Kategoriat
Tiede

Webb-teleskooppi vahvisti: Sääntö-Suomi on maailmankaikkeudessa yksin

(UUSIKAARLEPYY) Vastikään toimintansa aloittanut Webb-avaruusteleskooppi tuottaa jo lähes päivittäin uutta ja mullistavaa tietoa maailmankaikkeuden saloista. Teleskoopin tällä viikolla lähettämistä kuvista on muun muassa käynyt ilmi, että Sääntö-Suomi on ainutlaatuinen kohde koko maailmankaikkeudessa – mitään vastaavaa ei ole olemassa.

”Uusin data paljastaa, että esimerkiksi mitään Sääntö-Ruotsin tai Sääntö-Kiinan kaltaista kohdetta ei ole havaittavissa, vaan ne ovat pelkkää ihmisen mielikuvituksen keksintöä. Toisaalta tästä nähdään selkeästi, miten Sääntö-Suomen läsnäolo voidaan epäsuorasti päätellä sekavasta ja säännöllisestä kohinasta, joka syntyy Linnunratamme koordinaateissa 60.175828664121205, 24.9389331”, kertoo kosmologian professori Asko Mahtipuro.

Lyhyessä ajassa Webb on pannut uusiksi muitakin aiempia uskomuksiamme. Mustien aukkojen rinnalla universumin mustimman kappaleen tittelistä kilpailee nyt mm. Jussi Pesosen sydän, ja maailmankaikkeuden raskain kohde on suomalainen yhteiskunnallisesti tiedostava meemiskene.

Kategoriat
Tiede Viikonvaihde

Toimitus testaa: Miten onnistuu sähköautolla maratonmatka Kalliosta Eiraan?

(RÅDJURBACKE) Hybridi- ja täyssähköautojen myynti on Suomessakin voimakkaassa kasvussa, ja uutisissa vihjaillaan jo uusien polttomoottoriautojen valmistuksen lopettamisesta lähivuosina. Sähköllä ajaminen kuitenkin arveluttaa vielä monia, koska maksimiajomatka voi vaikuttaa liian pieneltä siihen nähden mitä kännissä tuli uhotuksi, välilatausten tekeminen voi tuntua vaivalloiselta koska bensiiniauto on jo totuttu työntämään viimeiset kymmenet kilometrit perille, ja onhan koko touhu jotenkin tosi ämmää, vai mitä jätkät.

Lehden auto- ja miestoimitus on lukijalupauksemme mukaisesti sitoutunut ottamaan selvää siitä, mikä on totuus tai ainakin riittävän lähellä JSN-keikan välttämiseksi. Siksi toimittajamme testasivat, mikä on sähköauton todellinen suorituskyky vaativissa olosuhteissa ja pitkillä siirtymillä. Tilastojen mukaanhan keskiverto suomalainen ajaa päivittäin noin 420 kilometriä työ- ja vapaa-ajan matkoja vetäen perässään keskimäärin 800kg perävaunua sekä kivirekeä.

Valitsimme testimatkaksi useimpien suomalaisten hyvin tunteman reitin Kalliosta Eiraan, jonka on aiemmissa selvityksissä dokumentoitu kestävän useita päiviä ja olevan kokeneellekin matkaajalle haastava, paikoin jopa vaarallinen. Ajoneuvoksi otettiin Volvon omistaman Polestar-merkin uusi Polestar 2 -malli standard range single motor -versiona. Valmistaja lupaa sille enintään 478 kilometrin kantamaa, ja hintaa autolla perusvarustepaketteineen on 46 900 euroa.

Koska meillä ei ole siihen varaa, päätimme korvata Polestarin vuosimallin 1986 Fiat Uno -henkilöautolla, jossa on yhden litran ja 44 hevosvoiman moottori, jolle valmistaja lupaa 145 km/h maksiminopeuden ja 0-100-kiihtyvyyden ajassa noin 17,5 sekuntia. Auto saatiin lainaan toimittaja Heimo Näädän perikunnalta.

