(INSEIN) Maailmanpankki ja kansainvälinen valuuttarahasto IMF aikovat tehdä suomalaisesta nykyparlamentarismista malliesimerkin demokratiaa tavoitteleville valtioille. IMF:n edustajien mukaan Matti Vanhasen (kex.) porvarihallituksen hahmottelema toimintatapa on erinomainen esimerkki siitä, miten demokratia saadaan toimimaan sekoittamatta siihen turhanpäiväisesti kansanvallan tai kansalaisyhteiskunnan elementtejä.
”Koko Suomen modernin demokratian nerokas johtoajatus on oivallus siitä, että toimivassa ja kilpailukykyisessä parlamentarismissa eduskunta nauttii hallituksen luottamusta. Juuri tällaisilla innovaatioilla Suomi on aiemminkin menestynyt”, kertoo IMF:n edustaja David Kykypuolue.
Tulta päin
Hallituksen parhaana saavutuksena pidetään etenkin uutta lainvalmistelumallia, jota IMF ja Maailmanpankki nimittävät vanhaslais-rosenthalilaiseksi. Mallissa päätetään ensin omin päin tai EK:lle soittamalla millainen laki tarvitaan. Sen jälkeen käsketään virkamiehiä valmistelemaan laki jo eiliseksi ja tarvittaessa kysymään EK:lta lisäohjeita, minkä aikana kysytään lämpimikseen asiantuntijalausuntoja, joilla lämmitetään Palacen sauna. Lopuksi laki runnotaan läpi hallituksen enemmistön turvin eduskunnassa, ja keskustelun ajan istutaan Palacen saunassa.
”Briljanteinta mallissa on kuitenkin sen immunisointi turhalta ulkoiselta häirinnältä: Lain valmisteluvaiheessa ilmoitetaan, ettei keskeneräisistä asioista voi keskustella, ja kun lakiesitys on valmis, sanotaan, ettei harkittua esitystä voi enää lähteä tässä vaiheessa muuttelemaan. Näin lainsäädäntötyö pysyy ripeänä ja tehokkaana”, kiittelee David Kykypuolue ja ottaa esimerkiksi uuden yliopistolain valmistelun.
Suomalaista lainlaadintaa kehutaan myös siitä, ettei pykäliä rasiteta turhilla valvontavastuilla. Kykypuolue huomauttaa, että terve demokraattinen yhteiskunta pystyy valvomaan itse itseään ilman, että joka asiaan pitää sekoittaa virkamieskuntaa tai kansalaisoikeuksia.
Lehti yritti kysyä kommenttia myös opetusministeri Henna Virkkuselta, mutta ei olisi kannattanut.
”Naks…laki valmistuu ajallaan… naks…laki valmistuu ajallaan… naks…laki valmistuu ajallaan…”, ministeri totesi nyökytellen päätään niin tiuhaan että niska kipeytyi.
Kategoriat
9 vastausta aiheeseen “Vanhasen parlamentarismista Suomen uusi vienti-innovaatio”
Minä rakastan sinua, August Elokuu.
Tämä on hyvä aloite. Ehkä siihen voisi lisätä kehittyvillä markkinoilla käyttökelpoisen tekstiviestikohinan synnyttämisen.
Rekrytoidaan kaunokainen narauttamaan oppositiohenkisiä miesparlamentaarikkoja pikkutuhmaan tekstailuun. Vapise, valtaeliitti!
Täytyy sanoa, että lehti osui jälleen kerran asian ytimeen. Tuotahan se nykyään on. Vielä kun saatais se myytyä muille
Jaha, Kansan Uutisten nettipalsta taas vauhdissa.
Hyvä innovaatio!
Myös Nokia pyrkii uusilla kehittyville markkinoille.
Hehkeät hempukat narauttavat Terror- ja Total kännyköillä parlamentaarikoita pikkutuhmaan tekstarien vaihtoon. Sitten vaan täysjulkisuus päälle.
Vapise valtaeliitti!
Kuin Palacen sauna lämesi myös mun syömein Vanhasta kohtaan, kun hän niin avoimesti otti kantaa köyhien puolesta tulevan yle-maksun suhteen, muistaakseni hesarissa.
Hänen mielestään kun köyhät käyttävät vähiten jos ollenkaan ylen palveluksia pitää asia erikseen huomioida lakia kirjoitettaessa.
Minimi eläkkeellä elelevä mummunikin varmaan lopettaa sen iänikuisen radion kuuntelun ja pitkäaikaistyöttömän siskoni koululais-tytär lopettaa sen surffaamisen ylen lapset sivuilla, samoin kuin hönen amisikäinen poikansakin lopettaa poppi sivuilla roikkumisen, puhumattakaan siitä perheen abi jättää abitreeni sivusto sikseen.
Heidän perheensä kun kuuluu siihen paaria-luokkaan joita hallitsevassa asemassa olevat niin kauniisti köyhiksi kutsuvat.
Minusta ainakin kaikki on paremmin kuin sosiaalistalinismin aikoina jolloin kärsin kaikesta. Nyt en kärsi mistään joten kaikki on muuttunut paremmaksi. Vaimokin on sitä mieltä ja kaksospojat ja koira.
Ei ole läntinen demokratia, eikä itäinenkään.
Vanhaslaista demokratiaa voidaan kutsua omalla nimellään postimpressiokratiaksi, tai vielä tarkemmin pointillkratiaksi.
Kyseessä on demokratian tyylisuunta, jossa ei läheltä katsottuna tunnu olevan mitään tolkkua. Kokonaiskuvan voi hahmottaa vain etäisyyden päästä.
Siis vasta kun tarkastellaan teosta riittävän kaukaa tulevaisuudesta, nähdään että miten paska parlamentarismista oikein tuli.
Katsoin Urhous-videon, hyppäsin seinälle, laskeuduin sieltä alas ja näin vision siitä kuinka meitä tulevaisuudessa muistetaan:
Pyrittiin eroon hälinästä, kansan naurusta, politiikasta. Lopulta kilpailevat puolueet lakkautettiin tarpeettomina ja asiainhoito uskottiin asiantuntijoiden haltuun.
”Yhteiseen hyvään” tähdännyttä järjestelmää ei aluksi juurikaan vastustettu, vaan sitä pidettiin tilapäisenä ilmiönä, mutta lopulta se kesti parisenkymmentä vuotta. Sinä aikana Suomi muuttui 20-30-lukujen Italian tavoin korruptoituneeksi, vulgääriksi maaksi, jossa vallitsi pelko ja älyllinen köyhyys vaikka talouskasvu saavutti huippulukemia; junat pantiin kulkemaan ajallaan ja ulkopolitiikan merkitystä korostettiin.
Korporaatioilla oli keskeinen rooli jäsentensä numerointimekanismina. Varsinkin henkisen ja luovan työn aloilla kontrollista tuli kaikenkattavaa, joten käytännössä jokaisen oli pakko kuulua liittoon, jos halusi edetä urallaan.
Valtio ennen kaikkea, eikä mitään ilman valtiota, julisti järjestelmä.