Kategoriat
Kotimaa

Nuorten altistuminen politiikalle huolestuttaa psykiatria

Tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaisnuoret ryhtyvät harrastamaan politiikkaa yhä nuorempina. Lähes joka toinen 15-vuotias kertoo kokeilleensa politiikkaa.
Lastenpsykiatri Jammu Setälä sanoo olevansa huolissaan kulttuurin ”hirvensalmelaistumisesta”, millä hän viittaa siihen, että lapset ja nuoret altistuvat hyvinkin suorasukaiselle kunnallispoliittisille kuva-aineistolle.
”Televisio ja viihdelehdistö antavat ymmärtää, että ollakseen suosittu pitäisi olla avoimen poliittinen. Ei ole mitenkään epätavallista, että jo kymmenvuotiaat tytöt miettivät, pitäisikö heidän liittyä keskustapuolueeseen.”
Setälän mukaan vanhempien tulisi valvoa erityisesti lastensa internetin käyttöä.
”Netissä leviää sellaista tavaraa, jota vielä parikymmentä vuotta sitten ei olisi Suomessa saanut edes pornokaupan tiskin alta”, Setälä puuskahtaa. ”On valtuustojen kokouslistoja, eduskunnan täysistuntopöytäkirjoja ja ties mitä.”

18 vastausta aiheeseen “Nuorten altistuminen politiikalle huolestuttaa psykiatria”

Ei tässä ole mitään hävettävää. Politiikasta kiinnostuminen on aivan normaali vaihe lapsen kehityksessä. Vanhempien on opittava puhumaan poliittisista asioista lastensa kanssa punastelematta.

Myös Saulia huolettaa erityisesti nuorten tyttöjen poliittinen hyväksikäyttö. Erilaisissa valiokunnissa nuoret tytöt voivat vaikutusmahdollisuuksista hullaantuneina innostua jopa ryhmäpolitikointiin vanhempien poliitikkojen kanssa. Näitä kokeiluja hävetään jälkeenpäin niin, ettei joukkopolitikoinnin uhri osaa edes hakea apua vaikka välikysymykset ovat olemassa juuri tällaisia tapauksia varten.
Seurauksena voi olla myöhemmällä iällä pahakin vinoutunut käsitys politiikasta ja yleinen kieroon kasvaminen, vrt. Tanja Karpela (huor.)

Tasapainoisessa poliittisessa suhteessa täytyy myös pitää mielessä, että politikoinnin tulisi aina tuntua molempien mielestä hyvältä eikä toisen äänestysnappulaan saa koskea toisen sitä tahtomatta.

Minä ainakin kärsin puolikovasta erektiosta kun vain kuulenkin sanat ”työreformi” ja ”sosiaaliset innovaatiot”. Ja kohta tunnenkin jo tarvetta purkautua… miten sen nyt sanoisi… siniseen korvaan. Onhan tämä vain ohimenevä kehitysvaihe poliittisen identiteettini muodostumisessa, onhan?

Kotimaisen jälkikasvun tiedetään ottavan ensiaskeliaan poliittisina olentoina jo hyvin varhaisessa iässä; Useimmille lienee tuttuja iltakoulun jälkeiset leikit kuten ’kulttuuriministeri käskee’, ’Arkadianmäen kuningas’ ja ’kuka pelkää vähemmistöpolitiikkaa’.

