Kategoriat
Kansalaisjournalismi Politiikka

Yhä useampi saa liikaa mattivanhasta

(VAASI) Yhä useampi suomalainen saa mattivanhasta yli suositusten. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) selvityksen mukaan jopa kolme neljästä nauttii mattivanhasta enemmän kuin kolme annosta päivässä.
Mattivanhasen runsas saanti on erityisen haitallista lapsille. Esimerkiksi 30 kilogrammaa painavalle jo puolikas mattivanhanen päivässä voi aiheuttaa unettomuutta, vapinaa ja tukuttaista hiustenlähtöä. Lasten suositellaankin nauttivan mattivanhasta korkeintaan kerran viikossa.
“Mattivanhasen voi aluksi jakaa hyvinkin pieniin paloihin ja aloittaa lapsen totuttamisen vähitellen”, neuvoo erikoistutkija Terhi Honkkeli.
Honkkeli huomauttaa, että myös aikuisten on mattivanhasta nauttiessaan syytä kiinnittää huomiota annoskokoihin.
Ikääntyneet voivat nauttia mattivanhasta muita enemmän, koska iän karttuessa päivittäisen energiantarpeen täyttäminen on usein hankalaa.
“Energianpuutteesta johtuva aliravitsemus aiheuttaa usein vielä vaikeampia seurauksia kuin mattivanhanen”, Honkkeli muistuttaa.
(Jutun kansalaistoimitti Greta Karppi.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Read previous post:
Michael Jackson lopetti saatuaan tarpeekseen

(NEVERLAND) Popmuusikko Michael Jackson sai viime yönä tarpeekseen ja päätti lopettaa. Kuume ja lämpötila olivat nousseet, ja paikallaolijoiden mukaan Jackson...

Close