Sekaannusten välttämiseksi oletamme tämän testin ajan, että kyseessä on Polestar 2 saadaksemme luotettavaa vertailutietoa nykypäivän sähköautojen suorituskyvystä ja soveltuvuudesta Pohjolan oloihin.

Kohti parempaa elämää

Testimatkamme alkaa kauniina kesäpäivänä Castreninkadun Arizona Barin edestä. Odotamme pari tuntia vihreään teknologiaan erikoistuneen toimittajamme Iisakki Astalon saapumista, mutta hänkin taitaa olla kuollut, joten aloitamme kokeilumme ilman häntä.

Ensivaikutelmat upouudesta sähköautosta eivät kuitenkaan vakuuta: muotoilultaan automme on omituisen vanhahtava, tekisi mieli sanoa kahdeksankymmenlukuinen, ja paikoin on selvästi nähtävissä maalipinnan rapistumista ja muoviosien harmaantumista. Ei uskoisi tehdasuudesta kulkupelistä!

Sähköautojen akkukehitykseen ja koruompeluun perehtynyt erikoistoimittaja Usko Tyykkä arvelee, että tavalliset ruosteenestokäsittelyt eivät välttämättä kestä uusien sähköautojen voimansiirron lähettämää korkeataajuuksista säteilyä, jonka on maailmalla arveltu aiheuttavan myös puna- ja pikku-hukkaa sekä selittämätöntä halua kirjoittaa yleisönosastoihin. Sitten hän saa surmansa.

Sähköauto on tyhjä merkitsijä, jonka voi ladata halutulla symboliarvolla

Kummallisen vaisu laatutaso vallitsee myös sisätiloissa: halvan tuntuista muovia on paljon, ja vaihdekeppi nuljuu tunnottoman oloisesti keskikonsolissa. Kytkinten ja nappuloiden napakka haptisuus saa testiryhmältä tosin kiitosta nykyautojen vitsauksena olevien monimutkaisten kosketusnäyttöjen sijasta. Toimivalta näyttää auton viihdekeskuskin, eli Blaupunkt-merkkinen nännäriradio. Ratkaisu ei ole modernein mahdollinen, mutta toimiva. Lupaavaa!

Sähköautoista puhuttaessa esiin nousevat usein kysymykset akuston vaatimasta tilasta. Testiyksilössämme täyssähköisyys piiloutuu täysin auton rakenteisiin, ja takakontista kallista kuljetustilaa haukkaavat vain eilisillalta kertyneet tyhjät pullot sekä toimittaja Juhani Urja, joka vaikuttaa olevan menehtynyt.

On aika lähteä liikkeelle.

Vitsi tulee vihdoin päätökseensä

Vanhoihin polttomoottoriautoihin verrattuna sähköautot ovat huomattavan äänettömiä, ja sama pätee testiautoomme: avainten kääntämistä seuraa täysi hiljaisuus.

”Tais jäädä valot päälle”, toteaa toimittaja Alarik Sarvi viimeisiksi sanoikseen.

Mitä siis opimme monivaiheisesta matkasta ja uusien sähköautojen käyttökelpoisuudesta suomalaisessa arjessa? Kaikin osin ei uusi tekniikka valitettavasti vielä vakuuta palkittua auto- ja tekstimainontatoimitustamme. Erityisesti hämmästyttää, etteivät täyssähkövalmistajat ole halunneet tehdä selkeää pesäeroa vanhoihin polttomoottoriautoihin, vaikka mikään ei pakota toistamaan vuosikymmenten takaisia muoto-oppeja ja valintoja.

Mutta saatamme olla turhan kriittisiä, sillä harvoin elämäkään on täysin mustavalkoista.

”Voi olla, että mustat lasit silmillä on hankala nähdä harmaan eri sävyjä”, myöntää Frank keskituhdolta.

Kategoriat
Kotimaa Tiede

Moni hallintoylilääkäri kokee tulleensa toimittajien ghostaamaksi pandemiahuipun jälkeen

(HONKAJOKI) Työterveyskyselyt kertovat hälyttäviä tuloksia suomalaisten hallintoylilääkärien työssäjaksamisesta. Moni heistä kokee nyt vakavia masennusoireita, joiden syynä on lähes aina kokemus hylätyksi tulemisen tunteesta.

