Kategoriat
Aikakaus

Mitä mieltä olit Aikakaus-Lehdestä?

Me täällä Lehden toimituksessa uskomme vakaasti siihen, että toimitusorganisaatioiden tulisi toimia läpinäkyvämmin. Siksi nyt on oikea aika kerätä julkista palautetta ensimmäisestä Aikakaus-Lehdestä, kun sitä saa jo irtonumeroinakin ja ainakin osa ennakkotilaajista ja oikeista tilaajista on lätyskänsä saanut.
Osoittaaksemme, että emme ole pelkkä selkääntaputtelukerho, pohjustamme keskustelua toimituksen omalla kritiikkipalaverilla. Mikäli olet jo kommentoinut asiaa jossain muualla, lisää toki linkki tämän merkinnän kommentteihin.

Rakenne

 • Pitäisi olla enemmän lyhyitä juttuja ja kaikenlaista ”sälää”, sellaista jota ovat oikeatkin aikakauslehdet pullollaan. Jatkossa voisi pyrkiä juuri saamaan jotain parodiaa aikaiseksi tästä aikakauslehtiformaatista. Voisi jopa luoda lehteen jonkinlaisia vinjetöityjä osastoja tyyliin ”ihmiset”, ”ilmiöt”, ”perseääliöt”, vaikka ne sitten vaihtuisivatkin numerosta toiseen.
 • Ehdottomasti. Ja kaikenmoisia nostoja juttuihin ja muita semmoisia koukkuja, jotka lukija nopeasti näkee.
 • Lyhyen kaman joukossa pitäisi olla ajankohtaista & journalistista materiaalia. Ei sen tarvitse
  sisältöä hallita, mutta vähän ees jotain tiukkaa journalistis-satiirista kakkaa ajankohtaisista aiheista.

Kuvat ja taitto

 • Vaikka piirroskuvitukset sinänsä lajissaan erinomaisia, mutta kyllä minä kaipaisin enemmän valokuvitusta, ehkä juuri senkin takia, että tuote näyttäisi enemmän oikealta aikakauslehdeltä. Ymmärrettävää kyllä, että esim. ”Lapseni on saatanan ruma” -juttuun on hankalampi valokuvia tuottaa (oltaisiiin toki voitu photoshoppailla omia lapsuuskuviamme?), mutta silti. Ja kyllä se vaan niin raadollista on, että kaikista tämän lehden kuvista se älppärin taakse kätkeytynyt paljastelijanainen pysäyttää katseen.
 • Jep. Piirroskuvista tulee mieleen Pahkasika, mikä ei ehkä ole sinänsä huono asia, mutta mieluummin sitä näyttäisi Suomen Kuvalehdeltä.
 • Myös kaipaisin enemmän valokuvia. Siihen pitäisi meidänkin varmaan ihan itse aikaa uhrata. Vaikka semmoista Pahkis-mustavalkokuvaa tarvittaessa.
 • Taitto parhaimmillaan inspiroitunutta, aina ei. Pyramidihuijaus-juttu on minusta lehden parhaimmistoa tekstinsä puolesta, mutta tuossakin jos olisi joku kuva Gizan pyramidista vedettynä aukeaman levyisenä taustalle möllöttämään, niin se olisi jotenkin oikeamman näköinen.
 • Puhumattakaan loppupuolen juosten kustu -sivuista. Tuli liian kiire, tai siis luultiin olevamme nopeampia taittajia kuin mitä oltiin.

Puuhasivut

 • Pidin ristikosta pirusti. Siellä pitää minusta olla jatkossakin joku tuollainen sivu. Ellei ristikkoa, niin
  vaikka yhdistä pisteet, piirretään yhdessä Perussuomalainen tms.

28 vastausta aiheeseen “Mitä mieltä olit Aikakaus-Lehdestä?”

Lehtihän on erinomainen ja tulen jatkossakin olemaan uskollinen irtonumero-ostaja.
Kuitenkin, en tiedä onko kyse maanantaikappaleesta eli huonosta tuurista, mutta ihan vain pikaisenkin selailun jälkeen lehti alkoi hajoamaan keskiaukeamasta lähtien siten, että sivut irtosivat niiteistä. Ja tämähän sylettää, koska opportunistisena runkkarina olin suunnitellut myyväni vanhat aikakaus-lehdet kovaan hintaan vuonna 2065.