Tässä välissä on hyvä muistuttaa, että politiikalle altistuminen voi aiheuttaa mm. kähmintää, iltapäivälehtien lööppejä, pankkitukien maksamista kaverille ja rötösherrojen vahingonkorvausten lakaisemista maton alle, kroonista kyvyttömyyttä toden puhumiseen, puolueen linjan sokeaa seuraamista, mustasukkaisen ex-tyttöystävän kirjaprojekteja, suhteellisuudentajun lakastumista, kotiinpäin vetoa, kommunistivainoja ja yhdennäköisyyttä Groucho Marxin kanssa, itsereflektiokyvyn puutetta, pariutumista poliitikon tai jäähallinomistajan kanssa, kyvyttömyyttä rehelliseen työhön, karvoja kämmeniin ja selkärangan mätänemistä.
Mikäili havaitset itselläsi joitain yllä mainituista oireista, olet selvästi sopimaton politiikkaan ja jäät rannalle seuraavissa puheenjohtajavaaleissa. Mikäli havaitset kilpailevan puolueen kansanedustajalla em. oireita, soita heti iltapäivälehtiin ja Seiskan toimitukseen.
Mikäli olet raskaana tai imetät, keskustele lääkärisi, asianajajasi ja PR-konsulttisi kanssa ennen politiikan käytön aloittamista.

Ehkäisystä politiikkaa harrastaessa ei voi muistuttaa riittävästi. Muistakaahan suojautua.

Onneksi televisio-ohjelmistosta löytyy nykyään asiaohjelmia kuten Big Brother, jossa politiikkaa harrastetaan suorasukaisesti ilman turhaa hihittelyä ja nolostumista. ”Tällä tavoin nuoret pystyvät rauhassa peiton alla tutustamaan politiikkaan, sekä suvaitsemaan kaikenmaailman hippejä, poliittisesti sitoutumattomia, ynnä muita seiskan kestotilaajia.” jatkoi J. Setälä.

Heippati hei, kaikki teinit! Olette taas lähettänyt ahkerasti kysymyksiä koskien politiikkaa. Politiikkahan on aivan luonnollinen osa elämää, mutta nuoren ihmisen kasvaessa hän kohtaa usein epävarmuutta. Runsas tieto ja ennenkaikkea hyvä itsetunto ovat edellytyksiä nautinnolliseen politiikkaan.
”APUA! MÄ KUOLEN! Mun äiti löys mun patjan välistä politiikan kirjoja ja yllätti mut kun mä kirjoitin mun vappupuhetta! Nyt se ei enää puhu mulle! Arvaa hävettääkö?”
– Äitisi reaktio on helppo ymmärtää. Vappupuhe on yhä tabu yhteiskunnassamme. Se on kuitenkin aivan luonnollinen osa politiikkaa ja jokainen tekee sitä. Koita puhua asiasta isällesi, tai jollekin miehelle. Älä kehitä tästä itsellesi poliittista ongelmaa loppuiäksesi! Mene vaikka keskustelemaan puoluesihteerisi kanssa!
”HEI, mä oon 2-kymppinen tyttö Hyvinkäältä. Mä oon ollu ehdokkaana pari kertaa, mutta nyt mulla on alkanut ilmestyä sellasia ääniä mun puoluekantaan. Tarkottaakse et mä oon saanu hallituspaikan?! Mä oon kyllä aina käyttänyt ryhmäkuria!”
– Mene heti yhteiskuntatieteiden laitokselle testeihin! Kyse ei välttämättä ole hallituspaikasta, vaikka oireet siihen viittaavatkin. Ryhmäkuria käytettäessä ei poliittista korruptiota pitäisi tulla lainkaan. Sinun pitäisi puhua myös kumppanillesi. Jos häntä kirvelee puoluekokouksissa on kyseessä mitä todennäköisimmin marxismi. Se voidaan kuitenkin helposti käännyttää. Toimi nopeasti!

Kun seurustellaan, ollaan vallankumousromansissa, mutta kun pari vuotta ollaan naimisissa, on olo kuin reaalisosialismissa.

Hmm…lastenpsykiatri Jammu Setälä, nimi tuntuu tutulta! Kun Lehden toimituksella tuntuu olevan suhteita em. asiamtuntijaan niin voisiko toimitus kysyä tältä psykiatrilta, aiheuttaako itsepolitikointi tosiaan selkärangan mätänemistä ja sokeutta?
Tähän oireeseen viittasi aikaisemmin jo nm. Poliittinen eläin ja olen kuullut sen aikaisemminkin jo ns. vanhalta kansalta.
Tiedolla olisi todella tärkeä merkitys tulevien lapsieni kasvatuksessa!

