Kategoriat
Kotimaa

EU-tuet poistuivat lisääntymiseltä

(BRYSSEL) Suomen uusi EU-komissaari Olli Rehn joutui heti ensimmäisenä päivänään suurten kysymysten eteen. Brysselissä työnsä aloittaneelta Rehniltä tivattiin, miten Suomi tulee suoriutumaan EU:n uusista lisääntymisvaatimuksesta.
Rehn myönsi, että tilanne näyttää pahalta.
EU:n uuden vaatimuksen mukaan Suomen pitäisi kasvattaa väkimääräänsä aina kuuteen miljoonaan saakka vuoteen 2015 mennessä. Laskennallisesti tämä tarkoittaa sitä, että syntyvyyttä pitäisi lisätä nykyisestä 30 prosentilla.
Tällä hetkellä suomalaisten syntyvyys on vain 11 ihmistä jokaista tuhatta kohti.
Tilannetta kiristää se, että EU on poistanut Suomelta tuet syntyvyyden lisäämiseksi. Tukien poisto muun muassa merkitsee sitä, etteivät työnantajat voi enää tarjota tiloja halukkaille pariutujille. Lisäksi niin sanottujen ”aamupäiväpanojen” uskotaan vähentyvän, koska EU ei enää maksa korvausta työpaikaltaan seksin takia myöhästyneille.

Nuoriso on
liian valveutunutta

Pääministeri Matti Vanhanen on jo aikaisemmin ilmaissut huolensa siitä, ettei suomalaisia tuoteta riittävästi. Nyt tähän huoleen on yhtynyt myös lisääntymiseen erikoistunut professori Paula Ano Suomen Kansaterveyslaitokselta.
”Koska EU ei enää tue seksin harrastamista, ovat esimerkiksi irtosuhteet vähentyneet huomattavasti. Myös suunnittelemattomat raskaudet ovat romahtaneet takaisin entisiin uomiin”, Ano kertoo. ”Nuorisokin on niin valveutunutta, ettei teiniraskauksiakaan tule kuten ennen.”
EU-tuen lakkauttamisen seurauksena muun muassa ehkäisyvälineiden käytön on raportoitu kasvavan Suomessa jälleen vuoden 2003 tasolle. Tällöin tilanne oli huolestuttavin moniin vuosikymmeniin: jopa 75 prosenttia kaikista naiskentelijoista käytti sukupuoliyhteyden aikana jotakin ehkäisykeinoa.

Tulevaisuudessa
paine on kova

Maatalouskomissaari Franz Fischler nosti esille, josko Suomi tarvitsisi apua ulkomailta kiintiön täyttämiseksi. Hän muun muassa oli sitä mieltä, että Etelä-Euroopasta olisi monia halukkaita auttajia suomalaisille.
”Jos miehet eivät kykene tai naiset eivät vaan miellytä, niin täältä löytyisi sekä kykenevää että miellyttävää”, kerrotaan Fischlerin huikanneen Rehnille.
Suomessa on asetettu työryhmä miettimään mahdollisia toimenpitäitä syntyvyyden lisäämiseksi. Yhtenä keinona on väläytelty perinteisen avioliiton poistamista ja irtosuhteisiin kannustamista.

Read previous post:
Uudet EU-ohjeet: Mepit ulos välitunneilla

(STRASBOURG) Romano Prodin johtama EU-komissio on viimeisinä töinään ajanut läpi paljon kiistelyä herättäneen EU-parlamentin menettelytapauudistuksen. Sen merkittävin vaikutus on artiklan...

Close