Kategoriat
Talous Ulkomaat

Italia sai nimensuojan mafialle

(PALERMO) Italialle on myönnetty yksinoikeus mafia-nimen käyttöön Euroopan Unionin alueella. EY-tuomioistuimen päätöksen mukaan mafia on perinteinen, tietyille Italian alueille tyypillinen järjestö ja siten oikeutettu EU:n nimensuojaan.
”Teimme tuomioistuimelle ehdotuksen, josta he eivät voineet kieltäytyä”, kommentoi päätöstä Italian pääministeri Don Silvio Berlusconi.
Päätös merkitsee sitä, että jatkossa mafiaksi saa kutsua ainoastaan sellaisia järjestäytyneitä rikollisryhmiä, joiden johtajisto ja vähintään 50 prosenttia jäsenistöstä ovat italialaissyntyisiä. Esimerkiksi Viron mafian on otettava käyttöönsä uusi nimi.
Epäselvää on, miten EU:n ulkopuolisten maisten mafiajärjestöt aikovat päätökseen suhtautua. Italia on ilmoittanut estävänsä kaikkien uusien jäsenmaiden jäsenyysneuvottelut, mikäli maissa toimii mafiaksi nimitetty rikollisjärjestö.
”Tämä on yhteinen asiamme. Voi olla, että jos Viron pojat eivät ymmärrä omaa etuaan, heräävät he joku kaunis aamu ilman päätään”, runoilee Sisilian mafian viestintäpäällikkö Quattro Stagioni.

2 vastausta aiheeseen “Italia sai nimensuojan mafialle”

Mafia on myös osa näiden alueiden vuosisataista kulttuuriperintöä. Niinpä EU:n komissio on määrännyt että mm. verikosto ja vaikenemisen laki ovat niin keskeisiä kulttuuriperinnön osia että Italian rikoslaki pätee näillä alueilla vain jos se ei ole ristiriidassa mafian sääntöjen kanssa.

Albanian mafia onkin jo päättänyt, että EU:hun ei nyt sitten liitytäkään. Organisaatiolta menisi uskottavuus, jos nimi vaihdettaisiin vaikkapa ”Albanian Poikakuoroksi”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Read previous post:
Päivän fakta

Jarrutusmatka kasvaa suhteessa nopeuden neliöön.

Close