Kategoriat
Muut

Claude Lévi-Straussin kuoleman myyttinen syvärakenne pintatasoa tärkeämpi

(TROPIIKKI) Antropologi Claude Lévi-Strauss kuoli satavuotiaana Pariisissa. ”Modernin antropologian isän” varsinaista kuolemaa merkittävämpi on kuitenkin hänen kuolemansa ilmentämä myyttinen syvärakenne, joka muistuttaa hämmästyttävän paljon eri puolilla maailmaa elävien kansojen vastaavia rakenteita.
Lévi-Straussin kuolema perustuu sellaisille vastakohtapareille kuin pystyssä/pitkällään ja hengittää/ei-hengitä. Samanlaisten vastakohtien rajankäyntiin kuolema perustuu myös monissa sellaisissa kulttuureissa, joilla ei ole voinut olla historiallista yhteyttä Lévi-Straussiin. Hänen kuolemansa saattaa näin ollen johtaa tutkijat aina inhimillisen ajattelun alkulähteille ja sen jäljille, miten ihmismieli toimii ja rakentaa järjestyksiä maailmaan.

10 vastausta aiheeseen “Claude Lévi-Straussin kuoleman myyttinen syvärakenne pintatasoa tärkeämpi”

Erinomaista. Luulen myös että nimimerkkien S.N. ja J.H-A. myyttiset syvärakenteet ovat hiilikopioita heidän pintatasoistaan.

Laudaturin arvosanan saaneessa taidehistorian pro gradu-tutkielmassani Totemismi, kulttuuri ja Claude Lévi-Strauss vuodelta 1996 kukaan ei tosin huomannut väitettäni, että filosofi itseasiassa kuoli jo vuonna 1986. Saattaa johtua siitä, että en jaksanut tarkistaa lähdeviitettä, vaan nootitin kohdan uusimpaan 1995 ilmestyneeseen Foucaultin teokseen.
Post-strukturalismi mainittu.

Te, hyvät miehet siellä lehden toimituksessa, olette suuria neroja! Ja senhän te juuri halusittekin kuulla. Senhän takia nuoret miehet tällaisia lehtiä tekevät. Eipä kestä!

Loistavaa, jälleen kerran olette paljastaneet suuren salatun totuuden. Miten tätä(kään) ei kukaan muu ole huomannut? Viisaus, se asuu niin harvoissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Read previous post:
Kansa ärähti verokarhulle

(PÄÄMAJA) Mikkelin torilla tiistaina aamupäivällä poutainen, mutta jo kylmänpuoleinen sää oli ajanut miehiä kahvilakojun lämmittimen alle. Kaikki kertoivat seuraavansa verotietoja...

Close