”Ennen me tekstattiin Ylen paikallistoimittajan ja maakuntalehden kanssa joka päivä, joskus iltaisinkin ja viikonloppuna. Nyt ne ei enää soita edes toimistoaikana, vaikka lähetin tiedotteen! Embargolla!” tilittää Väli-Pohjan sairaanhoitopiirin hallintoylilääkäri Iivo-Niklas Fektio.

”Jos et sä soita, miks valkotakin päälle puin?” hän nyyhkyttää.

Niin sanottuna ghostauksena tunnettu ilmiö on ollut valitettavan yleinen pandemiahuipun väistyttyä. Myös monen STM:n korkean virkamiehen on kerrottu kärsivän vastaavista tai vieläkin vaikeammista jälkitiloista.

”On esiintynyt esimerkiksi sellaista pakko-oireilua, että nämä ihmiset ovat järjestäneet itselleen ja läheisilleen isoja suku- ja syntymäpäiväjuhlia vain peruakseen ne omalla määräyksellään aattopäivänä. Lisäksi on käynyt niinkin, että pystytetään lasten kanssa omalle etupihalle limonadikioski, joka sitten itse käydään välittömästi sulkemassa. Pahimmissa tapauksissa oireilu on jatkunut kuukausia”, kertoo työterveyslääkäri Marjatta Saikku-Rokuli.

Väli-Pohjan koronadenialistien yhdistyksen puheenjohtaja Erkki Lipton puolestaan vaatii viranomaisilta pikaista vastausta siihen, miksi NATO-rokotukset aiotaan sisällyttää kansalliseen rokotusohjelmaan ehkä jo tämän vuoden aikana.

”Kansalaiset alistettiin 1973 kokeellisille EEC-rokotteille, ja nytkö haluamme toistaa saman virheen? Jaha, anteeksi hetkinen, tulee juuri toinen puhelu hampaaseeni”, hän sanoo.

Kategoriat
Tiede

Lehti testasi: koronarokotteiden 5G-yhteyksissä suuret erot

text
Photo by the blowup on Unsplash

(EREBOS) Astra Zeneca, Moderna vai Pfizer-Biontech? Moni kuluttaja on tänä vuonna siirtymässä täysillä 5G-aikaan, mutta oikean rokotteen valitseminen ei välttämättä ole yksinkertaista. Lehden suuri koronarokotteiden yhteystesti kertoo, mikä mikrosiru sopii parhaiten mihinkin käyttötarkoitukseen.

”Taskussa saattaa siittiöitä käryttämässä jo olla viidennen sukupolven kännykkä, mutta jos rokoteasiat eivät ole kunnossa, niin siitä ei välttämättä saa kaikkea irti kuin Yhdysvaltain tiedusteluviranomainen”, toteaa Samizdat-konsernin 5G-yksikön lääketieteellinen johtaja Bill Gates.

Hyvä uutinen kuluttajien kannalta on se, että kaikkien rokotteiden kohdalla käyttöönotto on varsin miellyttävä kokemus. Rokotteen antaminen saattaa hieman pistää, mutta vaikkei keskittäisikään kaikkea huomiota nopeiden autismioireiden tarkkailuun, niin mikrosirun kulkeutumista kehoon ei edes havaitse – ei vaikka osaisi kiinnittää huomiota sairaanhoitajan nenän käyryyteen.

Kuuluvuudessa kolmen suurimman rokoteoperaattorin välillä ei ole kovin suuria eroja, mutta joillekin kuluttajille niillä voi olla huomattavia vaikutuksia. Pfizer-Biontechin käyttäjien yhteyttä heikentävät muun muassa HAARP:n häirintäsignaalit, jolloin jopa joka kahdeskymmenes Twitteriin luotu valeprofiili jää moderaattoreiden haaviin. Ongelmia voi olla myös ruotsinkielisellä Pohjanmaalla.

