Kategoriat
Kotimaa

Kokkolassa myös muut oppiaineet uusiksi

(KOKKOLA, KARLEBY) Kokkolan ruotsinkieliset peruskoulut muuttavat opetuksen sisältöjä myös muissa aineissa kuin pitkään kohutussa kielten opetuksessa. Ensimmäisenä muutoksen kouriin joutuvat historia ja kansalaistaito. Myös joitakin aivan uusia kouluaineita on tiedossa. Asiasta päätettiin Kokkolan kaupunginhallituksen kokouksessa myöhään eilen illalla.
Jatkossa historian tunnin nimi muutetaan Kustaa II Aadolfin tekojen muistamisen tunniksi. Tunneilla käsitellään ainoastaan Ruotsin suurvalta-aikaa vuosina 1648-1721. Lehden saamien tietojen mukaan historian opetusta laajennetaan sen jälkeen, kun Ruotsin historia Suuren Pohjan sodan jälkeiseltä ajalta on kirjoitettu uudelleen.
”Joittaki kohta, kohtia, on histuuriasta pakku phoistta, niinku nyt teme Pulttavan taisttelun häppiä”, kommentoi Karlebyn Kuninkaallisen ratsuväkipataljoonan juhlapukuun pukeutunut rehtori Birger Jaarli ja esittelee karttaa, jossa Ruotsi työntyy syvälle Taka-Pommeriin.
Useat uudet oppiaineet vaativat suomen- ja ruotsinkielisten lasten erottamista toisistaan. Esimerkiksi liikuntatunneilla ruotsinkieliset lapset opettelevat ratsuväen johtamista sekä sotataitoja, kun taas suomenkieliset keskittyvät talonpoikaiskapinan kehittämiseen sekä liikkumiseen nälän ja kylmyyden riivaamina. Kansalaistaidon ja elämänkatsomustiedon tunneilla puolestaan opetellaan sääty-yhteiskunnan lainalaisuuksia, sekä ryssien ja paavin-uskoisten vihaamista. Matematiikassa keskitytään veronkeräyksen tehostamiseen ja ruotuväkilaitoksen taloustieteeseen. Biologian tunnilla opitaan erottamaan eri säätyihin ja kieliryhmiin kuuluvat lapset toisistaan frenologian avulla.
”Pois pakko-suomi. Ruotsi on sivistyneistön kieli. Me haluamme antaa lapsille mahdollisuuden valita”, Jaarli järkeilee.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Read previous post:
Hollanti aloittaa maahanmuuttajien ilmajahdit

(CAFESHOPDAM) Hollannin viranomaiset ovat päättäneet harventaa maahanmuuttajien määrää. Tuhansia maahanmuuttajia meinataan tainnuttaa helikoptereista ammuttavilla rauhoitusnuolilla, minkä jälkeen heidät raahataan maan...

Close