Kategoriat
Arkisto

Lehti 1837: Outoa kulkumiestä varottava

(VIENAN KARJALA) Lukuisista paikoista ympäri Karjalan maata on taasen tullut havaintoja siitä oudosta kulkurista, joka on aiheuttanut hämmästystä ja pelkoakin kunnollisessa väessä. Ei ole varmaa tietoa kulkurin aikomisista, mutta talosta toiseen sanotaan tämän oudon miehen siirtyvän. Eräskin leski Uhtualla oli niin kummastunut uudesta tulijasta, että vieläkin pelko on mummossa.
”Pirttiin tölväs niin äkkiseltään”, mummo virkkoo.
Uhtuan lisäksi on kulkijan kerrottu nähdyn ainakin Latvajärven, Pistojärven ja Kostamuksen kylissä. Aivan viimeksi oli mies ollut kait Vuokkiniemessä. Mies menee talosta taloon, ja sanotaan miehen haluavan kuulla ”runoa”. Useassa paikassa on juuri tästä ”runonkeruusta” tullut mainintoja, mutta todellista syytä tähän kummalliseen asiaan ei tiedossa ole.

Lääkäri ja
kirjoittajakin?

Mitä kummallisinta on miehen käytös muutoinkin. Uhtualla oli mies esittäytynyt lääkäriksi, toisaalla tiedetään hänen kutsuneen itseään kirjoittajaksi taikka räätälin pojaksi. Samaten on kerrottu miehen väittäneen tulevansa milloin Sammatista, milloin Turun kaupungista, Helsingistä ja ”yliopistolta”. Aina vaan runoa vaatinut kuulla, ja mies on matkassa herran pukimissa, selässään kontti.
Kehotetaan kaikkia kansalaisia, mikäli tämän kulkurin kohtaavat ja tupaan saakka laskevat, tekemään kuin teki pirtin väki Vuokkiniemessä: ajaa pois pahalainen, isolla joukolla pois tuvasta.
Vuokkiniemessä jäi jälkeensä kulkijalta kirjanenkin.
”Kah, se lukeepi Vaeltaja tässä kirjasen kannessa, kun kulkurilta jäi pakoon juostessaan. Mikäpä lie, en taida kertoa”, virkkoo isäntä karkurin käynnistä.

8 vastausta aiheeseen “Lehti 1837: Outoa kulkumiestä varottava”

Se on ihanku lapin Väyry-Puavo, levoton sielu, vaeltava kepulainen joka kalastelee kausiluontoisesti ääniä purkkiin ja seilaa muuten Arkkadian ja Rysselin väliä.

Outoa tapauksissa oli myös se, että aina kulkijan lähtiessä pirtistä, kuului tyhjyydestä möreällä äänellä :”Elias has left the building!”

Paavo Väyrynen ei ollut suosittu näemmä Karjalassakaan.
On Pohjan tähden alla, tää koti mulla mainen
Mä elämästä laulan
Sillä oonhan Paavo Väyrynen.

Vienan muan karjalazien kieli ol karjalan kieli. Ylen harva suomekse tai savokse maltto pagistah. A Lönnrot luadi Kalevala-kniigan suomekse ta Vienan runot ol karjalankielize.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Read previous post:
Posti muuttaa nimensä Perseeksi

ya po guille Suomen Postin nimi muuttuu Perse Oyj:ksi kesäkuun alusta alkaen. Postin kuluttaja-asiakkaille muutos ei näy, sillä suomalaisia kuluttajia...

Close