Astra Zenecan tehokkuutta vanhempien ihmisten käytössä on epäilty, ja Lehden testi antaa myös samansuuntaisia tuloksia. Esimerkiksi huuto automarketin pihassa kuuluu kyllä, mutta Facebook-ryhmiin ja Iltalehden uutisten kommenttiketjuihin kirjoittelu saattaa tökkiä pahastikin. Ikäihmisen elämästä se voi tehdä raastavaa.

Modernan mikrosirun avulla tiedonsiirtonopeus nousi jopa 900 megabittiin sekunnissa lähes olemattomalla latenssilla. Testissä paljastui kuitenkin, että valtaosa siirtyneestä datasta oli korruptoitunutta, mutta ongelman pitäisi poistua kunhan Big Pharma ja THL kaatuvat presidentti Donald J. Trumpin minä hetkenä tahansa käynnistyvissä puhdistuksissa.

Kaikkien kolmen kohdalla esiin nousi havainto, että myös perinteisellä 4G-tekniikalla tai jopa käytöstä pian poistuvalla 3G:llä täysin vitun järjetöntä paskaa puskee joka tuutista sellaista tahtia, että tulisipa tauti ja tapp…eikun ei mitään.

Ensi viikolla Lehti testaa valkoiset pakettiautot koulumatkakäytössä.

Kategoriat
Tiede Ulkomaat

Uusi tutkimus varoittaa: Ihmisten loppuunpalamisen co2-päästöt huomattavasti luultua suuremmat

(KIEL) Entisestäänkin synkkien ilmastonäkymien taivaalle on noussut tällä viikolla lisää tummia pilviä. Arvostettu keskieurooppalainen yöelämän tutkimuslaitos Hans Grohe -instituutti arvioi, että ihmisten loppuunpalamisen aiheuttamat hiilidioksidipäästöt on selvästi laskettu alakanttiin tähänastisissa selvityksissä.

”Estimoimme samalla tähän asti vähälle huomiolle jääneen mutta kovin yleisen aivopiereskelyn metaanipitoisuuksia, ja totesimme myös niiden olevan huolestuttavassa kasvussa muun muassa kehittyneissä teollisuusmaissa ja elinkeinoelämän etujärjestökentän liepeillä”, sanoo instituutin jalkapallokerhon vetäjä Wolfgang Ödeema.

Tutkimus on julkaistu vertaisarvioidussa Journal of High Jufo Classification for Dubious Reasons -tiedelehdessä.

Kategoriat
Politiikka Tiede

Tutkijat varoittavat: Maapallosta voi tulla liian tyhmä ihmiskunnalle jo lähivuosikymmeninä

(PERTTELI) Monet alueet maapallosta voivat jo lähivuosikymmenien aikana muuttua liian tyhmiksi, jotta ne olisivat ihmisille enää elinkelpoisia, varoittaa kansainvälinen tutkijapaneeli tuoreessa raportissaan.

YK:n alainen tutkimuskomissio varoittaa, että jos nopeisiin kansainvälisiin toimiin tyhmyyden nousua vastaan ei ryhdytä pikaisesti, voi pian olla liian myöhäistä ehkäistä vakavimmat seuraukset.

”Kiistaton tieteellinen fakta on, että esiteolliseen aikaan verrattuna maapallon tyhmyys on noussut huomattavasti, ja nousu on viime vuosikymmeninä vain kiihtynyt. Samaan aikaan kuitenkaan useimmat valtiot, yritykset tai yksittäiset kotitaloudet eivät ole valmiita riittäviin toimiin tyhmyyskehityksen taittamiseksi”, sanoo tutkijaryhmän pääkonsulentti Martti-poni.

Yksi hidastava tekijä on se, että vaikka tyhmyyden noususta vallitsee laaja tieteellinen konsensus, on olemassa myös äänekäs vastustajien liike, jonka mielestä tyhmyys ei ole ihmisen aiheuttamaa. He pitävät mahdollisena, että tyhmyys on osa luonnollista maapallon geologista kiertokulkua.

”Ajattele nyt jotain brontosaurusta, lol vittu miten tyhmä”, pohtii tunnettu älykkyyskriitikko Denila Witti-Martanen keskenään.