No ette te *tanan tunarit ole edes saaneet sitä tukityöllistettyä karvakättä toimittamaan myöhästynyttä lehteä että siitä voisi antaa mitään palautetta vaikka asia tuotiin tietoisuuteenne jo monenmonta aamua sitten. Vai loppuiko veri kesken omistuskirjoitusta sutatessa?

Voisitte jatkossa jättää vähän enemmän marginaalia sivujen alalaitaan, että mahtuisi kirjoittamaan kommentteja. Myös muutaman sivun jättäminen tyhjilleen ilahduttaisi kansalaisjournalisteja.

Mielestäni Pahkasika-lookia tulee varoa, sillä Aikakaus-lehti ei suinkaan parodisoi Pahkasikaa vaan aikakauslehtiä. Tai niin minä olen ainakin konseptin ymmärtänyt. Suomessa on iso läjä kuvaajia, jotka ainakin brassailevat osaamisellaan. Luulisi että heistä jotkut kykenee yksinkertaista kuvitusta tarjoamaan.
Lisäksi kuvan sisäinen tyylikin voi olla parodia, eli jopa tahallisen huonosti/mauttomasti toteutettu. Myönnän tosin, että tahallisen juosten kustu valokuva on taitolaji. Eli jossakin aiheessa voi hyvin olla typerä pönötyskuva, jossa näkyy mikrofoni ylälaidassa.
Ja ”lapseni on ruma”-tyylisiä aiheita voi Photoshopata, kuten yllä mainittiin.
Lisäksi tekaistu Kysymys-palsta voisi olla hauska. Ehkä jopa vaihtuvalla teemalla. ”Ensi numerossa terveysaiheisiin kysymyksiin vastaa Marjukka Terve.”

En usko että teidän lapsuuskuvia olisi tarvinnut mitenkään photoshoppailla ”Lapseni on saatanan ruma” -juttuun. Eihän Nyt-liitekään halunnut näyttää teidän kasvoja.
Mutta vasta sitten pidän teitä kovina jätkinä, kun laitatte omien lastenne kuvia ”Lapseni on saatanan ruma” -juttuun. Sitä on sitten kiva Mauri-Anteron kanssa yhdessä selailla myöhemmällä ikää.
Lisäksi ehdottaisin että alatte jakamaan rahaa hyvistä paljastusjutuista ja -kuvista kunnon aikakauslehtien tapaan. Jos ei ole rahaa siihen, niin pankistahan sitä saatana saa. Tästä vinkistä voittekin oikeastaan lähettää saman tien 50 euroa.

Oikeasti, elkää liikaa apinoiko Pahkasikaa. Pahkasika tuo suomalaisen huumorin suuri kurpitsa, on jotain sellaista jota ei teidän pidä halventaman. Kostoni on hirmuinen jos huomaan että Lehti joka nyt aloitti kohtuullisen hyvällä pläjäyksellä menee yli siitä missä aita on matalin.

Tunnistin aikakauslehden parodiaksi, mutta en kaikessa rajoittuneisuudessani tunnistanut sitä parodiaksi erityisesti mistään. Lehdeltä puuttuu toistaiseksi formaatti, joka tottakai, muotoutuu ymmärrettävistä syistä vasta ajan myötä.
Nauroin ääneen harmillisen vähän lehteä lukiessani.

No, siis kyllähän Aikakaus-Lehteä luki, mutta enemmän olen nauranut Lehteä lukiessa. Valitettavasti. Sama osuva ironia ja terävyys eivät tulleet esiin ja osa jutuista meni ohi – oikealta ja vasemmalta. Ehkä olen vain ”kaikki mulle heti nyt” -ihmistyypin edustaja enkä jaksa syventyä pitempiin jorinoihin. Harmi, jos näin on päässyt käymään. Lupaan kuitenkin kehittyä lukijana, etenkin jos laitatte seuraavaan kanteen suuren Cthulhun kuvan.

En ole vielä kyseistä repaletta nähnyt, mutta kai nyt vähintään pitäisi olla ”lukijoiden kuvat” ja ”tekstaripalsta” -tyyppiset osiot, muutenhan tuo on raakile! 😉

Naapurin räkänokka tilasi lehtensä 10min myöhemmin ja sai sen jo viime viikolla. Mie sätkin vielä iliman. Syytänkö postia, hovimestaria, räkänokkaa vai itseäni?

On kyllä kuivaa nuo mukahauskat vastaukset gallupissa. Harrovälistäni hihihihhohohooho ei vittu.

