”Pirttiin tölväs niin äkkiseltään”, mummo virkkoo.
Uhtuan lisäksi on kulkijan kerrottu nähdyn ainakin Latvajärven, Pistojärven ja Kostamuksen kylissä. Aivan viimeksi oli mies ollut kait Vuokkiniemessä. Mies menee talosta taloon, ja sanotaan miehen haluavan kuulla ”runoa”. Useassa paikassa on juuri tästä ”runonkeruusta” tullut mainintoja, mutta todellista syytä tähän kummalliseen asiaan ei tiedossa ole.
Lääkäri ja
kirjoittajakin?
Mitä kummallisinta on miehen käytös muutoinkin. Uhtualla oli mies esittäytynyt lääkäriksi, toisaalla tiedetään hänen kutsuneen itseään kirjoittajaksi taikka räätälin pojaksi. Samaten on kerrottu miehen väittäneen tulevansa milloin Sammatista, milloin Turun kaupungista, Helsingistä ja ”yliopistolta”. Aina vaan runoa vaatinut kuulla, ja mies on matkassa herran pukimissa, selässään kontti.
Kehotetaan kaikkia kansalaisia, mikäli tämän kulkurin kohtaavat ja tupaan saakka laskevat, tekemään kuin teki pirtin väki Vuokkiniemessä: ajaa pois pahalainen, isolla joukolla pois tuvasta.
Vuokkiniemessä jäi jälkeensä kulkijalta kirjanenkin.
”Kah, se lukeepi Vaeltaja tässä kirjasen kannessa, kun kulkurilta jäi pakoon juostessaan. Mikäpä lie, en taida kertoa”, virkkoo isäntä karkurin käynnistä.
8 vastausta aiheeseen “Lehti 1837: Outoa kulkumiestä varottava”
jottai se kulukija Väänämöisestä kyssäisi.
Elekee mittee sille virkkoko, itei tuu toistamissöö!
Se on ihanku lapin Väyry-Puavo, levoton sielu, vaeltava kepulainen joka kalastelee kausiluontoisesti ääniä purkkiin ja seilaa muuten Arkkadian ja Rysselin väliä.
Outoa tapauksissa oli myös se, että aina kulkijan lähtiessä pirtistä, kuului tyhjyydestä möreällä äänellä :”Elias has left the building!”
Paavo Väyrynen ei ollut suosittu näemmä Karjalassakaan.
On Pohjan tähden alla, tää koti mulla mainen
Mä elämästä laulan
Sillä oonhan Paavo Väyrynen.
Ka kommentoijat, karjalas myö ei tosiaa mitää savoo haastella!
Vienan muan karjalazien kieli ol karjalan kieli. Ylen harva suomekse tai savokse maltto pagistah. A Lönnrot luadi Kalevala-kniigan suomekse ta Vienan runot ol karjalankielize.
Päivän naurut. Laatua.