Martti-poni kuitenkin muistuttaa, että tyhmyys aiheuttaa jo nyt konkreettisia haittoja jopa miljoonille ihmisille ympäri maailmaa, ja haitat tulevat vain lisääntymään. Hän huomauttaa, että esimakua tulevasta saatiin Suomessakin menneenä kesänä mm. Mähösen sukujuhlilla ja radioiden iltapäivälähetyksissä.

”On ehkä vallinnut sellainen harhakäsitys, että Suomi olisi jotenkin sivussa tyhmyyskehityksestä tai voisi jopa kuulua sen hyötyjiin. Tällaisiin näkemyksiin minulla on ollut tapana vastata: oletko käynyt Twitterissä tänään?” hän toteaa.

Kategoriat
Tiede

Tähtitieteilijät löysivät jättiteleskoopilla uusia horoskooppimerkkejä

(ASTRAL-TV) Kansainvälinen tähtitieteilijäryhmä paljasti maanantaiaamuna löytäneensä neljä uutta horoskooppimerkkiä. Havainnot tehtiin Kanariansaarilla sijaitsevan Gran Telescopio Canarias -jättiteleskoopin avulla.

”Tämä on vuosien tutkimustyön tulos. Aloin kollegoideni kanssa pohtia, mahtuvatko ihmisten luonteenpiirteet todella kahteentoista sattumanvaraiseen kategoriaan, joilla ei minkään järjen mukaan ole mitään tekemistä heidän ominaisuuksiensa kanssa. Siitä heräsi looginen ajatus, että näitä sattumanvaraisia kategorioita täytyy olla enemmän”, tutkimusryhmän johtaja Tamara Maunonen kertoi lehdistötilaisuudessa.

Nyt horoskooppimerkkejä onkin uusimman tutkimustiedon mukaan siis 16. Tuoreina löytöinä listalla ovat tästä päivästä alkaen ensimmäistä kertaa gnu, bilhartsialoinen, sun mutsis ja Charlien enkelit.

Maunosen mukaan uutuuksista gnu on Eläinradalla varsin lähellä härkää, mutta sen edustajat ovat luonteeltaan hieman pomppivampia. Charlien enkelit puolestaan on muunnelma kaksosista, mutta sisältäen nyt jopa 50 prosenttia enemmän horoskooppia.

”Kolmas uusi merkki eli sun mutsis on niin iso, että se vie eläinradasta yli 360 astetta”, Maunonen toteaa.

Bilhartsialoinen on pääasiallisesti vittumainen, jolloin sen voi diagnosoida nousevaksi merkiksi kaikille niille ärsyttäville perseääliöille, joita ei voi haukkua pelkästään syntymäpäivän perusteella.

”Nouseva merkki sulla on housuissas”, totesi bilhartsialoista säälivä astrologi Kake Puhuu.

Kategoriat
Kotimaa Tiede

Tutkimus: 0,8 liian pieni luku aiheuttamaan ongelmia

(OLUTHYLLY) Tuore tutkimus osoittaa, että 0,8 on niin pieni luku, ettei se voi tuottaa yhteiskunnallisia tai henkilökohtaisia ongelmia. Tulos on merkittävä, sillä aiemmin on uskottu, ettei pienenkään luvun absoluuttinen arvo määritä sen merkitystä, vaan luvun merkitys syntyy vasta tietyssä asiayhteydessä.
Tutkimus tehtiin haastattelemalla yhteiskunnallisia kommentaattoreita sosiaalisessa mediassa. Monikansallisen tutkimusryhmän johtaja Arki Järki korostaa, että tulokset tulisi jatkossa huomioida erityisesti määriteltäessä sitä, mistä kannattaa keskustella ja mistä ei.
”0,8 on alle yksi. Se on vain viidesosa neljästä. Sanoohan järkikin, ettei ole mahdollista, että niin pienellä luvulla olisi merkitystä. Heinäsirkoilla pelottelu häshtäg maailmanloppu!” hän jatkaa.
Tutkimus ”Pienten lukujen merkitys laajan populaation tasolla tarkasteltuna häshtäg onkoalkoholiongelmistamukajotaintilastoa häshtäg notuotilastoonvarmastitehtyraittiuspolitiikanajamiseen häshtäg niintuokintilasto” julkaistiin uudestaan ja uudestaan ihan vitun joka paikassa.
 