Valitettavasti Lehdessä oli vain muutama huumorintajuani kutkuttava artikkeli, lähinnä Curling-huliganismi ja artikkeli Venäjästä saivat hymynkareen suupielille. Valitettavasti iso josa jutuista menee %&¤uiksi, kirjaimellisesti. Lehdessä huumori on ollut usein terävämpää, joten taidanpa pitäytyä vastedes siinä.

”Lyhyen kaman joukossa pitäisi olla ajankohtaista & journalistista materiaalia. Ei sen tarvitse
sisältöä hallita, mutta vähän ees jotain tiukkaa journalistis-satiirista kakkaa ajankohtaisista aiheista. ”
Tätä. Esim. erityisesti naurattivat sdp on kuollut – tyyppiset jutut. Sanottakoon, että pitemmän jutun olisi hyvä perustua enempään kuin yhteen sanaleikkiin (pyramidihuijaus – toki juttu oli muutenkin ihan ok, mutta ei riittänyt). Pitkien artikkelien kirjoittaminen vaatii enemmän ja myös erilaista huumoria, kuin puujalkasähkeet keskiviikoksi tms.

Paikoin repeilin, mutta osa jutuista oli aika sekavaa. Ei kuitenkaan huonosti ensimmäiseks lehdeks.

Olisi mukava, mikäli voisitte liittää seuraavaan numeroonne äänikirja-tyylisen, Oskari Perkin ääneen lukeman version Lehdestä. Tällainen ”ÄäniLehti” palvelisi kuvien tavoin myös lukutaidottomia.

Ei se huono ollut. Pikkasen jos päästään kevätpörriäislookista etiäppäin, vaikkapa juuri valokuvin ja aikakauslehtimaisemman kolumnitaiton myötä, niin hyvä tulee.

Odotukset olivat itselläni liian kovat, mistä johtuen Aikakaus-Lehti oli aavistuksen verran pettymys.
Lehdessä oli kyllä muutamia juttuja mille sai nauraa aamupas…aamupuuropöydässä.
Seuraavat jutut ainakin aiheutti naurunhörähdyksiä:
Venäjä, SDP on kuollut, pyramidihuijaus, vaara vaanii, ei ole liian vaikeaa musiikkia, kuolleita-palstan otsikko. Ehkä oli muitakin.
En sanoisi että tää eka paperiversio on huono, mutta enemmän olen nauranut sähköversion ytimekkäille ja ajankohtaisille sähkeille. Joka tapauksessa Lehden omistaminen paperisena on niin 1337, että se on pakko tilata.

Kuten Marika Fingerrooskin totesi aviopuolisostaan Janista: ”Tyhmä, ruma ja huono sängyssä.”
Uutisjournalistit ei osaa nussia eikä tehdä aikakauslehteä.

Luin kyseistä toimitusta toimittaessani päivittäistä tyhjennystä. Huomasin että peräpukamani laajentuivat ja mietinkin että teenkö tästä lehdestä ehkä tutkintapyynnön, ehkä rikosilmoituksen vai kenties ehkä molemmat.

Perushauskaa, mutta ehkäpä useat lyhyet jutut ja sitä kautta useammat vitsit tekisivät terää? Pitkistä yhden vitsin teksteistä jäi usein hieman lattea tunnelma, mutta toisaalta kokonaisuus oli ehjä.
Lukijakuvatkin tietysti kuuluisivat moderniin paperijulkaisuun.

Siitäkin huolimatta, että kyseessä on Aikakaus-Lehti, kannattaisi
ehkä vielä harkita sen muuttamista Sanoma-Lehdeksi. Lyhyempiä juttuja
ja iskevämpää reportaasia – siihen hauskuu mielestäni perustuu.
Tiedä sitten onko painaminen ongelma, mutta olishan se hienoa jos
julkaisu olisi kunnon lakana, jota ei pirukaan lue ilman taitteluohjetta.

Värit ovat kamalat ja jutut liian pitkiä. Parit partavesimainokset vielä kehiin ja pääsen yli Trendi Velin kuolemasta. Kiitos.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Read previous post:
Hannes Heikura voitti taas jotain

(HELSINKI) Valokuvaaja Hannes Heikura voitti perjantaina jonkun palkinnon. Valintaperusteluissaan jostain tyypeistä koostunut palkintoraati kiitteli Heikuran monenmoisia taitoja ja ominaisuuksia tai...

Close