Kategoriat
Kotimaa

Supolla puhelinyhteys al-Qaidaan

(HELSINKI) Suojelupoliisi on viimein saanut puhelinyhteyden al-Qaida -terroristijärjestöön. Jo eilen julkisuudessa esitettiin epäilyjä, joiden mukaan Suomesta olisi fyysisesti mahdollista ottaa yhteyttä järjestöön. Tämä teki Suojelupoliisin mukaan yhteydenotosta myöskin todennäköisen, joskaan yhtäkään tapausta ei ollut missään vaiheessa tutkittu.
Varhain eilisiltana Suojelupoliisin tutkimusryhmä kuitenkin viimein löysi puhelinnumeron, jonka yhteydessä oli kirjoitus ”al-Qaidan tyypit.” Puhelinnumeron löytymisestä ei tässä vaiheessa anneta tarkempia tietoja julkisuuteen. Puhelinnumeroon soitti erikoistutkija Lauri Gestapo.
”Ihan tavallinen puhelinnumero se oli. Ensin tuuttasi pari kertaa ja sitten rohiseva kurkkuääni sanoi, että tämä on al-Qaida -järjestön puhelinvastaaja, olemme heinäkuun lomalla, mutta jätä viesti”, kertoo Gestapo.
Rohisevaa kurkkuääntä pidetään koko maailmassa yleisesti terroristin tunnusmerkkinä. Suojelupoliisi jätti vastaajaan soittopyynnön, tutkimukset asian tiimoilta jatkunevat maanantaina.

”Puhelinkuuntelua laajennettava”

SUPO:n mukaan kyseessä on selvä merkki siitä, että poliisin puhelinkuuntelumahdollisuuksia on laajennettava. Tätä ehdotti aiemmin myös sisäministeri Kari Rajamäki. Rajamäen mukaan Suomi ei saa jäädä jälkeen muiden maiden telekuuntelun tasosta.
”Esimerkiksi Itä-Saksassa ja Neuvostoliitossa oltiin puhelinkuuntelussa jo kuusikymmentäluvulla paljon edellä Suomen nykyistä tilannetta. Kyllä tämä pitkän päälle on sietämätön tilanne”, kuvaili Rajamäki Lehden haastattelussa silmin havaittava hermoväre vasemmassa poskessaan.
”Eihän poliisilla ole mitään mahdollisuuksia tietää, mitkä puheluista ovat terroristien soittamia, ellei kaikkia kuunnella”, Rajamäki jatkoi, vaikkei ketään enää kiinnostanut. ”Sitäpaitsi siellä on aika meheviä juttuja joukossa aivan varmasti mitkä nyt jää täysin poliisltä kuulematta”, innostui Gestapo huomauttamaan sivusta.
Sisäministeriön työryhmä kokoontuu ensi viikon alussa keskustelemaan mahdollisuudesta poistaa kaikki poliisin telekuuntelun rajoitteet. Samalla pohditaan myös sananvapauden rajoittamista. ”Kyllä nämäkin tarpeellisia toimia ovat”, hykertelee Rajamäki.
”Nykyinen järjestelmähän mahdollistaa kaikenlaisten viestien lähettämisen ihan laillisestikin. Suomesta ei saa syntyä terrorismin pesää, jossa noin vain lähetetään toiselle viesti.”
Sisäministeriön työryhmä pohtii tiettävästi ensisijaisesti niinsanotun Stalin-mallin käyttöönottoa. Mallin yksityiskohtia ei tulla koskaan julkaisemaan.

Read previous post:
Valtiovarainministeriö esittää langatonta dadayhteyttä joka kotiin

(TUUSULA) Budjetin valmisteluun kokoontunut valtiovarainministeriö esittää kansalaisten epäolennaisen tiedonsaannin parantamista radikaalisti seuraavien viiden vuoden aikana. Ministeriön kaavaileman Picabia 2010 -ohjelman...

Close