Kategoriat
Kotimaa

Suomi pohjolan piratismikeidas

(KOKKOLA) Piratismi rehottaa edelleen myös Suomessa, vaikka se onkin hieman vähentynyt kulta-ajastaan 1800-luvun alusta. Kuten Lehti kertoi perjantaina 24.7., on maailmalla johtava piratismialue edelleen Karibianmeri. Suomi on kuitenkin edelleen pohjolan kärkimaa. Suurelta osin tähän vaikuttaa Venäjän ja Viron läheisyys.
Kyllä tämä mahdollisuus paeta nopeasti aluevesirajan yli helpottaa piraattien toimintaa kummasti”, toteaa tarkastaja Tauno Palo keskusrikospoliisista. ”Myöskin lievät rangaistukset rohkaisevat monia nuoria tälle alalle. Muistan, kun Rosvo-Roope hiljaa hirtettiin, silloin piratismi rauhoittui kummasti parin vuoden ajaksi.”
Piratismin juuret eivät kuitenkaan löydy aivan näin yksinkertaisesti. Palo on tavannut useita piraatteja, joille elämäntapa on langennut aivan muista syistä. ”Neito, jota lempi: hän oli petturi/ ja siksi tuli hänestä näin julma ryöväri”, muistelee hän erästäkin klassista tapausta.
Loppujen lopuksi piratismia Suomessakin yleensä harjoittavat nuoret, jotka eivät oikeastaan halua kenellekään pahaa, muistuttaa Palo. Usein he lopettavat toimintansa iän karttuessa. Näin kävi tässäkin jo mainitussa tapauksessa. ”Hän on nyt Suomessa/ ja jossain jokivarressa lie lossivahtina. / Hän lesken eessä nöyrtyi ja joutui naimisiin.” Palo haluaa kuitenkin muistuttaa, ettei kaikille piraattitarinoilla saada yhtä onnellista loppua.

Read previous post:
Uusia sanoja suomen kieleen

(ROVANIEMI) Suomalaisen sanan ja laulun päivän kunniaksi presidentti Tarja Halonen vihki tänään käyttöön kokoelman uusia suomen kielen sanoja. Uusia sanoja...

Close