Kategoriat
Kotimaa Kulttuuri Tiede

Michael Bay ohjaa KonMari-elokuvan – "Tähän ei tule mitään turhaa"

Apocalypse WowCreative Commons License David
(UUSI BABYLON) Yhdysvaltalainen elokuvaohjaaja Michael Bay ohjaa elokuvan japanilaisen Marie Kondon hittikirjasta KonMari –  siivouksen elämänmullistava taika. Kirjassa esiteltävä KonMari-menetelmä on hyvätuloisten naisten keino korvata vanhat tavaransa uusilla ilman, että siitä tulee paha mieli.
Bay uskoo pystyvänsä tarjoamaan elokuvalle juuri oikeanlaiset puitteet.
”Mietin, mitkä asiat tuottavat minulle elokuvissa iloa ja pidin ne. Sitten katsoin, mitä en halua pitää ja heitin ne pois. Ei uskoisi, kuinka paljon pyrotekniikkaa saa mahtumaan käsikirjoittajien tiloihin, kun viikkaa kaiken pinojen sijaan riveihin ja jonoihin”, Bay kertoo innoissaan.
KonMari-menetelmän uskotaan vaikuttavan ihmisten kaappeihinsa sullomaan tavaramäärään yhtä pysyvästi kuin 50 Shades of Grey paransi kotiäitien seksielämää.
 
 

Kategoriat
Tiede Ulkomaat

Perinteinen itämainen lääketiede toivoo lisää uhanalaisia eläimiä, joita voitaisiin tappaa erektiolääkkeeksi

Mum, where are you?Creative Commons License Steve Wilson – over 8 million views Thanks !!
(HARJAVALTA) Maapallolle ennustettu uusi eläinlajien sukupuuttoaalto herättää suurta kiinnostusta perinteisen kiinalaisen lääketieteen edustajien keskuudessa. Tilanteen odotetaan tuovan runsaasti lisää uhanalaisia eläinlajeja, joita sitten voitaisiin tappaa luonnonrohdosten valmistamiseksi.
Rohdosvalmisteilla on vuosisatojen ajan pyritty parantamaan muun muassa erektio-ongelmia, erektiovaikeuksia ja erektiohäiriöitä.
”Perinteisen luonnonlääketieteen vuosisataiset traditiot pohjautuvat oppiin, jonka mukaan ihminen on osa maailmankaikkeuden mystistä energiaa, joka ei saa munaa pystyyn ilman, että jokin harvinainen eläin listitään ensin”, kertoo oppimestari Yunan Tuo-ma.
Niin sanotussa kuudennessa sukupuuttoaallossa kärsijöinä ovat varsinkin suuret nisäkkäät, mikä Tuo-man mukaan on erinomainen piirre.
”Kuule, jos ei lerssi kovene niin paljonpa auttaa rapsuttaa siankärsämöä tai kiduttaa jotain vitun gerbiiliä. Mutta losautapa päiviltä tiikeri tai sarvikuono, niin onhan ihme jos ei kalussa tykytä!”
Myös saimaannorppa on herättänyt viime vuosina yhä enemmän kiinnostusta itämaisessa lääketieteessä. Norpan uskotaan auttavan erityisesti erektio-ongelmiin. Pohdinnan alla on kuitenkin vielä se, mikä osa norpasta pitäisi käyttää, jotta mahdollisimman suuri osuus eläimestä menisi tapettaessa täysin haaskuun.
Moderni lääketiede on suhtautunut epäilevästi moniin perinteisen opin menetelmiin. Tuo-ma kuitenkin huomauttaa empiirisen todistusaineiston olevan kiistämätön.
”Saatana seitsemän miljardia ihmistä ja kuuskytä amurinleopardia. Eikö muka ole jorma jöpöttänyt, mitä?”