Lehden eduskuntavaalikone 2015

Lehden eduskuntavaalikone 2015 — sivu 1

Talous eli mitä naapurilta leikattaisiin

Kotitalouden velka on vähän kuin valtion velka: sama lippalakki ei sovi molemmille jos kusee housuun pakkasella.

Hyvin ansaitsevien verotusta pitäisi kiristää

Naapurilla ei pitäisi olla varaa nykyisenlaisiin sosiaali- ja terveyspalveluihin

Turpaansa sietäisivät, köyhät
Ystävämme ja kaikkien suuresti rakastama, likimain kansallissankariksi urotekojensa ansiosta kohonnut susikoira Roi, päätti keski-iän vuosien jo vyöryessä päälle lailla pommikonelaivueen, että hänen on aika kokeilla siipiään - tai tassujaan - myös yhteiseksi hyväksi ja ryhtyä politiikkaan. Koska koiramme oli monesti syönyt retkillään mainiot lounaat juuri Forssan autokeitaalla, hän katsoi, että juuri SDP olisi hänelle mainio henkinen koti. Myös pragmaattisemmat tai sanottaisiinko jopa peliteoreettisemmat seikat puoltivat koiramme päätöksentekoa: olihan vanha kansanvallan panssarilaiva kärsinyt pahoja haaksirikkoja vaalikoitos toisensa jälkeen ja kaipasi tuoreita näkemyksiä ja vetreää vetojuhtaa.

Kuten arvata saattaa, kipusi Roi pikapikaa järjestöportaita ylöspäin ja keikkui pian Paasitornissa vallan linnakkeiden aitiopaikoilla, ja käytti kulisseissa sellaista valtaa että kerrottiin vanhojen puheenjohtajien taulujenkin seiniltään ihmettelevän moista melskettä. Pahaksi onnekseen Roihin tarttuivat myös patruunapolitikoinnin ikävät puolet, ja niinpä yhä useampi kokousilta venyi myöhäiseksi yöksi ja jopa aamuksi asti, kun tuopin äärellä pantiin maailmaa paremmaksi. Vajaassa vaalikaudessa entinen jäntevä atleettisuus oli vaihtunut turpeaan kaksoisleuan reunustamaan pöhnäisyyteen, sliipattu puku ja nuhteeton kaulauspaita repaleiseen villapaitaan ja kuluneisiin samettihousuihin, myskinen uroon tuoksu hentoon kusenhajuun.

Samassa muodonmuutoksessa olivat kadonneet Roin progressiiviset ja eteenpäinkatsovat ajatukset. Hän oli muodostanut puolueeseen likimain yhden miehen, tai koiran, taantumusklikin, joka koplasi ja kähmi minkä kerkesi. Toisille puolueille likimain kaikki stereotyyppisen sosiaalidemokraattikarikatyyrin mitat täyttävä Roi pultsariasusteissaan tarjosi oivan vaaliaseen, vaikka aiemmin oli monissa kabineteissa jo päätetty, että tällä kertaa ovat varsinkin SDP:n naisministerit söhlänneet hallitusrupeamansa niin ruhtinaallisesti, että juuri heihin kannattaa keväinen lokakampanjointi suunnata. Saipa tästä onnenpotkusta erään toisen ison puolueen taustapeluri aiheen ihastuksissaan tokaista