Kategoriat
Urheilu

Monet voimalajien edustajat kärähtivät älykkyydestä

(ATEENA) Monet voimailulajien edustajat ovat kärähtäneet Ateenan olympikisoissa pidetyissä älykkyystesteissä. Voimailulajien edustajien uskotaan doupanneen itseään kisoja varten lukemalla muun muassa kirjoja ja täyttämällä sanaristikkoja.
Kansainvälisen älydopingtoimikunnan puheenjohtajan Ernest Mindin mukaan kärähtäneiden joukossa on niin kuulantyöntäjiä kuin painonnostajiakin.
”Saksalaisen kuulantyöntäjä Horst Schimanskin älykkyysosamäärä nousi testeissä yli 90, eli hänet hylättiin. Saman kohtalon on kokenut muutama muukin kuulantyöntäjä”, Mind sanoo. ”Fiksu ja voimakas samassa paketissa olisi vähän liikaa.”
Kuulantyönnössä alykkyysrajana pidetään juurikin 90. Painonnostossa raja on huomattavasti alhaisempi, vain 60. Nyrkkeilyssä ja painissa rajana on 75, tosin nyrkkeilyn raskaassa sarjassa vain 65. Vastaavanlaisia rajoituksia on muissakin voimailulajeissa.
Lisäksi joissakin lajeissa on erikoismääräyksiä henkisten kykyjen suhteen.
Esimerkiksi Turkin painonnostaja Sule Sahbaz on Mindin mukaan tunnustanut olevansa lukutaitoinen. Tämä näyttö riittää sulkemaan hänet kisoista.
”Ja eräs judoka osasi itse sitoa vyönsä. Siitäkin tuli heti lähtöpassit.”
Älydopingtoimikunnan lisäksi olympialaisten antiklisetoimikunta on poistanut muutaman kilpailijan katsomon puolelle. Eräskin urheilija ”ei lähtenyt tekemään parastaan”, jolloin hänet suljettiin pois kisoista. Toinen urheilija puolestaan unohti lehdistötilaisuudessa kehua ”olympialaisten ainutlaatuista henkeä”. Siitäkin tuli kotireissu, Mind kertoo.
Suomalaisurheilijoista yksikään ei ole toistaiseksi jäänyt kiinni liiasta älykkyydestä. Yleisurheilijoiden joukkueenjohtajana Ateenassa toimiva Jarmo Mäkelä toteaa, ettei kukaan varmaan jääkään kiinni.
”Kun ei ne osaa edes selitellä epäonnistumisiaan kunnolla.”

Read previous post:
Jumala EU:n perustuslakiin

(BRYSSEL KAUPALLINEN) Kinastelu siitä, pitäsikö kristittyjen Jumala mainita EU:n tulevassa perustuslaissa, on saanut yllättävän käänteen. Kaikkivaltias Jahve ilmoitti tänään lisäävänsä...

Close