Kategoriat
Kotimaa

Eutanasia tulevaisuudessa mahdollinen sosiaalisin perustein

Eutanasia, eli avustettu kuolema voidaan tulevaisuudessa myöntää perustelluissa tapauksissa sosiaalisin perustein. Eduskunta teki asiasta päätöksen kesken kesälomansa järjestetyssä ylimääräisessä täysistunnossa tänä aamuna. Voimaan laki tulee ensi vuoden alusta, minkä jälkeen esimerkiksi työnantaja voi hakea eutanasiaa jatkuvasti sairasteleville työntekijöilleen.
(HELSINKI) Ennen äänestystä eduskunnan istuntosalissa keskusteltiin vilkkaasti. Kaikki olivat humalassa ja halusivat pois. Näin ollen lakialoitteen takana ollut Kokoomuksen eduskuntaryhmä sai vaivatta ehdotuksensa ajettua läpi. Puheenjohtaja Ville Itälä ei peitellyt tyytyväisyyttään.
”Kyllä tämä on selkeä merkki ulkomaisille sijoittajille siitä, ettei Suomi pelkää turvata ison rahan selustaa. Jos tällä ei lähde talous nousuun, niin en tiedä enää että millä” , kommentoi Itälä uutta lakia tuoreeltaan.

Työnantajat tyytyväisiä

Vaikka eutanasia voidaankin myöntää vasta vuoden alusta, voi hakemuksia jättää jo nyt sisäministeriöön. Suomen työnantajain keskusliitolla olikin jo valmiina lista, joka jätettiin juhlallisesti heti myönteisen päätöksen tultua.
”Vielä ei haluta paljastaa, että ketä siellä listalla on, mutta sen verran voin sanoa, että Tupo saattaapi syntyä ilman isompaa kädenvääntöä ensi vuonna”, kommentoi työnantajien toimikunnan puhemies Kalevi Turpee . Kaikki eutanasiapyynnöt käsitellään luottamuksellisesti, joten listan nimet selvinnevät vasta alkuvuodesta.

Ylhäältä alas

Lakiin kirjattu vaatimus ”perustellusta tapauksesta” eutanasian ehtona vaikuttaisi äkkiseltään sangen tulkinnanvaraiselta. Lakialoitetta käsitelleen varatuomari Peter Sutcliffen mukaan asia on kuitenkin sangen yksinkertainen.
”Perustellusta tapauksesta on kyse, milloin kansantaloudelle voidaan osoittaa olevan hyötyä asianomaisen poismenosta. Eli noin kansantajuisesti yleensä vaaditaan esimerkiksi tehdastyöntekijän tapauksessa yhtiön ylimmän johdon suositus, työttömän tai opiskelijan osalta ehdotuksen voi sitten tehdä esimerkiksi Kelan paikallisjohto.”
Uusi laki on nostanut myös monia vastalauseita, joiden mukaan talouden kasvua ei voida pitää ainoana mittarina ihmisten elämistä päätettäessä. Näiden väitteiden esittäjille taloushallinnon edustajat ovat kuitenkin nauraneet päin naamaa. Kuolemansairaan tuskien lyhentämiseksi eutanasiaa ei tulevaisuudessakaan tulla sallimaan.

Read previous post:
Tutkimus: syyllistäminen tehokas hoitomuoto katastrofeissa

(SREBRENICA) "Se oli sinun syytäsi" ei nykytiedon valossa enää olekaan haitallinen lause surussaan rypevälle ihmiselle sanottavaksi, vaan sen terapeuttiset vaikutukset...

Close