Varottavia esimerkkejä löytyy meistä jotka aikanaan altistuivat kouluneuvostoille ja teiniliitolle. Minua jäytää edelleen epätietoisuus liityinkö joskus keskikoulun 3. luokalla teiniliittoon vai oliko se vaan koulun oppilaskunta. Jonossa mentiin kiltisti ja saatiin pahvinen jäsenkortti.
Politiikka oli jo silloin vakava asia. Muistan kun kerran kahden eri vasuriryhmän nuoret kannattajat tappelivat tosissaan välitunnilla ja solvasivat toisiaan. Toisessa järjestössä jäsenmaksuilla kuulemma kustannettiin Vietnamissa taisteleville amerikkalaisille panoksia. Ja toinen näistä tappelijoista on käynyt teatterikorkeakoulun (ja ihaili Turkkaa) ja hänellä oli rooli uudessa Tuntemattomassa 🙁

Tieteellinen läpimurto. Kansanterveyslaitos ja Tampereen yliopisto ovat kehittäneet rokotteen politiikan haittavaikutuksia vastaa. Ensivaiheessa yli 60 000 nuorta rokotetaan HPV 16/18-rokotteella tai jollain muulla ja toivotaan parasta. Tutkijat lupaavat täyden suojan hepatiitti B:tä ja tomaatti A:ta vastaan ja onnekkaimmalla ryhmällä rokote tehoaa jopa HC politiikan aiheuttamiin vaivoihin.

Minä ainakin tunsin olevani jo tarpeeks kypsä liittyy Kokoomusnuorii, eikä siit oo ollut minulle haittaa, päinvastoin. Kokkareilla on lisäks parhaimmat bileet. Äänestäkää Kokoomusta, niin teist kaikist tulee siis ihan himorikkait ja jokaiselle kansalaiselle taataan ehtymättömästi itseruskettavaa voidetta, skumppaa ja Ibiza-lomia!

Kyllä tässä pohjimmiltaan on kyse kasvatuksesta. Normaalisti kasvatettu lapsi ei lähde iltaisin harrastamaan politiikkaa, vaan vanhempien pitäisi tietää missä lapsi on ja mitä tekee. Eräs naapurini on antanut lapsensa käyttää vaalikoneita ja lukea poliittikojen blogeja yökaudet ja seuraukset näkyvät; epäilemme että tällä on jo jonkun puolueen jäsenkirjakin. Ehdottomasti pitäisi estää alaikäisten poliittisille sivuille pääsy.
Viime vappuna näky oli muuten järkyttävä. Jo aamukymmeneltä oli nuorisojoukko kuuntelemassa erään puoluejohtajan vappupuhetta torilla. Epäilin, etteivät nuorimmat olleet kymmentäkään vuotta. Missä olivat vanhemmat? Ettei vaan oltu kotona kalsarit jalassa televisiosta katsomassa vappupuheita itsekin, vähät välittäen siitä, missä jälkikasvu luuraa.
Tässä teini-ikäisen vanhempana politiikalta suojeleminen on kyllä kieltämättä hankalaa. Yökylään ei puoluetoimintaan osallistuvia nuoria kyllä tuoda.

Vasemmistopolitiikka on kyllä niin kutsuttujen toisinajattelevien nuorten (lue=homojen ynnä muiden hippien) puuhaa.
Oikeistopolitiikka on mielestäni täysin normaalia.
Jos menee traktorilla riiuureissulle, niin on ihan normaalia ajatella vähän salaa Mattia ja Mauria tehdessään politiikkaa. Se ei ole homoa, vaan keskustalaista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Read previous post:
Superministeri varoittaa kryptoniitista

Superministeri Pekkarinen (kry.) varoittaa, että sähkön tuottaminen ydinvoimalla vientiä varten voisi velvoittaa Suomen ottamaan vastaan jopa kryptoniittia. "Jos me aletaan...

Close