sen oppisi kun taas Valakonen hetero Mies ei ikäänä sitä pysty oppimaan sellasta tanttaria ja sitten Somali Tytöt tullee rätti nuamassa pilikkoomaan valakosta hetero miestä kyllä se on niin väärin niin väärin etten peräti sannois jotta viärin. Nih.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Read previous post:
Lehti-ohjelma: Berliinin viimeiset puolustajat

Ensimmäisen adventtisunnuntain erikoislähetys. Reidar Jönssonin koiratrilogian kolmas osa on Hundarnas paradis. Joukkueiden luovuutta mitataan tällä kertaa myös televisiomainoksen suunnittelulla. Lehti-ohjelma...

Close