Kategoriat
Kulttuuri

Tekotaiteelliset ravistelevat jälleen estetiikan maailmaa

Viime viikolla jo selviämässä ollut taidekriisi on syventynyt. Palkittu Onko tässä jälkiä -niminen tilataideteos on todettu jäljitelmäksi Ala-asikkalassa. Tapaus paljastui, kun ryhmä taideopiskelijoita vertaili edellisellä viikolla tekemiään luonnoksia taideteoksesta, ja he huomasivat siinä huomattavia muutoksia.
Paikalle hälytetty henkilökunta havaitsi myös muutoksen lyhyen tutkimuksen jälkeen. Nyt Ala-Asikkalan taidemuseossa pohditaan kuumeisesti, mitä yhdelle Suomen kuuluisimmasta taideteoksista on käynyt.
Alkuperäisen teoksen pelätään joutuneen kadoksiin. Tällä hetkellä syylliseksi epäillään äskettäin virkansa aloittanutta 59-vuotiasta laitossiivoojaa, jonka uskotaan tuhonneen taideteos osittain vahingossa.
Ala-Asikkalan Tekotaiteelliset ry onkin jälleen kriisin edessä. ”Minusta tässä on konstituentit runsaaseen kulttuuriseen menetykseen”, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja, Enji Suikkaperälä. ”Tällainen negatiivinen publisiteetti luo identiteetillemme epäsuotuisan kalskahduksen.”
Suuren keskustelun yhdistyksen ja tekotaiteellisen taiteen puolella aloitti yhdistyksen rahastonhoitajan pöydälle sattumalta jättämä käytetty nenäliina, joka pitkien vaiheiden jälkeen palkittiin kulttuurimaailmassa arvossa pidetyllä Vuoden Luomistuska -tunnustuksella viime helmikuussa.
Tämän jälkeen Onko tässä jälkiä -teoksen puolesta ja vastaan on käyty lukuisia keskusteluja niin mediassa kuin kansojen syvissä riveissä. ”Me saatamme ainoastaan vartoa ja janota, että soluutio lopulta tulee tähänkin probleemaan”, Suikkaperälä huokaisee.
Ala-Asikkalan Tekotaiteelliset ry. perustettiin vuonna 1992 ylläpitämään perustelemattoman taiteen ja sattumanvaraisen töherryksen välistä rajaa.

Read previous post:
Nännit jäivät ilman tähtiä viikonlopun Provinssissa

(SEINÄJOKI) Jokavuotinen rockrypemä Provinssirock juhlittiin tänä viikonloppuna Seinäjoella. Muuramelainen Sini Liane Rannaste (16) ei ole festareihin tyytyväinen. "Tämähän ei mennyt...

Close