Kategoriat
Kotimaa

Media myöntää sotakiihkoilun

”Oli vaan niin vitunmoinen kiire koko ajan.”
Kaikki Suomen suuret sanomalehdet yhdessä johtavien televisio- ja radiokanavien kanssa myöntävät suosineensa Yhdysvaltoja viime vuosien sotauutisoinnissaan. Viimeisen supervallan sotiessa muun muassa Afganistanissa ja Irakissa koko suomen valtamedia julkaisi usein Yhdysvaltain sotilasjohdon välittämää kuva- ja tekstimateriaalia lähestulkoon ilman kritiikkiä. Tiedostusvälineiden eilen yhdessä julkaisemassa tiedotteessa pahoitellaan erityisesti ”tuhansien ja taas tuhansien murhien, silpomisten ja raiskausten piilottamista erilaisten teknisten tietojen ja poliittisten lausuntojen taa”.

”Kiire pakotti”

Suomen median mukaan vuosia jatkunutta silmittömästä ja täysin tarpeettomasta teurastuksesta vaikenemista ei sinällään voi puolustella, mutta lieventävänä seikkana tulisi ottaa huomioon se, että koko maailman media toimi täsmälleen samalla tavalla. Toisaalta media vetoaa myös ajan puutteeseen.
”Oli ihan vitun kiire koko ajan”, toteavat useat nimettömänä pysyttelevät lähteet median sisältä. Tiedotteensa mukaan tiedotusvälineet suosivat Yhdysvaltojen sotaa toivovaa hallitusta useassa tapauksessa jo ennen varsinaisten sotatoimien aloittamista esimerkiksi julkaisemalla väitteitä eri valtioiden terroristiyhteyksistä ja mahdollisesta ydinasevarannosta. Vaikka näille väitteille ei ennen eikä jälkeen sotien löydetty mitään tukea, eivät tiedotusvälineet missään vaiheessa kyseenalaistaneet niitä, mikä osaltaan johti sodan entistä laajampaan hyväksyntään. Tiedotteessaan media toteaa olevansa pahoillaan tästä, mutta ”oli ihan vitun kiire”.

Myös laajempia vaikutuksia

Tiedotusvälineet myöntävät myös olleensa tietoisia siitä, että osa ulkomailta saadusta materiaalista ei ollut puolueetonta, tai edes ”luultavasti suht’ todenmukaista”. Osa oli halukas myöntämään myös, että tiettyjen etnisten ja uskonnollisten ryhmien esittäminen ”pahoina” on omiaan lisäämään ennakkoluuloisuutta koko maailmankin mittakaavassa.
Rohkeimmat totesivat omissa erillistiedotteissaan jopa ymmärtävänsä, ettei maailmassa, jossa kuusi miljoonaa lasta kuolee vuosittain nälkään tulisi edesauttaa mitään asiaa, joka tulee johtamaan entisestään paisuviin asebudjetteihin, puhumattakaan ”tuhotuista kodeista, vuodatetusta verestä ja todellisista, kärsivistä ihmiskasvoista jokaisen sotauutisen taustalla”. Kaikki tiedotusvälineet olivat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että koko ajan oli ”ihan vitun kiire”.

Read previous post:
Ääniä kaltereiden takaa

(NAARAJÄRVI) Vankilan pääoven kalpeat kalterit jysähtävät armottomasti takanani astuessani Naarajärven varavankilan alueelle. Minua kylmää. Onneksi tiedän voivani astua vapaana naisena...

Close